News

Șoferii din România nu mai fac față cheltuielilor. Mulți își plătesc asigurarea RCA în rate

Șoferii din România au ajuns să își plătească asigurarea RCA în rate, pentru că nu mai fac față creșterilor bruște de preț.
27.01.2023 | 19:45
Soferii din Romania nu mai fac fata cheltuielilor Multi isi platesc asigurarea RCA in rate
Poliță RCA. Foto: Antena 3
ADVERTISEMENT

Potrivit specialiștilor asigurarea RCA a ajuns să fie atât de scump, încât tot mai mulți români aleg să o plătească în rate, pentru a nu risca amenzi uriașe și reținerea certificatului de înmatriculare.

Asigurarea RCA în rate, pentru mulți șoferi

Prețul acestor polițe RCA a crescut în continuu începând cu luna mai 2022, atunci când City Insurance, liderul de piață din acel moment, a intrat în faliment. Conform Antena 3 asiguratorii au mărit constant prețurile din acel moment, după ce li s-au mărit contribuțiile.

ADVERTISEMENT

Firmele de asigurări au ”venit în ajutorul” plătitorilor de polițe RCA și au acceptat ca oamenii să plătească în rate aceste polițe. Există, totuși, firme care nu acceptă plata în rate, astfel că oamenii ajung să solicite polițe de asigurare pe o perioadă mai scurtă de timp, iar cei care plătesc integral verifică de mai multe ori oferta pentru a găsi cea mai bună variantă pentru buzunarul lor.

Cu toate că Guvernul a avut de gând să plafoneze prețurile la polițele RCA, această idee a rămas momentan la stadiul de proiect. Cert e că în zona București-Ilfov sunt cele mai scumpe polițe din țară.

ADVERTISEMENT

Potrivit Observatonews.ro, polița RCA pentru o Dacie valora 500 lei, iar acum valorează aproape 1000 de lei. Pentru mașinile mai scumpe această poliță poate să sară de 1500-3000 de lei, fiind vorba de o dublare efectivă a costurilor.

”City era un fel de caritas. Venea cu preţuri mici, ca să atragă mulţi oameni, să vină cu bani. Plătea mai târziu din banii ăia. Creşterea asta e mare. Peste rata inflaţiei. Şi colaborăm cu ASF-ul pe acest subiect”, explică Bogdan Chiriţoiu, reprezentant Consiliul Concurenţei.

ADVERTISEMENT

”Poliţa la o Dacie era 500 de lei pe an. Acum ajunge la 900 de lei pe an”, a explicat Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR, pentru sursa citată.

Daniel Apostol, purtător de cuvânt al ASF, le recomandă șoferilor să opteze în aceste vremuri pentru asigurările care au clauză de decontare directă.

ADVERTISEMENT

”Este o opţiune foarte bună mai ales în momentele dificile în care avem nevoie să reparăm autoturismul, să recuperăm daunele şi să fim siguri că acest lucru se întâmplă cât mai rapid.

Diferenţa de preţ nu e mare. Spre exemplu, pentru un asigurat din Bucureşti cu clasa de bonus B5, tariful de decontare directă ajunge la 189 de lei pe an”, a explicat Daniel Apostol.

”Te intereseză foarte tare să-şi rezolvi problemele cât mai repede. Şi pentru o sumă de bani care nu e foarte mare, cred că se merită decontarea directă”, e de părere și un șofer din București.

ADVERTISEMENT