Ministrul Afacerilor Interne consideră că este necesară crearea unei astfel de legi și că legea trebuie bine gândită și formulată de specialiști, la propunerea Ministerului Sănătății.
Cătălin Predoiu și-ar dori o lege care să reglementeze tipurile de medicamente care să îi împiedice pe cei care le iau să urce la volan și ca această lege să fie întocmită de specialiști.
„Aici nu trebuie să mergem pe sfaturi. Aici o să mergem pe prevederi legale. Noi demult trebuia să avem o lege în vigoare care să spună: ‘ai luat acest medicament, nu ai voie la volan!’.
Nu ministrul de Interne face legea aceea, nu polițistul din stradă, nu șeful Poliției Române. Legea aceea trebuie făcută de Parlament, la propunerea Ministerului Sănătății. Să scrie în lege treaba aceasta”, a afirmat ministrul de Interne la Digi24.
Cătălin Predoiu a enumerat o parte dintre medicamentele care ar putea face obiectul acestei reglementări și care sunt printre produsele ce dau rezultate fals pozitive la drug test.
„Sunt medicamente care, dacă sunt luate, cum ar fi paracetamol, nurofen, spray nazal, sirop de tuse, Xanax sau alte antidepresive, riscă să facă șoferii să iasă pozitivi la testul pentru droguri.
Legea aceea trebuie gândită de specialiști, poate și unii dintre cei care au făcut lista respectivă, trebuie dezbătută, trebuie adoptată în Parlament și publicată în Monitorul Oficial”, a mai spus ministrul
Ministrul a mai spus că propunerea vine în contextul unor preocupări crescânde privind siguranța rutieră și impactul consumului de medicamente asupra capacității de a conduce.
Procentul de rezultate fals pozitive este unul însemnat. În 2023, doar 62% dintre drug testele rapide cu rezultat pozitiv au fost confirmate de analizele de sânge.
Și asta se întâmplă în condițiile în care polițiștii folosesc aceleași aparate ca și majoritatea statelor europene, Canada și SUA.
„Aparatele cred că sunt la fel ca cele din Germania, ca și cele din Statele Unite. Diferențele apar după ce s-a recoltat proba de salivă sau după ce s-a recoltat proba de sânge. Totul se schimbă apoi în România, față de Statele Unite”, ne-a precizat un fost șef al Poliției Rutiere. (…)
Nici sistemul medical nu este pregătit să facă aceste analize. Poate nici ca și claritate a lor. Dacă un analizor nu este setat corect și dacă kitul de probe, reactivii nu sunt folosiți corect, rezultatul analizei de sânge poate să nu fie optim”, a explicat un fost șef al Poliției Rutiere pentru Curs de Guvernare.