Fotbal international

Soccer-ul fetelor, noul fenomen european! 48 de ani de la primul meci internaţional + Spania interzicea fotbalul feminin

28.09.2019 | 01:09
Soccerul fetelor noul fenomen european 48 de ani de la primul meci international  Spania interzicea fotbalul feminin
Soccer-ul fetelor, noul fenomen european! 48 de ani de la primul meci internaţional + Spania interzicea fotbalul feminin

În ultimele decenii, fotbalul feminin a devenit un adevărat fenomen în Europa. Popularitatea lui a făcut ca marile cluburi să înfiinţeze echipe pentru fete, iar competiţiile continentale aduc din ce în ce mai mulți spectatori în tribune.

1894, anul în care s-a înfiinţat prima echipă de fotbal feminin

Fotbalul a fost jucat încă din Evul Mediu, și de bărbaţi, şi de femei, însă istoria menţionează mai des duelurile de pe teren dintre fotbalişti. În 1863, când noi reguli au fost aplicate sportului cu balonul rotund, acesta a devenit popular şi în rândul domnişoarelor.

După 31 de ani a fost înfiinţată şi prima echipă de fotbal feminin. Unde altundeva decât în Anglia! Clubul British Ladies FC a luat naştere la iniţiativa lui Nettie Honeyball, cunoscută activistă pentru drepturile femeilor din Marea Britanie şi considerată un adevărat pionier în fotbalul feminin.

British Ladies FC, primul club de fotbal feminin din istorie
British Ladies FC, primul club de fotbal feminin din istorie

Fotbalul feminin, popular în Anglia şi interzis în Spania

Fotbalul feminin a devenit popular în Anglia în anii premergători Primului Război Mondial, când echipele de fete au primit acceptul să joace într-un campionat, conceput pe acelaşi format cu cel al bărbaţilor. În tot acest timp, femeile începeau să practice sportul cu balonul rotund și în Spania, Italia, Franţa sau Germania, însă lucrurile s-au schimbat în perioada interbelică.

Cel mai bun exemplu este Spania, ţară unde femeile nu au avut voie să practice fotbalul între 1937 şi 1978! După Al Doilea Război Mondial, fotbalul feminin a scăzut în popularitate, revirimentul începând la finalul anilor ’60, când Federaţia Engleză și-a înfiinţat un departament dedicat domnişoarelor. În 1969, UEFA recomanda ca fiecare federaţie să accepte fotbalul feminin.

1971, anul primului meci internaţional feminin

La doi ani de la cererea făcută de UEFA, pe 17 aprilie 1971, Franţa şi Olanda au jucat primul meci internaţional de fotbal feminin. Franţuzoaicele au câştigat partida cu 4-0, pe micuţul stadion din localitatea Hazebrouck, aflată la graniţa dintre cele două ţări. În acelaşi timp, Italia devenea prima ţară în care fotbalul feminin era considerat profesionist, campionatul din „Cizmă” devenind o adevărată „oază” pentru fotbalistele din întreaga lume.

Germania, campioană europeană la fotbal feminin în 1989
Germania, campioană europeană la fotbal feminin în 1989

În 1984, UEFA organizează primul Campionat European de fotbal feminin, iar Suedia câştiga trofeul după o finală cu Anglia, disputată în dublă manşă. Naționala nordică a devenit prima campioană europeană după loviturile de departajare. Tot în anii ’80 s-a disputat un Campionat Mondial care nu a fost, însă, recunoscut de FIFA. Prima ediţie oficială s-a jucat abia în 1991. Cinci ani mai târziu, fotbalul feminin devenea probă la Jocurile Olimpice de vară. Din 2000 şi până în prezent, fotbalul feminin a câştigat tot mai multă popularitate, multe ţări din Europa având campionate naţionale.

Liga Campionilor, singura competiţie intercluburi din Europa

Chiar dacă primele competiţii internaţionale au fost înfiinţate încă din anii ’80, UEFA a aşteptat aproape două decenii până să dea startul Ligii Campionilor. Pe 14 septembrie 2001, s-a jucat primul meci în Cupa UEFA Women, cea care va deveni peste ani UEFA Women’s Champions League. La startul competiţiei s-au înscris 33 de echipe, iar FFC Frankfurt a fost prima „regină” fotbalistică a Europei. România a luat și ea un trofeu: Gabriela Enache, legitimată la Codru Chişinău, a fost cea mai bună marcatoare, cu 12 reuşite.

Sezonul 2009-2010 a fost primul în care competiţia a purtat numele de Liga Campionilor, iar campioanele din Germania, Suedia, Anglia, Franţa, Danemarca, Rusia, Norvegia şi Italia primeau câte două locuri. Restul ligilor din Europa puteau să trimită doar campioana în singura competiţie intercluburi de pe continent.

  • 6 trofee UEFA Women’s Champions League a câştigat Lyon, cea mai galonată echipă europeană