News
notix pixel id

Solicitarea de adoptare în regim de urgență a obligativității certificatului verde pentru angajați, respins de PNL, PSD şi AUR. Anunţul USR

Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR, a declarat că membrii PNL, PSD și AUR au respins, marți, solicitarea formațiunii sale politice de a dezbate și adopta în regim de urgență certificatul verde obligatoriu pentru angajați.
02.11.2021 | 16:10
Solicitarea de adoptare în regim de urgență a obligativității certificatului verde pentru angajați, respins de PNL, PSD şi AUR. Anunţul USR
Liderii de grupuri PNL, PSD, UDMR și AUR au respins dezbaterea de urgentă a legii obligativității certificatului Covid pentru angajați. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ionuț Moșteanu a punctat că demersul adversarilor politici are loc într-o zi în care țara noastră a înregistrat un nou record de decese: 591.

De asemenea, Ionuț Moșteanu a criticat și numirea interimară a lui Sorin Grindeanu la șefia Camerei Deputaților, după ce s-a încheiat interimatul lui Florin Roman.

Ionuț Moșteanu: ”Este o decizie cinică”

”În aceeaşi şedinţă în care PNL şi-a oficializat, practic, relaţia de bună colaborare cu PSD, instalându-l interimar la şefia Camerei Deputaţilor pe Sorin Grindeanu, fostul premier PSD care a semnat OUG 13 şi a scos în stradă sute de mii de oameni, românii de bună credinţă au mai primit o palmă.

ADVERTISEMENT

Cererea noastră de a fi dezbătută şi adoptată cât mai urgent legea privind certificatul verde a fost respinsă de noua majoritate. Este o decizie cinică, dacă ne uităm la faptul că astăzi avem aproape 600 de români care şi-au pierdut viaţa ca urmare a infectării cu noul coronavirus”, a transmis liderul grupului USR din Camera Deputaţilor, Ionuţ Moşteanu, citat de Agerpres.

În comunicat este precizat și faptul că s-a stabilit ca legea obligativității certificatului verde la locul de muncă să fie dezbătută în șase comisii de specialitate, o decizie finală fiind dată pe 19 noiembrie. Alături de PNL, PSD și AUR a votat pentru respingere și UDMR, a spus Ioana Mihăilă.

ADVERTISEMENT

”Practic, au îngropat certificatul verde. Sesizarea pe fond a şase comisii diferite duce la reluarea procesului la fiecare amendament diferit acceptat în oricare dintre comisii.

USR va solicita ca măcar să fie şedinţe reunite ale comisiilor de fond, să încercăm să eliminăm riscul să fie plimbate la infinit rapoarte diferite între comisii, rămâne de văzut dacă măcar acest lucru va fi acceptat de PNL şi PSD”, mai este menționat în comunicat.

ADVERTISEMENT

USR a reamintit și că a depus solicitarea urgentării pe 29 octombrie, subliniind că actul este obligatoriu momentan în țări europene precum: Italia, Spania, Portugalia şi Danemarca.

”Măsurile de combatere a pandemiei nu îngrădesc libertăţile cetăţeanului responsabil, ci îi conferă acestuia posibilitatea de a munci în condiţii de siguranţă medicală, asigurând totodată funcţionarea relativ normală a activităţilor economice şi a sistemului de sănătate publică”, a mai transmis USR.

ADVERTISEMENT

Certificatul verde la locul de muncă, respins de Senat

Proiectul de lege care prevede prezentarea la serviciu, atât la stat cât și la privat, în baza unui certificat verde a fost respins de senatori în urmă cu șapte zile. PSD și AUR au votat împotrivă. Trei parlamentari USR nu au fost prezenți, iar doi senatori ai PNL, George Scarlat și Alexandru Nazare, s-au abținut.

Proiectul a fost respins în Senat cu 67 de voturi ”pentru” și 60 de voturi ”împotrivă”. Legea fiind una organică, erau nevoie de 69 voturi pentru a trece mai departe fără această respingere. Camera Deputaților este for decizional în acest caz, pe data 19 noiembrie, urmând a fi dat un vot final față de acest proiect.

ADVERTISEMENT

Prin certificatul verde un angajat poate demonstra că este imunizat cu schemă completă anti-Covid, că a trecut prin boală sau că este testat negativ. Medicii ar putea obligați să-și plătească din buzunarul propriu testele dacă se opun vaccinării, la fel și alte categorii de angajați.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 865. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri