Ministerul Finanțelor, prin Autoritatea de Supraveghere Financiară, propune plafonarea prețurilor polițelor de asigurare obligatorie auto până la 30 septembrie 2024, conform unui raport Mediafax.
Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, care prevede prelungirea aplicării HG nr.1326/2023 până la 30 septembrie 2024. Această hotărâre stabilește tarifele maxime pentru primele de asigurare și alte măsuri aplicabile societăților care emit polițe de răspundere civilă auto obligatorie (RCA).
Proiectul de act normativ reglementează tarifele maxime ale primelor, tipurile de contracte vizate, comisioanele de distribuție asociate, clasele de bonus/malus, rolul Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), compensațiile oferite de asigurătorii RCA pentru închirierea temporară a unui vehicul de aceeași clasă sau mai mică, perioada maximă pentru aceste compensații, și sancțiunile aplicabile, scrie Observator.
Tarifele maxime ale primelor sunt stabilite la nivelul tarifelor practicate de fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, ajustate cu un maximum de 6,8%, valabile timp de trei luni de la intrarea în vigoare a hotărârii. Aceste tarife se aplică contractelor RCA încheiate după data adoptării prelungirii.
Comisioanele de distribuție sunt limitate la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție, pentru o perioadă de trei luni. Compensațiile pentru închirierea unui vehicul avariat sunt calculate la un tarif care nu depășește costul mediu practicat de companiile de închirieri auto și se acordă doar dacă vehiculul avariat nu poate fi folosit din punct de vedere tehnic.
Perioada maximă pentru aceste compensații este de 30 de zile, începând fie de la data eliberării autorizației de reparație de către Poliția Română, fie de la data intrării vehiculului în reparație conform documentului eliberat de asigurătorul RCA. Această perioadă poate fi extinsă cu aprobarea asigurătorului RCA în cazuri justificate, susținute cu documente, mai arată sursa citată.
Pentru vehiculele care nu se mai repară și sunt considerate daune totale economice, compensațiile acoperă perioada de la constatarea avariei până la primirea ofertei de despăgubire, respectând termenele prevăzute de Legea nr.132/2017. Valoarea compensației pentru închirierea temporară a vehiculului nu poate depăși 25% din valoarea de piață a vehiculului avariat.
Ministerul Finanțelor subliniază că piața asigurărilor RCA din România continuă să fie caracterizată de o reticență a asigurătorilor față de anumite categorii de asigurați și o concentrare mare a pieței, care afectează negativ concurența.
La 31 decembrie 2023, din cele 10.333.293 de vehicule înmatriculate, doar 7.486.349 aveau asigurare la 6 iunie 2024, scrie Observator. În perioada 1 ianuarie – 2 iunie 2024, aproximativ 41.500 de cazuri au fost încadrate ca asigurați cu risc ridicat, dintre care doar 201 au fost preluate voluntar, restul fiind repartizate automat asigurătorilor. Această situație reflectă un dezechilibru între cerere și ofertă, care ar putea duce la creșterea prețurilor după 30 iunie 2024.