News

Șofer român de TIR, amendat cu un milion de euro și condamnat la 4 ani de închisoare. Ce infracțiune a comis

Șofer român de TIR, amendat cu un milion de euro și condamnat la 4 ani de închisoare, după ce a fost prins de polițiști că transporta droguri.
14.04.2023 | 13:43
Sofer roman de TIR amendat cu un milion de euro si condamnat la 4 ani de inchisoare Ce infractiune a comis
Șofer român de TIR, amendat cu un milion de euro. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Șofer român de TIR, amendat cu un milion de euro și condamnat la 4 ani de închisoare, după ce a fost prins de polițiști că transporta droguri. Oficial, șoferul de TIR transporta legume, însă a fost oprit și arestat pe 28 ianuarie, pe autostrada A9, în Gard, Franța.

Șofer român de TIR, amendat cu un milion de euro

Vameșii au găsit în camion șase saci în care se aflau aproape 160 de kilograme de cannabis. Șoferul știa prea bine ce transportă printre legume și s-a scuzat în fața judecătorilor, considerând că are probleme financiare.  ”Am avut datorii… Am multe probleme cu banii”, le-a transmis șoferul, pozând în victimă în față de judecători, conform ziarulromanesc.de.

ADVERTISEMENT

Camionul plecase din Spania și se îndreptat spre Germania, acolo unde avea promiși 15.000 de euro pentru ajutorul dat traficanților de droguri. ”Am fost asigurat că voi primi 15.000 de euro după livrare și mi-au spus că în Germania e legal”, a declarat inculpatul, potrivit sursei citate.

”La 55 de ani, mai credeți în Moș Crăciun? Urmăriți știrile? În Marsilia am avut morți aseară. Tu ești o verigă în această schemă criminală”, i-a transmis judecătorul. ”Pe moment, nu m-am gândit. Am făcut-o pentru bani”, s-a apărat inculpatul. Presa din Hexagon a notat că bărbatul locuiește în România, însă deține o casă și în sudul Spaniei.

ADVERTISEMENT

Inițial, procurorii au cerut ca bărbatul să fie condamnat la închisoare pentru 5 ani, în timp ce Departamentul Vamal Regional a cerut o amendă de 1.5 milioane de euro, cât valorau drogurile transportate. Judecătorii au decis, totuși, să-i acorde o pedeapsă ”redusă” de doar 4 ani de închisoare și 1 milion de euro amendă.

Aceste cazuri sunt frecvente pe autostrăzile din Franța sau Germania, unde mulți șoferi de TIR, inclusiv români, sunt prinși cum transportă droguri, arestați și condamnați la închisoare. Probabil cea mai grea pedeapsă pentru acești indivizi o reprezintă amenzile de ordinul milioanelor de euro pe care nu le pot plăti într-o viață de om.

ADVERTISEMENT

De exemplu, la începutul lunii martie, un șofer de TIR din România, în vârstă de 40 de ani, s-a ales cu o amendă de 5 milioane de euro în Franța, pentru că transporta 10 tone de țigări contrafăcute. Pe lângă amendă, șoferul a rămas și fără TIR, care a fost confiscat alături de țigările de contrabandă.

Deși s-a apărat și a încercat să le explice oamenilor legii că este o simplă victimă, procurorii au constatat că individul făcea parte dintr-o extinsă rețea de contrabandă cu țigări contrafăcute. În România, guvernanții pregătesc să trimită după gratii pentru mulți ani orice cetățean care deține orice fel de drog, chiar și cannabis.

ADVERTISEMENT

Psihoterapeutul Eugen Hriscu critică această măsură. ”Nu doar că nu este o soluție, este de fapt o măsură care va agrava foarte mult situația în privința consumului de droguri. Acest lucru s-a întâmplat tocmai pentru că avem această legislație restrictivă împotriva drogurilor clasice – să le numim așa.

Vom asista la o creștere și mai accentuată a acestui fenomen al etnobotanicelor. Cu aceste legi extrem de dure, statul va orienta consumatorii și piața spre etnobotanicele care sunt mult mai greu depistabile, dar în același timp sunt mult mai periculoase, cu efecte mult mai grave asupra sănătății consumatorului și asupra societății în general. România se îndreaptă spre Rusia, către China, către Filipine, către America anilor 70-80, și nu spre Europa”, a subliniat specialistul.

ADVERTISEMENT