România modifică legislația în așa fel încât companiile de taxi și ride-sharing să aibă dreptul să recruteze șoferi Uber din rândul cetățenilor străini, inclusiv din state non-UE.
Acest lucru va permite importul de șoferi profesioniști din state mai puțin dezvoltate, care sunt deja prezente pe piața muncii din România: Nepal, Sri Lanka, Vietnam sau Filipine.
România se confruntă de mai mulți ani cu o criză de șoferi Uber profesioniști, pe măsură ce există o cerere tot mai mare în domeniu. Organizațiile de profil solicită autorităților de mai bine de cinci ani să permită angajarea de personal din alte state, scrie Profit.ro.
La nivel de clienți, cea mai importantă diferență va fi aceea că șoferul care va veni la comandă ar putea să nu știe limba română. În schimb, acesta va vorbi limba engleză, cel puțin la nivel acceptabil. Asta pentru că, înainte să se poată angaja ca șofer Uber, va trebui să susține o examinare pentru obținerea CPI (Calificare Profesională Inițială), în limba engleză.
Până acum, acest examen se ținea doar în limba română și era destinat exclusiv cetățenilor români.
Modificarea va fi aplicată din primăvara anului 2025, și pentru început, doar în București.
Mai exact, examinarea teoretică în limba engleză va fi programată în perioada 1-2 martie 2025. Cei care vor absolvi acest examen vor obține un certificat de conducător auto taxi/conducător auto în regim de închirirere (șoferi Uber).
Din luna aprilie, același sistem se va aplica și pentru șoferii de transport marfă și persoane. Certificatul de calificare profesională trebuie actualizat periodic.
Și Germania a decis, încă din primăvara trecută, să adopte o legislație asemănătoare. Statul din Europa Centrală se confrunta cu o lipsă de șoferi Uber sau de camion, decizând să organizeze examenul pentru atestatul CPI în opt limbi, inclusiv română.
Obținerea unui astfel de atestat reprezintă, în acest moment, o condiție obligatorie pentru practicarea meseriei de șofer profesionist de transport persoane sau marfă, atât în România cât și în toate statele din Uniunea Europeană.