News

ŞOCANT! Trafic de organe și transplanturi interzise de lege la Institutul Fundeni!? “30.000 euro un rinichi”

26.06.2019 | 22:13
SOCANT Trafic de organe si transplanturi interzise de lege la Institutul Fundeni 30000 euro un rinichi

Caz șocant, petrecut chiar într-unul dintre cele mai cunoscute și apreciate unități medicale ale țării noastre. Este vorba despre Institutul Medical Fundeni, unde traficul de organe și transplanturile interzise de lege par să reprezinte practici frecvente, ce datează de ani întregi.

La Institutul Fundeni, viața se negociază

Potrivit informațiilor furnizate de Digi24, pacienții care au nevoie urgentă de un transplant,dar și-au pierdut de multă vreme speranța că vor avea parte de unul, prin intermediul listei de așteptare, recurg adesea la sutele de anunțuri care circulă prin mediul online, în mod ilegal. Un astfel de exemplu este cel dezvăluit în urma anchetei realizate de reporterii sursei citate.

Sub pretextul că o rudă face dializă de mai bine de trei ani și are nevoie de  transplant, reporterul apelează unul dintre numerele respective, pentru a negocia cu persoana dispusă să vândă un rinichi, iar dialogul este cât se poate de scurt.  „30.000 de euro” , rostește vocea de la celălalt capăt al firului, semn că atât valorează, practic, o viață.

Traficul de organe este o practică frecventă și în România. Sursa foto:ccj.ro
Traficul de organe este o practică frecventă și în România. Sursa foto:ccj.ro

Operațiile se realizează cu acceptul medicilor

În cel mult un minut, „tranzacția” este pusă la cale, însă pasul doi, și cel mai important, este obținerea acceptului medicilor de la Institutul Fundeni, unul dintre cele trei mari centre unde se efectuează transplanturi.

Chiar dacă pare greu de crezut, asistenta care lucrează în unitatea medicală din Capitală nu este deloc surprinsă când i se solicită o astfel de intervenție ilegală, ceea ce ne conduce la înfiorătoarea concluzie că tocmai medicii care ar trebui să împiedice aceste intervenții chirurgicale, au grijă ca ele să reușească.

Asistenta susține că operațiile reprezintă o practică obișnuită

Da, s-au făcut astfel de operații. Dânsul (doctorul – n.r.) nu vă lasă să îi daţi ceva înainte (avans din plata pentru rinichi – n.r. ) la donator. O să îl consulte, o să îi facă fel şi fel de investigaţii.

O dată internaţi, trebuie operaţi şi vă descurcaţi. O să vedeţi că pe secţie sunt fetele, e o şefă, sunt mai multe. Trebuie dat la fiecare, măcar în primele zile cât o supraveghează. Trebuie să fiţi atente, ca în orice spital. Sunt patru ture, asistenta şefă. Să acoperiţi şi voi fetele” , explică asistenta de la Institutul Fundeni.

Reacția Agenției Naționale de Transplant

Agenția Națională de Transplant a oferit o primă reacție pe marginea acestui subiect. Directorul instituției refuză să creadă că astfel de intervenții chirurgicale chiar se realizează. Deși recunoaște că au existat de-a lungul timpului numeroase încercări în acest sens, susține, însă, că medicii nu le-au dat niciodată curs.

Eu sper că nu se practică aşa ceva în România sau măcar că nu se ajunge în sala de operaţii cu un donator plătit. Din cauza unui deficit de organe pentru transplant, unii dintre pacienţi au tendinţa de a-şi rezolva problema mai repede trecând peste cadrul legal”, a declarat Dan Luscalov, directorul Agenţiei Naţionale de Transplant din România.

Tags: