News

Soldații ruși care au ocupat Cernobîlul au ajuns la spital cu simptome specifice iradierii. Anunțul presei ucrainene

Presa din Ucraina a anunțat că soldații ruși care au ocupat Cernobîlul au ajuns la spital cu simptome specifice iradierii. Aceștia nu au purtat echipamente anti-radiații
31.03.2022 | 14:17
Soldatii rusi care au ocupat Cernobilul au ajuns la spital cu simptome specifice iradierii Anuntul presei ucrainene
ADVERTISEMENT

După anunțul făcut de Pentagon că armata rusă se retrage de la Cernobîl, presa ucraineană vine cu noi informații referitoare la soldații care au ocupat centrala. Aceștia ar fi ajuns la spital cu simptome specifice iradierii.

Soldații ruși care au ocupat Cernobîlul au ajuns la spital cu simptome specifice iradierii

Ultima zi a lunii martie vine cu noutăți în ceea ce privește situația din Ucraina. Dacă de dimineață Pentagonul a anunțat că armata lui Vladimir Putin se retrage de la Cernobîl, în urmă cu puțin timp presa ucraineană a anunțat că soldații ruși care au ocupat centrala au ajuns la spital după ce au fost expuși radiațiilor.

ADVERTISEMENT

Agenția ucraineană de presă Unian a transmis faptul că șapte autobuze cu militari ruși, care ar avea simptome specifice iradierii, au ajuns la o instituție spitalicească din Belarus.

Potrivit lucrătorilor din zona centralei nucleare, soldații ruși au trecut cu blindatele printr-un loc foarte toxic numit “Pădurea Roșie”, ridicând nori de praf radioactiv.

ADVERTISEMENT

Aceștia au precizat că aceea este partea cea mai contaminată a zonei din jurul Cernobîlului, la aproximativ 100 km nord de Kiev.

“Un convoi mare de vehicule militare a condus pe un drum aflat chiar în spatele unității noastre și acest drum trece pe lângă Pădurea Roșie. Convoiul a ridicat o coloană mare de praf. Mulți senzori de radiație au indicat niveluri depășite”, a declarat un angajat de la Cernobîl, conform Reuters.

ADVERTISEMENT

Lucrătorii de la Cernobîl au mai subliniat faptul că invadatorii nu au folosit echipamente anti-radiații și că au făcut un act sinucigaș, deoarece praful radioactiv pe care l-au inhalat ar putea provoca boli grave.

Pădurea Roșie, zonă interzisă și pentru angajații centralei

Zona împădurită de lângă Cernobîl a fost numită Pădurea Roșie după ce zeci de kilometri pătrați de pini au devenit roșii în urma absorbției radiațiilor de la catastrofa nucleară din 1986, unul dintre cele mai grave dezastre nucleare din lume.

ADVERTISEMENT

Pădurea Roșie este considerată atât de puternic contaminată, încât nici măcar lucrătorii centralei nucleare nu au permisiunea să meargă acolo.

Directorul general interimar al centralei de la Cernobîl a declarat că angajații de la centrală le-au spus forțelor ruse să aibă grijă la radiații, dar nu știe dacă aceștia au luat în considerare sfaturile.

ADVERTISEMENT