Soluția găsită de un fermier român, după o vizită în Ungaria, care poate salva culturile pe timp de secetă și caniculă. Ideea nu este deloc dificil de implementat și poate avea efecte extrem de benefice.
România, ca multe alte state din Europa, este lovită crunt de o secetă extremă. Valurile succesive de caniculă și lipsa de precipitații au adus pagube pe care fermierii cu greu le mai pot acoperi.
Numai în vara lui 2024, din cauza lipsei de precipitații, peste 160.000 de hectare cu cereale s-au uscat într-un singur județ, Dolj. Rezerva de apă din sol este imposibil să mai fie acoperită nu doar aici, ci în cea mai mare parte a teritoriului.
Drept urmare, pentru a supraprețui, fermierii se bazează pe un sprijin din partea statului. Oamenii au primit deja promisiuni de la guvernanți că vor încasa bani pentru această situație.
“Începând cu 15 octombrie, toate culturile de primăvară şi de toamnă care au fost calamitate integral, 100% vor primi 200 de euro pe hectar. Toate ratele vor fi suspendate până la 1 noiembrie 2025“, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii. De asemenea, pe despăgubiri şi facilităţi bancare, ministerul Agriculturii a cerut sprijin urgent Comisiei Europene pentru fermieri.
Cum prognoza nu este deloc una îmbucurătoare, fermierii caută disperați soluții pentru a-și mai proteja din culturi. Recent, Feri Kondor, un inginer agronom, a venit din Ungaria, unde a fost în vizită, cu o soluție care poate salva unele culturi.
E vorba de o plasă de umbrire care se aplică în sere. Prin instalarea ei, înăuntru se înregistrează o temperatură mult mai scăzută. Astfel, planta mai are un răgaz de respiro în fața arșiței.
“E mai răcoare înăuntru decât afară. 7-8 grade cel puţin este diferenţa de temperatură. În Ungaria am făcut vizită la nişte fermieri şi acolo am văzut ideea asta bună“, spune Feri Kondor, pentru Observator News.
ANM anunță o toamnă la fel de secetoasă precum vara care se apropie de final. “Şi septembrie, climatic vorbind, este una dintre lunile care au norma climatică pentru precipitaţii destul de scăzută. Vorbim de secetă, în cea mai mare parte a ţării“, avertizează Elena Mateescu, director ANM.