News

Șoc la bancă. O femeie s-a trezit cu două credite, nu unul, deși nu s-a împrumutat cu un leu

O femeie a aflat că este datoare la bancă, deși nu a făcut nici un credit. „Nu am luat un leu niciodată, de nicăieri, mi se pare incredibil să te trezești dator”.
14.05.2023 | 16:16
Soc la banca O femeie sa trezit cu doua credite nu unul desi nu sa imprumutat cu un leu
Femeia spune că nu a făcut nici un împrumut și a cerut ajutorul internauților / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

O femeie a aflat că are, nu unul, ci două credite pe care spune că nu le-a contractat niciodată. Vestea proastă a aflat-o după ce a văzut un caz similar pe rețelele de socializare. Ea spune că i se pare incredibil să se trezească datoare, în condițiile în care „nu a luat un leu niciodată, de nicăieri”. Situația nu este nici pe departe un caz unic.

„Stăteam liniștită că sunt curată…”

Femeia a informat despre această situație într-o postare pe pagina de Facebook a grupului ”Avocatul Online”. ”Am citit mai devreme o postare a unei persoane care s-a trezit în Biroul de Credit, ea neavând credit niciodată. Am zis să văd, poate apar și eu pe undeva.. și surpriză, apar cu 2 credite pe care nu le-am avut niciodată (BCR si un IFN)”, a scris ea.

ADVERTISEMENT

„Mi se pare incredibil”

”Urmează să sun la ei, însă cum pot să mă asigur că rezolv în așa fel încât să nu apar deloc nicăieri? Mi se pare incredibil să te trezești dator când nu ai luat un leu niciodată de nicăieri. Stăteam liniștită că sunt curată, însă se pare că nu sunt. Mulțumesc!”, mai spune ea. Comentariile internauților nu au întârziat să apară.

”Reclamație scrisă. Pt reclamații legate de biroul de credit termenul este de 15 zile de răspuns. Dacă nu ați avut legătură cu banca/IFN și greșeala este a lor, vă vor sterge din biroul de credit în urma solicitării dumneavoastră”, a comentat cineva. ”Mai mult de atât, probabil speța va fi redirecționată și către departamentul anti frauda”, se arată în alt comentariu.

ADVERTISEMENT

”Obțineți date exacte de la biroul de credite, de la bancă și de la IFN și dați documentele mai departe către cybercrime@politiaromana.ro”. „Pe foarte mulți i-am auzit că s-au trezit cu datorii fără să știe și când au verificat era cu semnătură electronică. În ce lume trăim, din păcate”, se arată în altă postare.

Credite cu actele altcuiva

Astfel de situații se pot explica prin existența unor erori din partea instituțiilor financiare, desi cazurile sunt extrem de rare. Nu la fel de rare sunt și situațiile în care diverși escroci au luat credit de la o bancă pe numele unei persoane care, firește, nu știe nimic despre acest lucru. În general, cei care sunt victime află rapid despre un credit pe numele lor: neștiind de el, firește nu achită ratele lunare iar băncile îl contactează în cel mai scurt timp.

ADVERTISEMENT

Ca și femeia în cauză, cei care sunt în această situație spun că nu au nici un credit, că este o greșeală, etc. Însă, în final se confirmă că sunt debitori: este vorba de imprumuturi făcute cu datele altcuiva (situație care apare mai ales în cazul pierderilor sau furtului buletinului, pașaportului, permisului auto), în special de la instituții financiare nebancare și mai ales în cazul împrumuturilor online.

Deseori, escrocii caută o persoană care să semene cu titularul și o aduc la o bancă pentru a o prezenta ca împrumutător. Pot de asemenea, înlocui fotografia titulatului de pe actul de identitate cu fotografia acestuia. Există și varianta ca un angajat al unei bănci să fie de vină, în sensul că a folosit fraudulos datele personale ale unui actual sau fost client.

ADVERTISEMENT

Furt de identitate

De-a lungul anilor, au existat situații în care oamenii s-au trezit datori la IFN-uri, prin metoda împrumuturilor cu acte false. În aceeași situație au fost persoane care s-au trezit cu credite după ce actele de identitate le-au fost furate. Poliția atrage mereu atenția că datele personale pot fi folosite de infractori pentru a fura identitatea, pasul următor fiind că aceștia se prezintă la diverse instituții în numele victimei.

Frecvent, datele personale (act de identitate, nume, adresă, număr de telefon, permis auto, etc) ajung să fie ținta furturilor și de aceea specialiștii atrag atenția asupra pericolului ca aceste date personale să fie furnizate fără discernământ cuiva. Furtul de date personale se numește furt de identitate, fiind infracțiune și pedepsită ca astare.

 

ADVERTISEMENT