Pomii fructiferi au nevoie de o îngrijire minuțioasă pentru a da roadele așteptate. Agricultorii iscusiți cunosc foarte bine mijloacele prin care aceștia să fie menținuți întregi și sănătoși, fără nicio boală fungică. Aceasta provoacă alterarea.
Luna august este cea în care pomii fructiferi pot suferi foarte mult, din cauza temperaturilor caniculare. Este ultima din vară, dar și cea mai călduroasă și are impact asupra agriculturii. Cei pasionați de horticultură știu de câtă atenție au nevoie cele plantate.
Vara, pomii fructiferi se pot usca rapid din cauza valorilor termice prea crescute. Tot vara, inamici precum afidele sau omizile vin de hac frunzelor, fructelor și crengilor. Fondatorul Pepinierelor Roman din Afumați, județul Ilfov, Marius Roman, a vorbit despre acest aspect.
Marius Roman spune că vara dăunătorii sunt mai prezenți și mai agresivi. De asemenea, se îmulțesc pe bandă rulantă. Pe lângă omizi și afide, rivalii pomilor fructiferi sunt și păduchii de frunze, cicadele sau defoliatorii.
Pomicultorii trebuie să fie foarte atenți la bolile de vară ale pomilor fructiferi. Semnele care indică faptul că un pom fructifer are nevoie de măsuri pentru vindecare sunt făinarea frunzelor, petele care apar pe frunze sau murdăria.
Inginerul atrage atenția tuturor celor cu recolte să rupă lăstarii infestați și să le dea foc, deoarece o simplă aruncare a lor poate atinge alți pomi fructiferi și să provoace o altă contaminare. Este indicată și greblarea în mod periodic.
Marius Roman spune și că se pot trata pomii fructiferi cu soluții precum: Switch-0,1%, +Karate Zeon-0,02%, fără a se recolta fructe din acești pomi, timp de o săptămână. Mai sunt recomandate și Luna Experience-0,05%, Folpan-0, 15% + Afinto-0, 02%.
”În această perioadă, pe lângă faptul că este creșterea intensivă a lăstarilor, și pomii se dezvoltă și are loc și diferențierea mugurilor floriferi la foarte multe dintre specii pentru anul următor, când trebuie să se dezvolte și fructele, ceea ce înseamnă un consum foarte mare de nutrienți dar și de apă.
Mai mult decât atât, temperaturile foarte ridicate fac ca evapotranspirația, pierderea apei, să fie foarte mare și atunci trebuie să avem foarte mare grijă pe partea de irigat. Noi irigăm în plantații săptămânal, câteodată chiar de două ori pe săptămână cu norme destul de mari de apă, de peste 50 de metri cubi per hectar”, a declarat Marius Roman la TVR1, potrivit agrointel.ro