Carousel hot news

Şoferii români primesc înapoi integral taxa auto. Statul român, obligat să respecte decizia Curţii Europene de Justiţie

Câteva milioane de români au de primit bani de la stat, sume ce reprezintă recuperarea taxei auto, întrucât Comisia Europeană a stabilit în urmă cu câţiva ani că aceasta îi discriminează...
07.07.2016 | 12:08
Şoferii români primesc înapoi integral taxa auto. Statul român, obligat să respecte decizia Curţii Europene de Justiţie

Câteva milioane de români au de primit bani de la stat, sume ce reprezintă recuperarea taxei auto, întrucât Comisia Europeană a stabilit în urmă cu câţiva ani că aceasta îi discriminează pe români în faţa celorlalţi cetăţeni ai Uniunii Europene.

În urma deciziei CE, statul român s-a obligat să restituie integral banii daţi de români pentru taxa auto, dar nu imediat, ci eşalonat, pe o perioadă de 5 ani. Hotărârea Guvernului i-a revoltat pe mulţi posesori de autoturisme care au decis să îşi caute dreptatea la cea mai importantă instanţă a Europei, Curtea Europenă de Justiţie (CJUE). În urma sesizărilor românilor, magistraţii europeni au decis că rambursarea într-o perioadă de cinci ani calendaristici a vechii taxe auto, prin plăţi anuale de 20% din suma datorată, încalcă principiile jurisprudenţei europene, iar statul român nu poate invoca insuficienţa fondurilor în acest sens.

„Un asemenea sistem de rambursare a sumelor îl plasează pe justiţiabil într-o situaţie de incertitudine prelungită cu privire la data la care va obţine rambursarea integrală a cuantumului taxei plătite fără a fi datorate”, spun magistraţii. Aceştia au decis că rambursarea într-o perioadă de cinci ani calendaristici a vechii taxe auto, prin plăţi anuale de 20% din suma datorată, încalcă principiile jurisprudenţei europene, iar statul român nu poate invoca insuficienţa fondurilor în acest sens.

Concret, judecătorii CJUE s-au opus termenului de cinci ani pentru rambursarea vechii taxe auto (denumită, în perioada 2007 – martie 2013, taxă specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxă pe poluare pentru autovehicule şi taxă pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule), după ce, în ultima perioadă, au pus la zid atât taxa pe poluare, cât şi taxa pentru emisiile poluante,declarate de către CJUE incompatibile cu dreptul Uniunii Europene. Judecătorii europeni arată că autorităţile române nu pot invoca insuficienţa fondurilor atunci când decid rambursarea eşalonată a taxelor auto:

„Nu se poate admite ca un stat membru, în calitatea sa de debitor într-un litigiu precum litigiul principal, să se poată prevala de o insuficienţă a fondurilor pentru a justifica imposibilitatea executării unei decizii judecătoreşti care îi recunoaşte justiţiabilului un drept conferit de ordinea juridică a Uniunii”, este precizat în hotărârea CJUE, care stipulează, practic, că taxa auto trebuie restituită integral.

Sursă: www.libertatea.ro

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri