News

Sofia Sapega, iubita jurnalistului Roman Protasevici, pusă sub acuzare în Belarus. Ce acuzații i se aduc

Sofia Sapega, iubita jurnalistului Roman Protasevici, va fi pusă sub acuzare în Belarus.
31.05.2021 | 16:57
Sofia Sapega iubita jurnalistului Roman Protasevici pusa sub acuzare in Belarus Ce acuzatii i se aduc
ADVERTISEMENT

Sofia Sapega, iubita jurnalistului Roman Protasevici, va fi pusă sub acuzare în Belarus, a anunțat, luni, ministrul de externe al țării, Vladimir Makei.

Studenta în vârstă de 23 de ani, originară din Rusia, a fost și ea arestată de autoritățile de la Minsk.

ADVERTISEMENT

Evenimentul a avut loc pe 23 mai, atunci când un avion de linie a fost interceptat de către autorităţile din Belarus. Scopul deturnării aeronavei Ryanair a fost arestarea jurnalistului Roman Protasevici.

Sofia Sapega, iubita jurnalistului Roman Protasevici, pusă sub acuzare în Belarus

În urmă cu mai bine de o săptămână, Sofia Sapega și iubitul ei au fost reținuți de autoritățile din Belarus. Cei doi erau într-un avion care decolase de la Atena, cu destinația Vilnius, în Lituania. La un moment dat, Belarusul a trimis un avion militar și a forțat aeronava civilă să aterizeze în Minsk.

ADVERTISEMENT

Presa rusă scrie, luni, că tânăra rusoaică urmează să fie pusă sub acuzare în Belarus.

”Cel mai probabil, procesul va avea loc în Belarus, având în vedere că toate informațiile despre activitățile subversive ale anumitor persoane care au intrat în structurile noastre”, a declarat ministrul de externe al țării Makei, potrivit The Moscow Times.

În prezent, Sofia Sopega este arestată preventiv pentru o perioadă de două luni, potrivit avocatului său.

ADVERTISEMENT

Sursa citată notează că Sapega se confruntă cu trei acuzații penale. E vorba de: organizarea de încălcări ale ordinii publice, incitarea la ură și organizarea unor proteste în masă. Fiecare dintre acuzații are pedepse cuprinse între 3 și 15 ani de închisoare.

Cine este Sofia Sapega

Sofia Sapega a fost arestată alături de iubitul ei, jurnalistul Roman Protasevici pe 23 mai, când autoritățile din Belarus au deturnat un avion de pasageri din cauza unei presupuse amenințări cu bomba.

ADVERTISEMENT

Sapega are cetățenie rusă și se deplasa la Vilnius pentru a-și susține teza de masterat la Universitatea Europeană de Științe Umane, acolo unde studiază dreptul internațional.

În urmă cu o săptămână, după arestarea celor doi, un videoclip cu Sofia Sapega a fost distribuit de către autoritățile din Belarus. Aceasta spunea că este editor al unui cont social media, Black Book of Belarus, unde au fost publicate informații despre oficiali din domeniul securității din țară. Belarus a clasificat acest canalul drept ”grup extremist”.

Potrivit unuia dintre colegii ei de clasă, Sofia și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în Belarus și nu era activistă de opoziție.

Mama Sofiei Sapega, Anna Dudich, a declarat pentru BBC că aceasta nu a lucrat în Lituania pentru liderul opoziției bieloruse Svetlana Tikhanovskaya.

Anna Dudich și câțiva dintre colegii de clasă ai Sofiei au confirmat că aceasta se afla la Vilnius din august 2020 și că nu a fost la Minsk pentru a participa la protestele împotriva președintelui Alexander Lukashenko.

ADVERTISEMENT