News

Soluția lui Adrian Năstase pentru a face economii: ”Reducerea cu 25% a numărului de bugetari”

Adrian Năstase, fostul premier PSD, crede că actualul guvern ar trebui să concedieze 25% din numărul total de bugetari. Deși aceste măsuri par radicale și nepopulare, ar trebui luate fără ezitare.
04.08.2022 | 21:00
Solutia lui Adrian Nastase pentru a face economii Reducerea cu 25 a numarului de bugetari
Adrian Năstase vrea ca 25% din bugetari să fie concediați. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Năstase a făcut o comparație cu vremea când era premier. Numărul bugetarilor a crescut, de atunci cu 450.000 de oameni.

Adrian Năstase vrea să concedieze 25% din bugetari

”În Romania sunt, în momentul de față, 1,25 milioane de bugetari. Când eu eram premier erau 800.000. Cred că o reducere de 25% a numărului bugetarilor ar însemna o economie reală în banii de la buget. Tonner-ul și celelalte hârtii, ăstea nu fac economii”, a declarat Năstase la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Politicianul crede că acum ar fi momentul ideal ca această măsură ”radicală și nepopulară” să fie pusă în aplicare, în condițiile în care PSD este cu PNL la guvernare.

Așasadar, niciun partid nu ar putea să ”arunce pisica” în curtea celuilalt și ar putea să reducă considerabil numărul de bugetari fără a se teme de consecințe electorale.

ADVERTISEMENT

”PNL și PSD sunt la guvernare, deci nu este nicio șansă ca o astfel de măsură radicala să  fie jucată de unul împotriva celuilalt în vederea alegerilor”, a punctat Năstase. Adrian Năstase a adăugat că regretă că a încercat să fie un politician popular, lucru care i-a dus la pierderea alegerilor.

Bugetarii sunt o adevărată gaură neagră pentru bugetul țării, în condițiile în care peste 13.500 de oameni au venituri nete de peste 14.000 de lei pe lună. Acest salariu e mai mare ca al președintelui Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Agenția Națională de Administrare Fiscală nu deține o evidență a funcționarilor publici, însă are la dispoziție informații privind veniturile salariale încasate de salariați, astfel cum sunt declarate de către contribuabili prin intermediul declarației 112 (Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate).

Potrivit informațiilor din declarația 112 depusă pentru luna aprilie 2022 de către angajatorii instituții publice (instituție cu personalitate juridică, a administrației publice centrale, locale sau europene, care gestionează resurse financiare publice) a rezultat un număr de 13.588 persoane care au încasat venituri nete egale sau mai mari decât 14.000 lei”, a dezvăluit ANAF.

ADVERTISEMENT

Mai mult, deși guvernul se pregătește de o criză economică fără precedent și vrea să ”strâgă cureaua”, zeci de mii de bugetari s-au ales cu salariile crescute din luna iulie. Metrorex, companie de stat aflată în dificultate, va majora salariile angajaților din august, deși are datorii de 170 de milioane de lei.

ADVERTISEMENT