Sport

Șocul Manchester City! Record absolut de vânzări pentru Premier League: 174 milioane lire sterline

Pep Guardiola a schimbat paradigma, Manchester City, o recordmană în ceea ce privește cheltuielile făcute pentru achiziții, stabilind recordul all-time al Premier League pentru suma încasată din vânzarea de jucători.
01.08.2022 | 18:20
Socul Manchester City Record absolut de vanzari pentru Premier League 174 milioane lire sterline
Președintele lui City, Khaldoon al Mubarak, și Pep Guardiola au izbutit să stabilească un nou record al Premier League în ceea ce privește veniturile din transferuri. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Manchester City nu s-a dezmințit nici în acest an la capitolul achiziții. Și i-a adus pe Erling Haaland, Julian Alvarez, Kalvin Phillips și Stefan Ortega, cheltuind aproape 100 de milioane de lire sterline.

”Summer sales” la Manchester City, peste recordul lui Chelsea

Desigur, sumele parcă fără limită aflate la dispoziția lui Pep Guardiola pentru achiziții nu reprezintă o știre. Nu același lucru este însă valabil dacă privim și-n partea cealaltă a balanței contabile. Căci ”cetățenii” au reușit să stabilească un nou record al Premier League în  ceea ce privește veniturile din vânzarea de jucători.

ADVERTISEMENT

S-a vorbit mai mereu, de la sosirea lui Pep Guardiola pe Etihad, că Manchester City nu respectă fair-play-ul financiar. Ba chiar au existat și solicitări ale grupărilor de top din alte campionate să le fie studiată cu atenția contabilitatea.

Și nu este exclus ca în anumite momente acuzele să fi fost justificate. Numai că, iată, iese la iveală și o altă față a monedei. Recordul stabilit de Chelsea, acum cinci ani, când vindea jucători de 166 de milioane de lire sterline, a căzut.

ADVERTISEMENT

Totul a început în iarnă. Cu plecarea lui Ferran Torres, la FC Barcelona, pentru 55 milioane de lire sterline. Pentru ca grosul să vină în această vară.

Desigur, cea mai mare parte a încasărilor au venit din trei mutări. Cele 47,5 milioane plătite de Chelsea pentru Raheem Sterling. Plus cele 77 (45+32) achitate de Arsenal în schimbul lui Gabriel Jesus și Oleksandr Zinchenko.

ADVERTISEMENT

Nu trebuie însă neglijate nici cele 29 de milioane de lire sterline plătite de Southampton pentru doi puști din Academie, Gavin Bazunu și Romeo Lavia.

Alte 20 de milioane au venit pentru alți cinci jucători ale căror nume, trebuie să acceptați, nu spun nimic.

ADVERTISEMENT

Mai mult, lucrurile par să nu se oprească aici. Bayer Leverkusen și-l dorește pe Samuel Edozie, a cărui valoare de piață este de 10 milioane de lire sterline. Issa Kabore (8 milioane) este vizat de Nottingham Forrest, Jack Harrison (5 milioane) de Newcastle, iar Ivan Ilic (3 milioane) de Verona.

ADVERTISEMENT