News

Soluția lui Toni Greblă pentru a evita haosul de la secțiile de votare: Observatorii, presa și candidații să nu fie prezenți în sală în timpul numărării voturilor

Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, știe care este soluția pentru a evita haosul de la secțiile de votare. Ce schimbări legislative cere șeful AEP.
13.06.2024 | 12:08
Solutia lui Toni Grebla pentru a evita haosul de la sectiile de votare Observatorii presa si candidatii sa nu fie prezenti in sala in timpul numararii voturilor
Toni Greblă, președintele AEP, prezintă soluția pentru a evita haosul de la secțiile de votare. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Soluția controversată sugerată de Toni Greblă pentru a evita haosul de la secțiile de votare. Șeful AEP este de părere că observatorii, presa și candidații nu ar mai trebui să fie prezenți în sală în timpul numărării voturilor.

Toni Greblă, președintele AEP, prezintă soluția pentru a evita haosul de la secțiile de votare: observatorii, presa și candidații să nu fie prezenți în sală în timpul numărării voturilor

La zeci de ore după încheierea procesului electoral, în țară a fost haos. Sute de președinți de secții au stat ore întregi în caniculă, epuizați fizic, pentru a putea finaliza procesul electoral.

ADVERTISEMENT

Apoi, marți și miercuri s-au lansat acuzații de fraudare a votului și plângeri penale împotriva BEC și AEP. Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, vine cu explicații și cu soluții pentru toate aceste probleme.

Fostul judecător de la CCR spune că ”procesele-verbale cu erori nu pot fi încărcate în sistem pentru că acesta refuză înregistrarea lor dacă există inadvertențe. De încărcat în sistem intră întotdeauna corectate. Aproximativ 25% din secții apar cu greșeli mai mici sau mai mari”.

ADVERTISEMENT

Într-o intervenție la o televiziune de știri, Greblă a pus erorile și discrepanțele dintre procesele-verbale pe seama oboselii membrii birourilor secțiilor de votare, precum și a stresului accentuat din timpul numărării care se face în secțiile de votare.

În acest sens, șeful AEP a propus o soluție extrem de controversată. Acesta a susținut că s-ar impune revizuirea legislației electorale care permite prezența în timpul numărătorii a candidaților, a observatorilor și a presei. ”În înghesuiala de acolo nu ai luciditatea necesară să completezi întotdeauna corect”, a apreciat Greblă, la Digi24.

ADVERTISEMENT

Soluția propusă de Greblă, criticată public de mai multe organizații non-guvernamentale

Joi, 13 iunie, într-o scrisoare publică, mai multe ONG-uri își arată îngrijorarea față de declarațiile președintelui Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, cel care a susținut că s-ar impune revizuirea legislației electorale pentru a nu mai permite prezența în timpul numărării voturilor a candidaților, a observatorilor și a presei.

Considerăm că această declarație este contrară oricăror principii care ar trebui să asigure transparența procesului electoral și poate aduce atingere gravă integrității acestuia”, se arată pe site-ul expertforum.

ADVERTISEMENT

Organizațiile non-guvernamentale care critică propunerea lui Greblă mai susțin că eliminarea observatorilor din secțiile de votare poate avea un impact negativ semnificativ asupra integrității procesului electoral. ”Solicităm Președintelui AEP să renunțe la orice propuneri de modificări legislative care ar afecta transparența procesului electoral”, mai scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate...
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate de județ a fost deja potop
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui...
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac în faţa tuturor: Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Viața la bloc. Spațiul vânat de toți locatarii. Regulile sunt stricte
Viața la bloc. Spațiul vânat de toți locatarii. Regulile sunt stricte
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară...
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară din plenul Parlamentului European
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu...
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu Iulia Vântur: „Femeia să fie dedicată, să gătească...”