News

Șofer dat exemplu negativ de Poliția Română: ”Nu ne mirăm că şanţul a devenit spaţiu de parcare”

Un șofer din România a fost dat exemplu negativ de Poliția Română, după ce a plecat la drum pe nămeți fără a avea anvelope de iarnă.
30.01.2023 | 07:50
Sofer dat exemplu negativ de Politia Romana Nu ne miram ca santul a devenit spatiu de parcare
Anvelope uzate pe drumuri. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Polițiștii au postat pe Facebook o fotografie cu roțile mașinii care a ajuns în cele din urmă într-un șanț, pentru simplul fapt că bărbatul nu a respectat legea.

Șofer dat exemplu negativ de Poliția Română

”Să pleci așa la drum, pe așa vreme…Nu ne mirăm că șanțul a devenit spațiu de parcare fără voie. Așa ajunge mașina pe care o conduci, un pericol!”, au transmis oamenii legii alături de fotografia cu anvelopa uzată.

ADVERTISEMENT

În multe regiuni din România ninge abundent și drumurile au fost blocate de zăpadă, însă unii șoferi pleacă la drum fără să țină cont de lege sau de siguranța în trafic. Zeci de autoturisme și TIR-uri au rămas blocate în zăpadă sau au derapat din cauza drumului în ultimele ore.

Anvelopă uzată
Anvelopă uzată

Conform legii, atunci când drumurile sunt acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, utilizarea anvelopelor de iarnă e obligatorie. Mai mult, mașinile cu o greutate de peste 3.5 tone trebuie să aibă dispozitive antiderapante, cum ar fi lanțurile de iarnă.

ADVERTISEMENT

Șoferii trebuie să știe că cei ce circulă pe drumuri înzăpezite fără cauciucuri de iarnă riscă amenzi între 1.300 și 3.000 de lei, precum și reținerea certificatului de înmatriculare al autovehiculului.

”Este sancţionată conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Amenda pentru fapta menţionată este prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1.305 şi 2.900 de lei) și se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație“, transmite Poliția Română.

ADVERTISEMENT

De asemenea, la nivel de recomandare, șoferii ar trebui să își verifice la plecare nivelul antigelului, menit să protejeze instalațiile mașinii de îngheț. De reținut că frigul poate afecta performanța bateriei mașinii cu până la 50%.

Titi Aur, cunoscutul pilot de raliuri, le oferă un sfat tuturor șoferilor din România, în acest sens: ”Apar, bineînţeles, acele comentarii cu privire la toamnă şi primăvară, când o zi e frig, o zi cald, şi tot aşa. Facem un compromis! Schimbăm cauciucurile când afară avem constant sub 6 grade! Nu există o dată impusă. Legea spune că dacă eşti fără cauciucuri de iarnă când e zăpadă afară, eşti vinovat! Chiar şi în cazul unui accident, dacă tot ce ai făcut a fost să nu ai aceste cauciucuri eşti vinovat.

ADVERTISEMENT

Un cauciuc de iarnă are aderenţă mai bună şi când plouă. Practic, în perioada de toamnă putem să ne asumăm să le schimbăm mai din timp, fie şi doar din motivul că la prima zăpadă vor fi cozi kilometrice la vulcanizări. Prima zăpadă poate veni pe 5-6 octombrie sau în ianuarie, nu ştim!”.

ADVERTISEMENT