News

Șoferii nu vor mai putea parca gratuit în centrul Bucureștiului. Avertismentul viceprimarului: ”Ridicăm mașinile, blocăm roțile”

Începând cu luna august, șoferii din București nu vor mai putea parca gratis pe locurile amenajate în centrul Capitalei. Viceprimarul anunță măsuri dure.
06.07.2022 | 17:20
Soferii nu vor mai putea parca gratuit in centrul Bucurestiului Avertismentul viceprimarului Ridicam masinile blocam rotile
Parcările din București nu vor mai fi gratuite. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

”Vom ridica mașinile, vom bloca roțile, vor fi amendați”, e mesajul transmis de Primăria Capitalei, semn că va exista toleranță zero pentru șoferii care parchează ilegal.

Primăria București va bloca roțile șoferilor

Primăria Capitalei va marca toate locurile de parcare din interiorul inelului median de circulație, unde nu se va mai putea parca gratuit. Potrivit Hotnews, viceprimarul Stelian Bujduveanu a anunțat că vor fi montate parcometre și bariere automate.

ADVERTISEMENT

Cei care nu plătesc taxa se vor alege cu roata blocată. Autoritățile vor verifica cine și-a plătit parcarea și cine nu cu ajutorul unei aplicații care citește numerele de pe plăcuțele de înmatriculare.

”Vorbim pentru prima dată de investiții în digitalizarea parcărilor de pe domeniul public, de implementarea unor sisteme rapide de încasare a taxei de parcare și de implementarea în anumite zone a barierelor cu camere de filmat, care permit accesul și ieșirea din parcare rapid și eficient. Practic, este vorba despre crearea unui serviciu de parcare modern”, a explicat Stelian Bujduveanu.

ADVERTISEMENT

Potrivit viceprimarului, investiția inițială va fi de 26 de milioane de lei, bani care vor fi investiți în mai multe ”etape”: ”Vom pune parcometre, bariere și vom elimina încet-încet taxatorii. Scopul este să digitalizăm serviciul fiindcă atunci când elimini interacțiunea între parcagii și cetățean elimini și corupția”.

Primăria București administrează circa 13.000 de locuri de parcare, ținta fiind aproximativ 30.000 de locuri în zona centrală. În această zonă va fi interzisă parcarea pe trotuar și parcarea gratis. ”Parcările publice sunt goale fiindcă lumea parchează pe trotuar gratis”, a explicat viceprimarul.

ADVERTISEMENT

Așadar, mașinile parcate pe trotuar vor fi istorie. Cei care nu se vor conforma benevol vor plăti amenzi mari. ”La final nu va mai exista niciun loc unde să se poată parca gratuit în zona centrală”, a mai transmis politcianul. Șoferii trebuie să știe că amenda va fi mare și va ajunge direct acasă, în poștă, printr-un sistem digitalizat extrem de eficient. Mai mult, șoferii care se ascund după Codul Rutier care le-ar permite să parcheze pe trotuar nu vor avea sorți de izbândă.

Bujduveanu a anunțat că amenzile pot să înceapă de la 100 de lei, pentru o zi de parcare, iar cei care nu plătesc vor avea roata blocată sau ”mămăligă” pe parbriz: ”Cei care nu plătesc taxa de parcare vor avea roțile blocate sau acea ”mămăligă” pe parbriz, care va fi dată jos după achitarea suprataxei”.

ADVERTISEMENT

În București, prețul pe oră pentru ocuparea unei parcări publice, special amenajate, este în jur de 10 lei. Primăria București vrea să încaseze 1 milion de lei pe zi din taxarea parcărilor din centrul Capitalei.

ADVERTISEMENT