News

Soluția propusă de parlamentarii AUR pentru creșterea natalității. Familiile cu copii vor plăti mai puțini bani la stat

AUR propune rezolvarea problemei natalității în scădere prin facilități fiscale acordate familiilor cu mai mulți copii, deducerile fiind cu mult peste cele actuale.
02.07.2021 | 18:19
Solutia propusa de parlamentarii AUR pentru cresterea natalitatii Familiile cu copii vor plati mai putini bani la stat
ADVERTISEMENT

Parlamentarii Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) au inițiat un proiect de lege prin care intenționează să-i încurajeze pe români să facă mai mulți copii prin intermediul unor deduceri considerabile asupra impozitului pe venit.

Deducerile din impozitul pe venit, în funcție de numărul persoanelor aflate în întreținere, se acordă și acum însă deducerea depinde și de veniturile salariatului întrucât nu se mai acordă în cazul în care acesta are un salariu brut mai mare de 3.600 de lei.

ADVERTISEMENT

Cei de la AUR susțin că, pe lângă creșterea considerabilă a acestei deduceri pe impozitul pe venit, trebuie înlăturată condiționarea ei de către nivelul salariului, unicul criteriu de acordare urmând să fie numărul persoanelor aflate în întreținere.

Măsurile statului de stimularea natalității, ineficiente până acum

Potrivit prevederilor actuale ale Codului Fiscal, persoanele care au venituri de natură salarială de până la 3.600 de lei, pot beneficia de o reducere a impozitului pe venit. Cuantumul deducerii variază în funcție de salariu și de numărul persoanelor aflate în întreținere. De exemplu, pentru un salariat cu 3.600 de lei reducerea este de 15 lei dacă nu are nicio persoană în întreținere și de 815 lei, dacă are cel puțin patru persoane în întreținere. Pentru un salariu de 2.500 lei, reducerea variază între 345 și 1.145 lei.

ADVERTISEMENT

Inițiatorii proiectului susțin că grila prin care se acordă această deducere este mai degrabă un mijloc de asistență socială pentru angajații cu lefuri mici decât un o modalitate de încurajare a natalității.

Până la momentul actual, pentru creșterea natalității și diminuare riscului de sărăcie asupra gospodăriilor, statul român a adoptat doar măsuri de tip asistențialist, care având un cost de colectare și redistribuire foarte mare, încurajând în anumite situații ne-munca, au fost foarte ineficiente”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

ADVERTISEMENT

În consecință, susțin inițiatorii, s-a ajuns la un nivel al impozitării mai mare pentru familiile tinere, tocmai acelea care ar trebui să beneficieze de susținerea statului pentru întemeierea unor familii numeroase.

Din acest considerent se impune, cred parlamentarii AUR, eliminarea criteriului veniturilor pentru acordarea deducerilor fiscale. Astfel, acestea vor fi cu atât mai mari cu cât angajații au mai multe persoane în întreținere, măsură ce ar stimula natalitatea.

ADVERTISEMENT

Impozitare în raport cu venitul pe membru de familie

Potrivit propunerii legislative, deducerea ar avea ca termen de referință nivelul salariului minim. Astfel, un salariat cu o singură persoană în întreținere va beneficia, într-un an fiscal, de o deducere personală de jumătate din salariul minim brut. Pentru două persoane în întreținere, deducerea este de două salarii minime brute, iar pentru trei scutirea ar urma să reprezintă cinci salarii minime brute ș.a.m.d.

Cum criteriul veniturilor salariale nu va mai fi aplicat, proiectul dă posibilitatea, cel puțin teoretic, ca o persoană cu 12 persoane sau mai multe în întreținere să aibă o deducere din impozitul pe venit de nu mai puțin de 30 de salarii minime brute.

Prezentul act normativ propune măsuri care vor conduce la asigurarea unui climat social mai echitabil, mai favorabil dezvoltării economice, printr-o impozitare în raport cu venitul per membru de familie”, cred inițiatorii.

Ca un stimulent suplimentar, deputații și senatorii AUR susțin ca deducerea personală să fi acordată și contribuabililor care au avut copii în întreținere cel puțin 10 ani, chiar dacă respectivii copii au ajuns la majorat. Numai că în acest caz cuantumul deducerii va fi mai mai mic, de un sfert de salariu minim brut pentru un copil, un salariu pentru doi copii, trei salarii minime pentru trei copii ș.a.m.d.

ADVERTISEMENT