News

Soldații ruși refuză să mai lupte în Ucraina. ”Vreau să mă întorc la familie, și nu într-un sicriu”

Tot mai mulți soldați ruși, inclusiv din unitățile de elită, refuză să mai lupte în Ucraina, iar autoritățile de la Moscova nu au mijloacele legale să-i oprească
14.05.2022 | 22:54
Soldatii rusi refuza sa mai lupte in Ucraina Vreau sa ma intorc la familie si nu intrun sicriu
Armata rusă confruntată cu refuzul multor soldați de a mai lupta în Ucraina. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Situația de pe frontul din Ucraina devine tot mai complicată pentru Rusia, în contextul în care nu doar că nu reușește să străpungă decisiv liniile de apărare ucrainene din Donbas, dar și prin prisma faptului că tot mai mulți soldați, inclusiv din unitățile de elită, refuză să mai lupte.

Soldații ruși refuză să mai lupte în Ucraina

La începutul lunii aprilie, atunci când una din unitățile de elită ale armatei ruse, ce a luat parte la luptele crâncene din jurul Kievului, a primit ordinul să se pregătească pentru un al doilea tur pe frontul din Ucraina o stare de insubordonare a izbucnit printre soldații ruși.

ADVERTISEMENT

„Curând a devenit clar că nu toată lumea era de acord cu acest ordin. Mulți dintre noi pur și simplu nu au vrut să se întoarcă pe front. Vreau să mă întorc la familia mea, și nu într-un sicriu”, a declarat pentru The Guardian, Dmitri, un membru al unității care a cerut să nu fie identificat cu numele său real.

Împreună cu alți opt militari, Dmitri le-a spus comandanților săi că refuză să se întoarcă pe front. „Erau furioși. Dar în cele din urmă s-au calmat pentru că nu puteau face mare lucru”, a spus el.

ADVERTISEMENT

La scurt timp, a fost transferat la Belgorod, un oraș rusesc aproape de granița cu Ucraina, unde a fost staționat de atunci. „Am servit cinci ani în armată. Contractul meu se încheie în iunie. Îmi voi servi timpul rămas și apoi plec de aici”, a spus el. „Nu am de ce să-mi fie rușine. Nu suntem oficial în stare de război, așa că nu m-au putut obliga să plec.”

Probleme pentru „operațiunea specială” a lui Putin

Refuzul lui Dmitri de a lupta evidențiază una dintre dificultățile militare cu care s-a confruntat armata rusă ca urmare a deciziei politice a Kremlinului de a nu declara oficial război Ucrainei – preferând în schimb să descrie invazia drept „operațiune militară specială”.

ADVERTISEMENT

Conform regulilor militare ruse, trupele care refuză să lupte în Ucraina pot fi destituite, dar nu pot fi urmărite penal, a spus Mikhail Benyash, un avocat care îi ajută pe soldații care aleg să nu accepte să fie trimiși pe front.

Benyash a spus că „sute și sute” de soldați au luat legătura cu echipa sa pentru sfaturi despre cum ar putea evita să fie trimiși la luptă.

ADVERTISEMENT

„Comandanții încearcă să își amenințe soldații cu închisoarea în cazul în care nu sunt de acord, dar le spunem soldaților că pot spune pur și simplu nu”, a spus Benyash, adăugând că nu cunoște niciun caz penal deschis împotriva soldaților care au refuzat să lupte. „Nu există temeiuri legale pentru a deschide un dosar penal dacă un soldat refuză să lupte atunci când se află pe teritoriul Rusiei”.

Mulți soldați, prin urmare, au ales să fie concediați sau transferați în loc să intre în „mașina de tocat carne”, a spus el, referindu-se la frontul din Ucraina, acolo unde potrivit oficialilor de la Kiev aproape 30.000 de soldați și ofițeri ruși și-au pierdut viața de la începutul invaziei.

Indicând legile militare ale Rusiei, Benyash a spus că ar fi mai dificil pentru soldați să refuze să lupte dacă Rusia ar declara un război pe scară largă. „În timp de război, regulile sunt total diferite. Refuzul ar însemna pedepse mult mai aspre. În acest caz ar risca ani buni în închisoare.”

Cunoscutul istoric și filosof rus, Kamil Galeev, a explicat recent că acesta este unul din motivele pentru care a considerat, încă din primele zile de după declanșarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei, că Rusia va pierde în mod categoric acest război.

„Cea mai evidentă consecință a neactivării algoritmului legii marțiale a fost că Rusia a rămas, din punct de vedere procedural, în timp de pace. Deci o slujbă de soldat profesionist era doar o slujbă și puteai pleca oricând. Și mulți au făcut-o spre oroarea naționaliștilor ruși. Mulți dintre militarii ruși fie au părăsit armata, fie au refuzat pur și simplu să meargă în Ucraina. Cele mai cunoscute cazuri includ 80 de soldați din Crimeea, 60 din Pskov, 58 de soldați din Kaliningrad. În realitate au fost mult mai multe astfel de cazuri. Teoretic ar putea fi urmăriți penal. Nimeni nu a fost însă”, a explicat istoricul rus.

În opinia acestuia, marea majoritate a rușilor care s-au înrolat în armată au făcut acest lucru pentru beneficiile economice: o casă de la stat și salariu stabil, însă acest calcul economic nu mai funcționează atunci când viața le este serios amenințată.

„Argumentul despre faptul că rușii sunt indiferenți la victime este atât corect, cât și greșit. Rușii sunt într-adevăr în mare măsură indiferenți la moartea altor ruși, atunci când aceasta este făcută pentru cauza corectă și compensată generos. Cu toate acestea, sunt mai puțin indiferenți să-și piardă propria viață”, a notat Kamil Galeev.

ADVERTISEMENT