News

Soluție pe termen scurt. O lege privind urșii periculoși, votată de Parlament

Parlamentarii au decis că autoritățile pot să intervină de urgență în cazul urșilor care atacă oamenii sau provoacă daune materiale. Acum, urșii periculoși pot fi împușcați atât în localități, cât și în afara acestora.
15.12.2021 | 19:00
Solutie pe termen scurt O lege privind ursii periculosi votata de Parlament
ADVERTISEMENT

Situația urșilor din România este din ce în mai complicată. Arealul lor de viață este restrâns în mod constant, iar autoritățile nu au o imagine clară asupra numărului de exemplare din țara noastră.

În plus, în ultimele luni, știrile despre urșii care se aventurează în sate și orașe pentru a face rost de hrană și, din nefericire, despre persoanele atacate sau chiar ucise de către aceste mamifere, sunt la ordinea zilei.

ADVERTISEMENT

Miercuri, 15 decembrie, Camera Deputaților, forul decizional în acest caz, a votat legea care permite autorităților locale să ia măsuri urgente în cazul urșilor periculoși. Conform noilor prevederi legale, aceștia pot fi împușcați în localități, dar și în extravilan. Asta dacă rănesc oameni sau dacă provoacă distrugeri materiale, notează Agerpres.

Votul a fost dat pentru un singur amendament adus OUG nr. 81/2021, care vizează metodele de intervenție și combaterea atacurilor urșilor bruni asupra persoanelor și bunurilor acestora. Deputații au votat eliminarea sintagmei “intravilan ” din titlul ordonanței, ceea ce înseamnă că autoritățile vor avea competențe mai largi în această speță.

ADVERTISEMENT

În favoarea acestei legi au votat 232 deputați, 30 au fost împotrivă și 23 au decis să se abțină. De acum, legea își va urma traseul constituțional și urmează să ajungă pe masa președintelui Klaus Iohannis. Dacă acesta este de acord cu noile prevederi, legea va urma să intre în vigoare. În caz contrar, legea ajunge din nou în Parlament.

Ce aduce noua modificare a OUG?

Conform prevederilor din OUG nr. 81/2021, intervenția rapidă trebuie efectuată de către o echipă specializată atunci când urșii bruni pun în pericol siguranța persoanelor sau a bunurilor acestora.

ADVERTISEMENT

Textul ordonanței permite, de asemenea, luarea măsurilor pentru alungarea sau chiar relocarea urșilor bruni care reprezintă un pericol și care se află în apropierea zonelor locuite de către oameni.

Trebuie subliniat faptul că această lege oferă cadrul legal prin care urșii din intravilan și, de acum, și din extravilan pot fi împușcați. Legea prevede că această acțiune poate fi realizată cu ajutorul unei arme de vânătoare, deținută în mod legal. De asemenea, OUG reglementează și opțiunile legate de eutanasierea urșilor periculoși. Astfel, urșii pot fi omorâți cu ajutorul unei injecții speciale de către un veterinar.

ADVERTISEMENT

Pozițiile parlamentarilor pe tema situației urșilor

UDMR, prin vocea deputatului Kolcsar Anquetil-Károly, explică faptul că adoptarea amendamentului este cât se poate de necesară și citează atacurile urșilor asupra oamenilor, fermelor sau ocoalelor silvice. În plus, acesta argumentează că în acest fel este apărat dreptul la viață din Constituție.

Deputatul a atras atenția asupra faptului că, în mare parte din țara noastră, urșii reprezintă o realitate abstractă. Cu toate acestea, el a subliniat faptul că pentru cetățenii din zonele afectate de atacurile acestor mamifere o astfel de reglementare legală era de mult așteptată.

În contrast cu poziția reprezentanților UDMR, care au inițiat amendamentul, s-a plasat Daniel – Gheorghe Rusu, deputat AUR de Alba, care este de părere că noua formă a OUG nr. 81/2021 creează condițiile pentru un “braconaj ascuns “.

Deputatul AUR este de părere că se dorește în acest fel eliminarea cât mai multor exemplare de urși. În schimb, el ar fi propus relocarea urșilor considerați periculoși în zonele extravilane din țara noastră.

Parlamentarii PSD au susținut, la rândul lor, proiectul de lege și au explicat că au făcut acest lucru pentru a reduce pericolul la care sunt supuși cetățenii. Din partea social-democraților, deputatul Viorel Salan, a explicat faptul că susțin o corelare cadrului legal care reglementează situația urșilor și de aceea au aprobat modificarea.

ADVERTISEMENT