Dacă te numeri printre persoanele care preferă cafeaua la ibric, atunci sigur ai observat că pe acesta se depune calcarul. În timp, poate fi foarte deranjant și inestetic. Vestea bună este că poți scăpa de calcar rapid și eficient, fără să apelezi la soluțiile chimice.
Cafeaua este băutura preferată a milioane de români. Indiferent de modul în care o prepară, aceasta reprezintă doza de energie necesară pentru o zi întreagă. Totuși, cei care optează pentru cafeaua la ibric au mai mult de muncă.
Spunem asta pentru că, de cele mai multe ori, pe ibricul de cafea se depune calcarul. Primul semn al depunerii sale se reflectă în gustul cafelei. Dacă ai simțit un ușor gust de cretă, atunci trebuie să știi că este momentul să cureți ibricul.
Înainte de a trece la îndepărtarea calcarului, este important să reții că acesta nu reprezintă un pericol pentru organism. Din contră, calcarul conține magneziu și calciu, potrivit specialiștilor.
Chiar dacă nu îți pune sănătatea în pericol, calcarul acumulat pe ibricul de cafea poate fi inestetic. În plus, dacă nu este curățat la timp, s-ar putea să afecteze ibricul.
Primul instinct al celor care vor să scape de calcarul de pe ibricul de cafea este să apeleze la soluțiile chimice din comerț. Acestea sunt eficiente, însă, este recomandat să le eviți cât mai mult posibil.
Soluțiile chimice pot fi înlocuite de soluțiile naturale. O opțiune eficientă este oțetul alb care curăță ibricul imediat de orice reziduu de calcar. Cei care nu suportă mirosul puternic de oțet, îl pot combina cu puțin suc de lămâie.
Pentru a curăța ibricul cu ajutorul celor două ingrediente, tot ce trebuie să daci este să pui un litru de apă în fierbător și 125 ml din acest amestec. Apoi, totul se lasă la fiert timp de câteva minute.
Oțetul și lămâia sunt acide, ceea ce înseamnă că nici măcar nu este necesar să freci ibricul pentru a elimina calcarul. După ce a fiert soluția, tot ce trebuie să faci este să o arunci din ibric, apoi să îl clătești foarte bine.
Oțetul alb și sucul de lămâie fac o echipă perfectă pentru eliminarea calcarului de pe ibric. Ibricul nu doar că va arăta ca nou, dar nici nu va mirosi urât, iar gustul cafelei nu va fi alterat.