News

Societatea riscă să se autodistrugă în 20 de ani. Predicția cercetătorilor din 1972 se apropie de realitate

O predicție din 1972 arată că societatea ar putea intra în colaps în următorii 20 de ani, iar noi cercetări susțin acest scenariu.
15.07.2021 | 11:35
Societatea risca sa se autodistruga in 20 de ani Predictia cercetatorilor din 1972 se apropie de realitate
ADVERTISEMENT

Acum aproape 40 de ani, o echipă de cercetători de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), a realizat o predicție sumbră.

Încercările umanității de creștere economică fără grijă pentru mediul înconjurător și pentru societate vor duce la un colaps până la jumătatea acestui secol.

ADVERTISEMENT

Un nou studiu arată că descoperirile din 1972 ar putea deveni realitate. Gaya Herrington, Sustainability and Dynamic System Analysis Lead la KPMG și-a asumat confirmarea sau infirmarea rezultatelor la care au ajuns cei de la MIT.

Pentru asta, a folosit un model simulat al lumii, care analizează cum a progresat societatea din 1972 până în prezent.

ADVERTISEMENT

Herrington a analizat 10 variabile importante, cum ar fi populația, producția industrială sau poluarea, iar rezultatele simulării arată că mentalitatea societății, de a continua ”progresul” fără griji pentru planetă, va duce la o scădere a economiei în următorul deceniu.

Civilizația ar putea intra în colaps în 20 de ani

Datele arată însă și ceva mai grav de atât – lumea ar putea intra într-un colaps total în jurul anului 2040.

ADVERTISEMENT

Acest colaps se referă la o scădere abruptă a nivelului de trai, a producției de alimente, a producției industriale, iar în final, a populației umane.

Cei de la MIT au realizat predicția cu ajutorul unui program numit World1 și au analizat societatea începând cu 1900, mergând cu predicțiile până în 2060.

ADVERTISEMENT

În cadrul unui video ce prezintă descoperirile din 1972, Jerry Foster, creatorul programului World1, a dezvăluit cum arată evoluția societății în următoarele decenii.

Populația crește în ritm accelerat între 1900 și 2000, iar la ceva ani după intrarea în noul mileniu, linia corespunzătoare de pe grafice intră într-un declin rapid.

Un alt exemplu folosit de Foster este calitatea vieții, care crește rapid până în anii 1940, scade, iar apoi înregistrează o nouă creștere, până în 2020.

Situația se apropie de punctul critic cu pași repezi

”În jurul anului 2020, situația planetei devine critică. Dacă nu vom face nimic în privința asta, calitatea vieții va merge spre zero”, afirma Foster într-un interviu din 1973.

”Poluarea devine o problemă atât de mare încât va ucide oameni, iar asta va duce la o scădere a populației globale. Vor fi mai puțini oameni decât în 1900 (n.r.: populația planetei la începutul secolului trecut era de aproximativ 2 miliarde de persoane). În acest stadiu, în jur de 2040 – 2050, viața civilizată pe care o cunoaștem acum nu va mai exista”, mai detalia Foster.

Gaya Herrington a folosit același model, însă a folosit versiunea World3 a programului de simulare. Aceasta analizează 10 variabile: populație, rata de fertilitate, rata de mortalitate, producția industrială, producția alimentară, serviciile, resursele neregenerabile, poluarea persistentă, bunăstarea oamenilor și amprenta ecologică.

Herrington a descoperit că datele acestor variabile se apropie cel mai bine de două scenarii deloc pozitive pentru societate: scenariul BAU2 (business-as-usual, continuarea pe același drum) și scenariul CT (comprehensive technology – tehnologie comprehensivă).

Scenariul în care continuăm fără să facem vreo schimbare. Sursa foto: Gaya Herrington, vice.com.
Scenariul în care continuăm fără să facem vreo schimbare. Sursa foto: Gaya Herrington, vice.com.

”Scenariile BAU2 și CT arată o încetare a creșterii în următorul deceniu. Ambele arată că este imposibil să continuăm pe același drum. Chiar și dacă folosim cele mai noi tehnologii, modelele duc inevitabil la un declin al capitalului industrial, al producției agricole și al bunăstării oamenilor în acest secol”, afirmă Gaya Herrington, conform vice.com.

Scenariul tehnologiei comprehensive, cu pierderi ușoare. Sura foto: Gaya Herrington, vice.com.
Scenariul tehnologiei comprehensive, cu pierderi ușoare. Sura foto: Gaya Herrington, vice.com.

Există și un scenariu optimist, SW (stabilized world – lumea stabilizată), în care umanitatea merge pe un drum sustenabil, cu scăderi minore ale creșterii economice, bazate pe inovație tehnologică și pe investiții masive în educație și sănătate.

Scenariul lumii stabilizate, în care facem schimbări majore pentru a evita colapsul. Sursa foto: Gaya Herrington, vice.com.
Scenariul lumii stabilizate, în care facem schimbări majore pentru a evita colapsul. Sursa foto: Gaya Herrington, vice.com.

O nouă abordare pentru dezvoltarea societății

Cu toate că ambele scenarii, BAU2 și CT, arată că vom experimenta o încetare a creșterii economice în jur de 10 ani, primul dintre aceste scenarii arată un colaps real, în vreme ce al doilea are premizele unei scăderi nu foarte bruște și care nu va perturba masiv civilizația umană.

În cadrul World Economic Forum din 2020, Gaya Herrington a susținut un discurs în care a susținut că societatea ar trebui să se îndrepte către ”acreștere”, o abordare agnostică asupra creșterii, care se concentrează pe alte țeluri economice și priorități decât cele clasice.

Marea problemă a societății este că fereastra de oportunitate se închide rapid, iar alegerea scenariului BAU2, în care oamenii nu schimbă nimic în bine în ceea ce privește propria dezvoltare, va duce la schimbări ireversibile. Datele simulărilor arată că deciziile pe care le vom lua în următorii 10 ani vor avea efecte profunde asupra viitorului umanității.

ADVERTISEMENT