Şoferi, poliţia a scos artileria grea pe autostradă!

Poliţia Română îi va putea depista pe şoferii care conduc autoturisme furate cu ajutorul unui soft special care este conectat în permanenţă la baza de date unde sunt înregistrate toate...
04.08.2013 | 08:47
Soferi politia a scos artileria grea pe autostrada

Poliţia Română îi va putea depista pe şoferii care conduc autoturisme furate cu ajutorul unui soft special care este conectat în permanenţă la baza de date unde sunt înregistrate toate maşinile date în urmărire.

Şeful IGPR, chestorul-şef Petre Tobă, a declarat, vineri, că pînă acum Poliţia Română nu a avut astfel de sisteme de recunoaştere automată a numerelor de înmatriculare, în afara radarelor fixe montate pe DN1. În cadrul unui proiect-pilot, una dintre autospecialele poliţiei a fost dotată cu acest echipament special de detectare a autoturismelor.

“Acest sistem a fost preluat şi integrat în autospeciala de la Secţia Autostrăzi de la Poliţia Capitalei. Aceasta a achiziţionat sistemul cu ocazia Summitului NATO din 2008. Erau folosite de cele mai multe ori pe intrările în Bucureşti, dar nu aveau o legătură online cu baza de date. Am reuşit să realizăm această legătură cu baza de date. Până acum, Poliţia Română nu a avut astfel de sisteme de recunoaştere automată a numerelor de înmatriculare decât pe DN1, ca sisteme fixe. Acum am reuşit să le dezvoltăm şi ca sisteme mobile. Sunt zece echipamente mobile în Capitală. Dacă vom reuşi să le dezvoltăm, vor fi extrem de utile la nivelul tuturor inspectoratelor de poliţie judeţene”, a precizat chestorul-şef Petre Tobă, cu prilejul prezentării noilor dotări.

Mii de autoturisme figurează va fiind furate

În prezent, câteva mii de autoturisme figurează în baza de date a Poliţiei Române ca fiind furate. “Una dintre autospecialele prezentate a fost transformată într-un birou mobil de poliţie. Avem, pe lîngă aparatele radar de detectare a vitezei şi staţiile radio care permit comunicarea pe voce între poliţişti şi dispecerate, un sistem automat de recunoaştere a numerelor de înmatriculare, sistem care este conectat permanent cu baza de date a autovehiculelor furate. Altfel spus, orice maşină care figurează ca fiind furată şi este introdusă în această bază de date, în momentul în care trece prin raza de acţiune a autospecialei de poliţie, sistemul va emite un semnal, astfel încît poliţistul va şti exact ce maşină să oprească şi pentru ce”, a explicat chestorul-şef.

Tableta, un ajutor nelipsit

În acelaşi timp, Poliţia Română vrea să le vină în ajutor oamenilor legii care lucrează pe teren şi care au nevoie să fie în permanenţă conectaţi la bazele de date. În acest sens, poliţiştii vor beneficia de tablete care îi ţin conectaţi la sistemele informaţionale, putînd astfel să afle rapid date despre un suspect.

Totodată, poliţiştii vor putea completa în timp real un raport de activitate zilnic, lucru care pînă acum se făcea doar la secţia de poliţie. Un alt soft implementat pe una dintre autospecialele poliţiei este destinat şoferilor care transportă persoane sau marfă. Pînă acum, această verificare nu se putea face în sistem electronic.

Şeful Poliţiei Rutiere, comisar-şef Lucian Diniţă, a afirmat că toate aceste măsuri sînt nişte modernizări necesare, dar şi o adaptare la sistemele europene.

SURSA: CAPITAL.RO