News

Soldatul ucis de ruși după ce a strigat “Slava Ukraini!” este originar din Moldova. Povestea lui Alexandru, bărbatul executat la Soledar

Numele eroului executat la marginea unei păduri de lângă Soledar este Alexandru, iar până la vârsta de 28 de ani acesta a locuit în Republica Moldova.
09.03.2023 | 14:21
Soldatul ucis de rusi dupa ce a strigat Slava Ukraini este originar din Moldova Povestea lui Alexandru barbatul executat la Soledar
Alexandru, eroul de la Soledar, a fost ucis la 41 de ani
ADVERTISEMENT

Zilele trecute, imaginea unui prizonier ucrainean, neînarmat şi cu ţigara în colţul gurii, executat după ce a strigat “Glorie Ucrainei!” a impresionat întreaga lume, impactul emoţional al imaginilor fiind unul tulburător. Mizeria şi cruzimea războiului, dar şi speranţa şi patrotismul, toate răzbat din acestă imagine a bărbatului ucis fără milă, la marginea unei păduri.

Alexandru şi familia lui s-au mutat în Ucraina în 2008

Curajul în faţa morţii şi atitudinea demnă arătată în faţa duşmanului au stârnit curiozitatea multora, care au vrut să afle mai multe despre bărbatul ale cărui ultime cuvinte au fost “Slava Ukraini!”. Direcția regională de apărare teritorială Nord a Forțelor Armate ale Ucrainei a precizat că bărbatul împușcat la Soledar este Alexandru Mațievskii, luptător al brigăzii 119 al trupei din regiunea Cernihiv.

ADVERTISEMENT

Alexandru  s-a născut pe 10 mai 1980 la Chișinău, în Republica Moldova. În 2008, el s-a mutat cu familia în Ucraina, în orașul Nijîn, unde locuia împreună cu mama sa, Paraskovia Mihailovna. Comandanţii săi din armata ucraineană spun că, pe 30 decembrie 2022, Mațievskii și alți patru luptători participau la lupte în apropiere de Soledar, contactul vizual și legătura cu aceștia fiind pierdută în jurul prânzului.

“Nu cunoaștem detaliile acestei bătălii până la capăt. Nu știm cine a murit și cum a murit, nu știm cum a fost luat prizonier Alexandr, din păcate, nu există martori, toți sunt morți sau dispăruți”, se arată într-un comunicat al Direcției. Pe lângă colegii săi din unitate, Alexandru a fost recunoscut şi de mama sa, Paraskovia, dar şi de fiul său, Mihail.

ADVERTISEMENT

Ultimul telefon pe care Alexandru i l-a dat mamei sale a fost în data de 29 decembrie. “Nu mă voi preda niciodată la captivitate!”, îi spunea el mamei sale, după care Alexandru nu a mai răspuns la telefon. Când l-a sunat pe 7 ianuarie, mamei i-a intrat direct mesajul “abonatul nu se află în rețea”. Ce a urmat e simplu de presupus. Capturaţi de ruşi ei au fost ţinuţi o perioadă de timp în captivitate, după care au fost executaţi.

Înainte de invazia rusă, Maţiewskii a lucrat ca electrician la Kiev. După izbucnirea războiului, s-a oferit voluntar pentru apărarea teritorială a oraşului Nijîn, din regiunea Cernihiv. Trupul său a fost predat familiei în cadrul schimbului de morți dintre Rusia și Ucraina, iar rudele l-au identificat la morgă din Kiev.

ADVERTISEMENT

“După cuvintele ‘Sașa nu mai este’ viața s-a împărțit în înainte și după… Și apoi a urmat calvarul, identificarea copilului la morga din Kiev (…) Mama își amintește – când a apărut online videoclipul, inima mea s-a strâns din nou, era Sașa al meu, iar apoi a urmat un apel de la fiul lui Alexandr, care a strigat în lacrimi: Am văzut cum tatăl meu a fost ucis!”, se mai arată în mesajul Direcției regionale de apărare teritorială Nord a Forțelor Armate ale Ucrainei.

Potrivit unei versiuni anterioare, prizonierului ucrainean de război, care a fost împușcat după ce a strigat “Slava Ukraini!” este Timofii Șadura. Acesta făcea parte din Brigada Mecanizată Separată și fusese dat în căutare de armata ucraineană pe 3 februarie 2023, după mai multe lupte în apropiere de orașul Bahmut, dar jurnalistul Iuri Butusov a remarcat că în videoclip este, de fapt, Alexandru Maşievskii.

ADVERTISEMENT

Butusov a mai spus că militarii batalionului au vizitat-o ​​pe mama soldatului decedat în orașul Nijîn și au primit confirmarea preliminară de la rudele acestuia. Pe imaginea de mai sus există un semn caracteristic – o cicatrice la sprânceana dreaptă, Alexandru fiind rănit cu aproximativ două săptămâni înainte de moartea sa. O examinare medico-legală post-mortem a fost făcută înainte de înmormântarea lui Alexandru din februarie. Fotografia de la morgă, pe care jurnalistul a primit-o, arată găuri de gloanțe în locuri similare cu cele în care gloanțele lovesc corpul în filmulețul care a făcut vâlvă în mediul online.

ADVERTISEMENT
Iarna adevărată pune stăpânire treptat pe întreaga țară. Când ajunge ninsoarea și în...
Iarna adevărată pune stăpânire treptat pe întreaga țară. Când ajunge ninsoarea și în București
A fost desemnată cea mai frumoasă femeie din țara ei, dar a spus...
A fost desemnată cea mai frumoasă femeie din țara ei, dar a spus "stop" și acum e sportivă profesionistă
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Dorian Popa a luat o decizie radicală după ce a fost prins drogat...
Dorian Popa a luat o decizie radicală după ce a fost prins drogat şi în chiloţi la volan, iar iubita de 40 de ani l-a părăsit
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost...
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
CUTREMUR ÎN DOSARUL Caracal! Vestea primită de Gheorghe Dincă în închisoare
CUTREMUR ÎN DOSARUL Caracal! Vestea primită de Gheorghe Dincă în închisoare
Teroare în Europa. Se așteaptă atentate de sărbători
Teroare în Europa. Se așteaptă atentate de sărbători
S-A DECIS! Mai puțină muncă pentru români. Legea a fost publicată în Monitorul...
S-A DECIS! Mai puțină muncă pentru români. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial
Uluitor! Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu, după ani întregi de...
Uluitor! Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu, după ani întregi de carieră: „Mi-am redus la minimă necesitate cheltuielile. Dacă știam ce vremuri vin...”
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala...
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala Laminor. Se fac blocuri lângă mallul de 133 de milioane de euro al lui Robert Negoiță
Zodia care va trăi un miracol divin înainte de Crăciun. Toată viața i...
Zodia care va trăi un miracol divin înainte de Crăciun. Toată viața i se va schimba complet
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune...
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune niciodată? Cum arată 24 de ore în 30 de secunde!