News

Soldatul ucis de ruși după ce a strigat “Slava Ukraini!” este originar din Moldova. Povestea lui Alexandru, bărbatul executat la Soledar

Numele eroului executat la marginea unei păduri de lângă Soledar este Alexandru, iar până la vârsta de 28 de ani acesta a locuit în Republica Moldova.
09.03.2023 | 14:21
Soldatul ucis de rusi dupa ce a strigat Slava Ukraini este originar din Moldova Povestea lui Alexandru barbatul executat la Soledar
Alexandru, eroul de la Soledar, a fost ucis la 41 de ani
ADVERTISEMENT

Zilele trecute, imaginea unui prizonier ucrainean, neînarmat şi cu ţigara în colţul gurii, executat după ce a strigat “Glorie Ucrainei!” a impresionat întreaga lume, impactul emoţional al imaginilor fiind unul tulburător. Mizeria şi cruzimea războiului, dar şi speranţa şi patrotismul, toate răzbat din acestă imagine a bărbatului ucis fără milă, la marginea unei păduri.

Alexandru şi familia lui s-au mutat în Ucraina în 2008

Curajul în faţa morţii şi atitudinea demnă arătată în faţa duşmanului au stârnit curiozitatea multora, care au vrut să afle mai multe despre bărbatul ale cărui ultime cuvinte au fost “Slava Ukraini!”. Direcția regională de apărare teritorială Nord a Forțelor Armate ale Ucrainei a precizat că bărbatul împușcat la Soledar este Alexandru Mațievskii, luptător al brigăzii 119 al trupei din regiunea Cernihiv.

ADVERTISEMENT

Alexandru  s-a născut pe 10 mai 1980 la Chișinău, în Republica Moldova. În 2008, el s-a mutat cu familia în Ucraina, în orașul Nijîn, unde locuia împreună cu mama sa, Paraskovia Mihailovna. Comandanţii săi din armata ucraineană spun că, pe 30 decembrie 2022, Mațievskii și alți patru luptători participau la lupte în apropiere de Soledar, contactul vizual și legătura cu aceștia fiind pierdută în jurul prânzului.

“Nu cunoaștem detaliile acestei bătălii până la capăt. Nu știm cine a murit și cum a murit, nu știm cum a fost luat prizonier Alexandr, din păcate, nu există martori, toți sunt morți sau dispăruți”, se arată într-un comunicat al Direcției. Pe lângă colegii săi din unitate, Alexandru a fost recunoscut şi de mama sa, Paraskovia, dar şi de fiul său, Mihail.

ADVERTISEMENT

Ultimul telefon pe care Alexandru i l-a dat mamei sale a fost în data de 29 decembrie. “Nu mă voi preda niciodată la captivitate!”, îi spunea el mamei sale, după care Alexandru nu a mai răspuns la telefon. Când l-a sunat pe 7 ianuarie, mamei i-a intrat direct mesajul “abonatul nu se află în rețea”. Ce a urmat e simplu de presupus. Capturaţi de ruşi ei au fost ţinuţi o perioadă de timp în captivitate, după care au fost executaţi.

Înainte de invazia rusă, Maţiewskii a lucrat ca electrician la Kiev. După izbucnirea războiului, s-a oferit voluntar pentru apărarea teritorială a oraşului Nijîn, din regiunea Cernihiv. Trupul său a fost predat familiei în cadrul schimbului de morți dintre Rusia și Ucraina, iar rudele l-au identificat la morgă din Kiev.

ADVERTISEMENT

“După cuvintele ‘Sașa nu mai este’ viața s-a împărțit în înainte și după… Și apoi a urmat calvarul, identificarea copilului la morga din Kiev (…) Mama își amintește – când a apărut online videoclipul, inima mea s-a strâns din nou, era Sașa al meu, iar apoi a urmat un apel de la fiul lui Alexandr, care a strigat în lacrimi: Am văzut cum tatăl meu a fost ucis!”, se mai arată în mesajul Direcției regionale de apărare teritorială Nord a Forțelor Armate ale Ucrainei.

Potrivit unei versiuni anterioare, prizonierului ucrainean de război, care a fost împușcat după ce a strigat “Slava Ukraini!” este Timofii Șadura. Acesta făcea parte din Brigada Mecanizată Separată și fusese dat în căutare de armata ucraineană pe 3 februarie 2023, după mai multe lupte în apropiere de orașul Bahmut, dar jurnalistul Iuri Butusov a remarcat că în videoclip este, de fapt, Alexandru Maşievskii.

ADVERTISEMENT

Butusov a mai spus că militarii batalionului au vizitat-o ​​pe mama soldatului decedat în orașul Nijîn și au primit confirmarea preliminară de la rudele acestuia. Pe imaginea de mai sus există un semn caracteristic – o cicatrice la sprânceana dreaptă, Alexandru fiind rănit cu aproximativ două săptămâni înainte de moartea sa. O examinare medico-legală post-mortem a fost făcută înainte de înmormântarea lui Alexandru din februarie. Fotografia de la morgă, pe care jurnalistul a primit-o, arată găuri de gloanțe în locuri similare cu cele în care gloanțele lovesc corpul în filmulețul care a făcut vâlvă în mediul online.

ADVERTISEMENT