Cum pot rămâne șoferii fără permis de conducere oriunde în UE, în urma unei noi directive europene. Conducătorii auto s-ar putea trezi fără dreptul de a conduce în orice țară membră a Uniunii Europene, ca urmare a unor contravenții și infracțiuni grave.
Se plănuiește ca suspendarea permisului de conducere să se aplice atât în țara emitentă ale permisului, cât și în toate celelalte țări membre ale Uniunii Europene. Sunt vizate infracțiuni rutiere grave, printre care conducerea sub influența alcoolului și/sau drogurilor, depășirea vitezei legale admise și accidentele soldate cu pierderi de vieți omenești.
A fost întocmit un acord preliminar ce urmează să fie aprobat de Parlamentul European și statele membre. Acest acord prevede, mai exact, ca cei ce comit infracțiuni la regimul rutier să fie trași la răspundere pe tot teritoriul Uniunii Europene, și nu doar pe teritoriul țării unde a avut loc fapta. Această măsură se poate aplica dacă toate căile legale au fost epuizate și dacă statul unde a avut loc fapta dispune o suspendare de cel puțin trei luni.
Mecanismul este simplu: țara unde a avut loc contravenția/infracțiunea trebuie să informeze statul emitent al permisului de conducere al făptuitorului. Acesta va avea obligația de a impune o sancțiune similară cu cea din țara unde a avut loc întâmplarea, iar decizia să fie valabilă și să se aplice în toate țările membre ale UE. Astfel, șoferii români pot rămâne fără permis în UE dacă comit o infracțiune rutieră în orice stat membru.
Această măsură se vrea a fi implementată ca metodă de reducere a numărului de infracțiuni și accidente rutiere petrecute pe teritoriul Uniunii Europene. Ideea s-a conturat încă din 2017, când statele membre al solicitat măsuri pentru recunoașterea la nivel european a măsurii suspendării dreptului de a conduce.
În România, legislația spune clar ce se întâmplă în cazul comiterii unei contravenții/infracțiuni la regimul rutier. Oamenii legii susțin că măsura europeană este una bună, menită să responsabilizeze șoferii. Totuși, ar mai fi loc de modificări, mai ales privind perioada suspendării, de cel puțin trei luni.
„Dacă un cetățean român săvârșește o infracțiune pe teritoriul altui stat care presupune suspendarea exercitării dreptului de a conduce, în primă fază se sesizează instanța de judecată care poate dispune luarea unor măsuri. Deci doar prin instanță se poate în momentul de față. Faptul că pe întreg teritoriul Uniunii Europene se dorește crearea unui cadru legal unic pentru suspendarea dreptului de a conduce este un lucru foarte bun.
Atâta vreme cât un cetățean săvârșește o faptă pe teritoriul Ungariei ce presupune suspendarea dreptului de a conduce, nu văd de ce în România nu ar avea permisul suspendat. La fel de bine cum un cetățean german săvârșește o contravenție pe teritoriul României care presupune suspendarea dreptului de a conduce, nu văd de ce în Germania nu ar avea permisul suspendat.
Suspendarea dreptului de a conduce se dispune fie pentru contravenții, fie pentru infracțiuni. Pentru contravenție este până la 120 de zile, iar pentru infracțiune, se dispune pentru 180 de zile. Deci sunt diferențiate la noi acum. Dar la nivel european, nu se poate pune în aceeași situație uciderea din culpă cu depășirea vitezei legale, deci trebuie diferențiat. Eu cred că va avea un efect de responsabilizare a conducătorilor auto”, a declarat Radu Darău, agent șef principal – președinte Sidepol Arad, pentru FANATIK.
Că sunt necesare modificări ale măsurii pentru a duce, într-adevăr, la un număr mai mic al incidentelor rutiere atât în România, cât și în Uniunea Europeană, este de părere și Titi Aur, expert în automobilism. Iar că șoferii români pot rămâne fără permis în UE nu este o veste rea pentru cei ce militează pentru reducerea evenimentelor rutiere.
„Este o măsură foarte bine venită și obligatorie pentru România pentru că avem foarte mulți compatrioți care locuiesc în alte țări. Din cele câteva milioane, o mare parte are permis de conducere. Și când vin în România, fac nebunii pe șosea. Legea până acum spunea că suspendarea permisului se face pentru abatere pe teritoriul României. Și atunci orice venit acasă în vacanță își asumă să facă orice fel de încălcare. Pentru că, dacă i s-ar fi suspendat permisul, i s-ar fi dat dovadă, și-ar fi continuat concediul, iar permisul i-ar fi fost suspendat în tară. Dar el oricum mai vine la anul în vacanță.
Statisticile spun că mai ales în perioadele de concediu, iulie – august, decembrie și în jurul Paștelui, apar și sunt de multe ori accidente grave. Vedeți cazul Suceava cu cei din Germania, intrați în camion. Tocmai pentru că apară extindere a pedepsei în toată Europa e foarte normală ca să te facă pe tine, cetățean roman venit de afară, dar și francezul, și italianul, să conștientizezi pericolul”, afirmă campionul național la raliuri.
Se atrage atenția și asupra faptului că, în țara noastră, măsurile care să prevină decesele pe șosele încă lipsesc. Titi Aur mai afirmă că se cheltuie foarte mulți bani ca urmare a evenimentelor rutiere soldate cu decese și persoane rănite. Acești bani provin de la bugetul de stat și sunt alocați doar victimelor. Mai mult, acesta a făcut și o comparație cutremurătoare între numărul morților de pe drumurile României și civilii uciși în conflictul din Ucraina.
„Nu avem o strategie națională cu adevărat pentru a reduce numărul de accidente. Aceasta măsură face parte dintr-o serie de măsuri spontane, nu dintr-un pachet coerent. Dar măcar astea spontane să funcționeze cât de cât. Dar nu sunt suficiente. Dacă în România am avea un sistem normal, un consiliu interministerial de siguranță rutieră, unde să se adune oamenii care se pricep, psihologi, polițiști, specialiști în transport. Când se ia o astfel de măsură trebuie discutată pentru a se ajunge la varianta cea mai bună.
Indiferent cum va fi măsura decisă, nu va fi perfectă, mai trebuie ajustată, dar e o măsură care măcar va duce într-o direcție. Noi nu avem dirijor în siguranța rutieră. Autoritățile noastre nu sunt interesate de acest subiect. Sunt prinse în alte probleme naționale. Dar că se moare în România în fiecare zi, în accidente rutiere, mai mult decât mor civili zilnic în Ucraina nu interesează. Cheltuim 7 miliarde de euro pe an, de la bugetul statului, ca urmare a victimelor accidentelor. Nu tablele, victimele. Dar ce mai contează 7 miliarde de euro, ce mai contează 1.500 de morți, 4.000 de răniți grav, 30.000 de răniți grav în fiecare an”, spune instructorul de conducere defensivă, pentru FANATIK.