News

„Doctorul” Socrates, învins de alcool şi tutun la 57 de ani, juca încă la 50 în… Anglia!

Marele internaţional brazilian Socrates părăsea prea timpuriu această lume pe 4 decembrie 2011. Nu împlinise 58 de ani şi, cu numai 7 în urmă mângâiase gazonul cu fentele sale pentru ultima oară, la o echipă din a noua ligă engleză. Avea 50 de ani.
05.12.2017 | 02:12

Pe 4 decembrie s-au împlinit 6 ani de când fotbalul brazilian, de fapt fotbalul mondial, a pierdut una dintre cele mai carismatice figuri, fără niciun fel de ghilimele, un gentleman al acestui sport de gentlemani jucat de golani. Golani din rândul cărora el s-a ridicat, suplu şi elegant, cu o coamă abundentă şi cârlionţată, cu barbă, înalt, frumos şi impunător de la înălţimea celor 193 de centimetri ai săi. A plecat exact aşa cum a apărut. Brusc, fără a anunţa, fără a se da în spectacol. A început fotbalul adevărat la 24 de ani (!!!), vârstă la care alţii îl lasă pentru o viaţă de noapte prin cluburi şi a terminat cu el la 50, vârstă la care alţii sunt antrenori cu ştate vechi sau chiar plecaţi într-o lume cu verdeaţă şi linişte veşnică.

Sócrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira, pe numele său complet, a făcut istorie şi îşi merită pe deplin locul în istoria fotbalului. Supranumit „Doctorul” în Brazilia deoarece era licenţiat în medicină, a fost căpitanul naţionalei ţării sale la ediţiile din 1982 şi 1986 ale Cupei Mondiale şi a jucat pentru Botafogo (1974-1978), Corinthians (1978-1984), Fiorentina (1984-1985), Flamengo (1986-1987), Santos (1988-1989) şi Botafogo (1989).

Socrates, învins de alcool la 57 de ani, juca la 50 în… Anglia!

Pe lângă eleganţa şi inteligenţa sclipitoare în joc, folclorul stadioanelor a reţinut în „fişa” sa şi cele două pachete de ţigări fumate pe zi plus abuzul de alcool. De altfel Socrates a murit în secţia de terapie intensivă a spitalului „Albert Einstein” din Sao Paulo, unde era spitalizat pentru a treia oară în ultimele cinci luni ale anului 2011 din cauza problemelor hepatice provocate de consumul îndelungat de alcool.

A înfruntat dictatura militară

Din pacate, nu la fel de cunoscută ca abuzul de tutun sau de alcool este activitatea civică a fostului mare fotbalist. Se ştie că şi-a luat licenţa în medicină la Facultatea de Medicina din Ribeirao Preto în timp ce era fotbalist activ şi că a practicat această meserie după ce s-a retras. Inteligenţa, mult peste medie, l-a facut să se implice şi într-una din cele mai curajoase acţiuni civico-politice din Brazilia. În perioada în care juca la Corinthians, în plină dictatură militară, a iniţiat mişcarea „Democracia de la Corinthians”. În prima fază, aceasta a presupus votul democratic al fotbaliştilor în toate problemele ce ţineau de echipă. Succesul din vestiar s-a mutat rapid în tribune, Socrates înţelegând că fotbalul poate fi un agent de promovare a democraţiei în ţara sa.

Momentul perfect trăit cu Corinthians

În noiembrie 1982, jucătorii lui Corinthians, cu Socrates în frunte, au declanşat un scandal uriaş în Brazilia după ce au intrat pe gazon purtând tricouri ce aveau inscripţionată pe spate lozinca „Votaţi în data de 15!”, mesaj menit să-i încurajeze pe spectatori să se prezinte la urne şi să-şi aleagă singuri conducătorii. Lucrurile nu s-au oprit aici pentru că la sfârşitul aceluiaşi an, Corinthians câştiga campionatul statului Sao Paulo având tricouri pe care scria „Democracia”. „A fost, poate, cel mai frumos moment, momentul perfect, pe care l-am trăit în viaţa mea”, avea să declare după ani şi ani Socrates.

Sócrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira nu poate fi descris, nu poate fi povestit, nu poate fi explicat. A fost, poate, singurul om din istoria fotbalului care şi-a întrecut realizările de pe teren cu cele din plan civic. A fost omul, primul şi până acum singurul, care a politizat fotbalul într-un scop nobil, contribuţia sa în procesul de democratizare a Braziliei fiind remarcabilă.

Complex ca un enunţ filosofic din antichitate…

Cifrele, seci şi reci, 297 de meciuri cu 172 de goluri pentru Corinthians, de exemplu, sau 60 de partide cu 22 de goluri pentru Brazilia, ne demonstrează matematic eficacitatea de pe terenul de joc. Imaginile de arhivă nu lasă să „moară” amintirea instinctului, inteligenţei, eleganţei şi talentului său, toate extraordinare. Detaliile picante din viaţa sa particulară ne reamintesc permanent că orice om este supus greşelii. Toate acestea la un loc ni l-au dat pe cel care a fost, simplu, dar atât de complex, ca un enunţ filosofic din atichitate, Socrates…

Retorno la 50 de ani!

Un episod puţin cunoscut al carierei sale s-a petrecut în Anglia, mai exact în West Yorkshire, într-un orăşel din zona metropolitană a marelui centru urban Leeds. Era anul 2004, echipa se numea, după localitatea de baştină, Garforth Town, juca în Liga de Est a Regiunilor de Nord, Socrates avea 50 de ani, se retrăsese din 1989, adică de 15 ani! A fost „um retorno” (traducerea este redundantă) emoţionant: a jucat pentru Garforth Town 15 minute în egalul 2-2 cu Tadcaster Albion, în noiembrie 2004, în faţa unui număr-record de 3.000 de spectatori extaziaţi şi entuziaşti. A avut coechipieri doi profesori, unul de istorie şi unul de sport, doi poliţişti, doi ospătari, un grădinar, un frizer, un medic pediatru şi un electrician. VEZI GALERIA FOTO.

A „curentat” transversala de la 20 de metri

A jucat mai mult decât consistent: a nimerit transversala cu un şut de la 20 de metri, a dat 3 pase luminoase nefinalizate de coechipieri, a reuşit să depăşească prin dribling un adversar care-i putea fi… nepot. Destule într-un sfert de oră, la 50 de ani! Preşedintele de atunci al clubului englez, Simon Clifford, a povestit că atunci când l-a rugat iniţial să joace pentru Garforth Town, brazilianul a fost de acord imediat: „A arătat o mare disponibilitate de a juca pentru noi. Nu ne-a luat niciun ban. A adus un fel de magie. Clubul era aproape în faliment, iar el a devenit parte decisivă a cruciadei noastre pentru promovare. A fost cel mai inteligent om pe care l-am întâlnit în fotbal. Va fi întotdeauna o pagină specială în istoria clubului, am pierdut în decembrie 2011 un om unic şi un fotbalist unic”.

„Era un tip spectaculos, unul dintre cei mai buni fotbalişti cu care am jucat vreodată. Inteligenţa lui a fost unică” – Zico

„Brazilia a pierdut unul dintre fiii cei mai dragi. Pe teren, cu talentul şi atingerile sofisticate, a fost un geniu, dar era şi foarte activ politic, preocupat de poporul său şi de ţara sa” – Dilma Rousseff, preşedinta Braziliei, pe 4 decembrie 2011

„Este o bucată din istoria noastră care s-a rupt şi a plecat. Părea ca un jucător dintr-o altă eră. Nu l-ai putea plasa în nicio categorie, pe teren şi în afara lui. Toată lumea ştie despre diploma în medicină şi de mulţimea de merite culturale şi sociale. A fost unic din toate punctele de vedere” – Paolo Rossi, marcatorul unui hat-trick în victoria Italiei cu 3-2 care a eliminat Brazilia lui Socrates în faza a doua a CM 1982 din Spania, considerat unul dintre cele mai bune jocuri din istoria turneelor finale mondiale. Socrates înscria primul gol al Braziliei în acel meci…

„A fost o adevărată personalitate, mai presus de reguli, cu metodologia proprie, cu modul său original de viaţă şi cu ideile sale unice. S-a luptat să se adapteze la fotbalul nostru, a fost un campion autentic, plin de clasă rafinată, de o mare carismă şi caracter” – Giancarlo Antognoni, coechipier cu Socrates la Fiorentina în sezonul 1984-1985

Tags: