News

Cruci pe geamanduri la Marea Neagră! Soluție morbidă a autorităților pentru a împiedica decesele de pe litoral. Arafat: ”Am comis-o din nou!” Update

Pentru a atrage atenția turiștilor cât mai mult asupra pericolului la care se expun, autoritățile au decurs la măsura amplasării în Marea Neagră a geamandurilor sub formă de cruce, pe care apare numărul morților.
13.06.2022 | 11:11
Cruci pe geamanduri la Marea Neagra Solutie morbida a autoritatilor pentru a impiedica decesele de pe litoral Arafat Am comiso din nou Update
Geamandurile conțin numărul persoanelor care au murit din cauza înecului. Sursa foto: Observator, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
13-06-2022
12:02

Reacția lui Raed Arafat față de geamandurile în formă de cruci montate pe litoral: ”Am comis-o din nou!”

Într-un mesaj postat pe contul său de Facebook, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a oferit un răspuns în cazul scandalului provocat de refuzul salvamarilor de a instala geamanduri în formă de cruci, pe litoral.

Secretatul de stat din MAI a spus că din punctul său de vedere e mai traumatizant ca un adult sau un copil să vadă o persoană decedată în urma înecului, sau cum se încearcă resuscitarea unui om, decât să vezi crucea roșie din largul mării.

”Am comis-o din nou! Am încercat să facem ceva care să sporească acțiunile de prevenire a înecurilor pe durata sezonului de vară.

Un proiect gândit acum doi ani de specialiști, și finanțat din fonduri non-guvernamentale, care are că scop semnalarea, într-un mod foarte vizibil, a zonelor periculoase unde au avut loc mai multe înecuri în ultimii ani.

Ca să fie vizibil și să atragă atenția, nu putea fi o mică minge plutitoare, fiind necesară o vizibilitate mai mare când te apropii de zona de pericol. Ideea unei cruci de culoare roșie poate fi interpretată în mai multe feluri, însă ea semnalează pericolul de la distanță, iar când te apropii de ea și mai mult, poți citi și textul de avertizare, atrăgându-ți atenția că deja ești foarte aproape de pericol.

Poate din lipsa de subiecte în spațiul public, și prin grijă unor personaje care indiferent ce am face, tot prost e, s-a umplut facebook și media de comentarii, inclusiv a unor “așa ziși responsabili” în domeniul salvării din mare, pentru care interesul principal este de a “nu deranja și a se înscrie în trendul criticilor” în loc de a fi interesați de salvarea de vieți și de implementarea unor metode inovative cu probabilitatea că prin noile metode câteva vieți să fie salvate.

”Un ”specialist” din cadrul Asociației de Salvamari spunea că “nu putem crucifică litoralul Marii Negre”!

Situația stă altfel totuși:

În total, numărul geamandurilor este de 5 distribuite astfel: 2 la Mamaia, una la Eforie Nord/Eforie Sud, una la Vama Veche și una la Saturn. Cu siguranță a vedea o geamandura roșie cu o cruce de la distanță are un impact mult mai mic decât a vedea sub nasul tău, și a copiilor tăi, cum se scoate un înecat de către Salvamar și pompieri și ulterior încercarea de a-l readuce în viață în public de către echipajele SMURD și ale Ambulanței. Este mult mai traumatizant pentru un adult, și mai ales pentru un copil, să vadă o resuscitare și o persoană declarată decedată decât să vadă o geamandură la distanță care îi avertizează pe aventurierii, pentru ultima dată, înainte de a se transforma într-un înecat salvat, înecat resuscitat, cu sau fără sechele, sau într-un decedat.

Atacurile nefondate la astfel de inițiative și modul în care sunt prezentate ele că titluri în diferite entități mediatice nu va duce decât la descurajarea inițiativelor menite să vină în serviciul populației”, spune șeful DSU.

Arafat a amintit în postare și de criticile pe care le primește pentru sistemul Ro-Alert după fiecare mesaj transmis populației.

”Și în cazul Ro-Alert, am uitat că evenimentul declanșator pentru a instala un astfel de sistem a fost decesul a 6 persoane în urmă unei furtuni, care a durat câteva minute, în anul 2017. La începutul anului 2018 sistemul a fost deja instalat și operațional. Niciodată după un mesaj dat nu scăpăm de comentarii și critici venite din partea celor deranjați, fără a se gândi că unii aveau nevoie de acest mesaj că să se protejeze pentru că nu toți sunt în casele lor și nu toți sunt în locuri ferite de impactul periculos al unei furtuni, de exemplu.

Din când în când, mai apare o persoană care din iresponsabilitate încearcă să învețe oamenii cum să dezactiveze Ro-Alert, iar unii cad în astfel de capcane și îl dezactivează, fiind în imposibilitatea de a mai primi mesajele de avertizare din partea autorităților. Tot ei vor fi primi care ne vor critică că nu am făcut tot ce ne stă în putință când vor păți ceva ce putea fi prevenit.

Încercăm să facem tot ce se poate pentru a preveni, chiar dacă prevenirea nu are succes 100% niciodată, însă pentru a reuși mai mult avem nevoie de responsabilitate în modul în care mesajele noastre și acțiunile noastre sunt prezentate populației”, a mai spus Arafat pe pagina sa de Facebook.

Pe litoralul românesc au apărut în acest weekend geamanduri sub formă de cruce. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) le-a trimis pentru amplasare tuturor operatorilor de plaje.

Geamanduri sub formă de cruce, pe litoral. Au inscripționate numărul morților

”Fără aventură după geamandură” și ”Pericol de înec după acest punct. 30 de oameni au murit anul trecut după ce au depăşit geamandurile. Întoarce-te acum!”, scrie pe noile geamanduri, pentru a-i determina pe turiști să nu se mai aventureze în largul Mării Negre, potrivit Adevărul.

ADVERTISEMENT

Geamandurile actuale se găsesc, momentan, doar în Eforie Nord și Vama Veche. Achiziția lor a costat  2,499.3675 lei, plus TVA.

Noua măsură a autorităților i-a speriat pe mulți turiști, dar i-a și revoltat în același timp, deoarece nu le consideră potrivite. Nici unii salvari nu sunt mulțumiți de ele.

ADVERTISEMENT

Deși riscă să primească amendă dacă nu le amplasează, salvamarii consideră că oamenilor li se poate atrage atenția ca în mod obișnuit, fără a fi nevoie de astfel de ”cruci”.

Anual se produc zeci de decese pe plajă, în largul Mării Negre, din cauză că multe persoane nu țin cont de semnalul autorităților legat de pericolul morții în anumite părți ale apei.

ADVERTISEMENT

Un tânăr de 16 a murit de curând la mare

De curând, a mai avut loc un deces. Pe data de 5 iunie, un tânăr de 16 ani a murit înecat la Costinești, în zona Obelisc. Deși a fost scos la suprafață pentru a i se acorda manevre de resuscitare, efortul a fost în zadar.

Reprezentanții Serviciului Judeţean de Ambulanţă Constanţa au transmis că adolescentul a fost găsit în stop cardiorespirator şi cu traumatism cranian grav.

ADVERTISEMENT

S-a demarat o anchetă în acest caz. Trupul fără viață al băiatului a fost preluat de cadrele medicale și dus la morgă pentru efectuarea unei necropsii. Acolo i s-a stabilit cu precizie cauza morții.

ADVERTISEMENT