În vara acestui an, Iftime a decis să se implice în viața politică și a candidat la alegerile locale din partea PNL şi a câștigat cu funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani. După ce ani la rând a deplâns situaţia financiară de la Botoşani, ameninţând în dese rânduri că se va retrage, Iftime a dat lovitura şi a ajujns un adevăraat rege al contractelor cu statul, conform Gândul.
Valeriu Iftime deține împreună cu familia sa grupul de firme Elsaco, care oferă servicii de mentenanță calculatoare, achiziții echipamente IT, sisteme integrate de videoconferințe, furnizare licențe software și proiecte energetice, dar este de aproape 20 de ani și patronului clubului FC Botoșani.
Odată cu conexiunile politice pe linie PNL, Iftime a prosperat şi a ajuns să aibă afaceri cu statul de peste 3 miliarde de euro, prin peste 7.800 de contracte încheiate de compania Elsaco, conform gândul.ro.
Firmele acestuia au sute de contracte directe, foarte multe în județul pe care îl conduce. Dar nu numai. Elsaco are contracte și cu Primăria Municipiului București pentru înlocuirea conductelor de termoficare.
Unul dintre acestea este în valoare de 141 milioane de lei, atribuit în decembrie 2023, iar un altul are o valoare de 91 de milioane de lei, fiind atribuit în mai 2024, conform sursei citate. De asemenea, grupul Elsaco reabilitează sute de blocuri din București, unul dintre contractele pentru acest tip de lucrări ridicându-se la peste 477 de milioane de lei.
În vârstă de 64 de ani, Valeriu Iftime a căpătat notorietate datorită faptului că este patronul clubului FC Botoșani. El a preluat gruparea moldoveană în 2005, având suportul Consiliului Local Botoșani și al Primăriei.
După 8 ani petrecuți în eșalonul secund al fotbalului românesc, FC Botoșani a reușit în 2013 să promoveze în premieră în SuperLiga. La debutul în prima ligă, moldovenii au reușit 7 meciuri consecutive fără eșec în campionat și au egalat recordul all-time al unui start de sezon pentru o nou-promovată, stabilit de Locomotiva București în 1956.
În cel de-al doilea sezon în SuperLiga, Botoșani a încheiat pe locul 8, dar a profitat de problemele avute de o parte dintre echipele mai bine clasate și a obținut dreptul de a evolua în preliminariile Europa League.
Cele mai bune sezoane pentru formația patronată de Valeriu Iftime au fost 2019-2020 și 2020-2021. În primul echipa s-a calificat pentru prima dată în play-off-ul campionatului, a încheiat pe locul 4 și a obținut din nou dreptul de a juca în cupele europene. În cel de-al doilea a mers din nou în play-off și a terminat pe 6.
După aceste performanțe, la FC Botoșani a urmat reculul și echipa a fost nevoită să tragă tare în play-out. Stagiunea precedentă a fost una teribil de grea, moldovenii fiind la un pas de retrogradare. După un sezon regulat dezastruos, ”roș-alb-albaștrii” s-au salvat in extremis cu un parcurs excelent în play-out.
Nici actuala stagiune nu pare să fie una prea bună pentru botoșăneni, care după disputarea a 14 etape din SuperLiga se află pe ultimul loc în clasament, cu 12 puncte. Dar Valeriu Iftime nu disperă, având în minte ce s-a întâmplat sezonul trecut. În plus, acum el este și om politic.
Un alt aspect interesant este faptul că după ce a câștigat funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime a început să vorbească tot mai apăsat de necesitatea unui stadion nou în oraș. El a avut o discuție în acest sens și cu primarul Cosmin Andrei și speră ca banii necesari să fie prevăzuți în bugetul pe 2025.
”Documentația a ieșit de la CNI, este la Ministerul Dezvoltării. Împreună cu primarul Andrei (n.r. – Cosmin Andrei)… i-am spus să facem echipă, să nu mai spună că Budăi… Nu are nicio legătură Budăi cu asta. Singurii oameni care se ocupă de stadion sunt primarul și cu mine.
Problema este că așa cum e acum documentația, noi trebuie să facem un alt stadion. Ideea mea este să facem un stadion pe etape. Așa trebuie să se facă stadionul și eu cred că se poate. Eu cu echipă la Iași, nu mă văd. Nu pot juca la Iași sau Piatra Neamț. E vorba de doi-trei ani.
I-am spus primarului că dacă mă asculta acum doi-trei ani, era mult mai bine, dar nu e nimic. Facem echipă acum. Trebuie să recunosc că cel care l-a scos de la CNI este șeful lor, președintele PSD-ului. Mergem mai departe.
Aveți încredere că acum am alte informații, am alte butoane, alte poziții. Vom munci foarte mult ca să avem până la finalul anului o idee foarte clar. Se face stadion, se face în etape și jucăm aici. Măcar o tribună să fie prinsă anul viitor. Putem face în cinci-șase ani stadionul”, a declarat Iftime, în urmă cu o lună.