Combate rapid efectele neplăcute ale mușcăturilor de purice. Iată câteva sfaturi de la experți care îți vor face viața mai ușoară.
Puricii sunt insecte minuscule, dar extrem de deranjante, care pot transforma o seară liniștită într-un adevărat calvar. Mușcăturile lor pot cauza un mare disconfort, manifestându-se prin mâncărime intensă, roșeață și umflături. Cum tratezi corect mușcăturile de purice?
Chiar și fără animale de companie, puricii pot deveni o problemă în locuința ta. Aceste insecte minuscule pot pătrunde în casă agățate de încălțăminte sau haine. Dacă nu ești atent la igiena locuinței, riscul unei infestări crește.
De aceea, e bine să aspiri regulat și să îți schimbi hainele și încălțările imediat după ce vii de afară. Mai mult, se recomandă și spălarea frecventă a lenjeriei de pat pentru a scăpa de aceste insecte enervante.
Puricii sunt mai activi noaptea, așa că te poți trezi brusc cu senzația de înțepături multiple. Ei au obiceiul de a mușca repetat până când sunt îndepărtați și sunt atrași de căldura corpului, respirație, mișcare și vibrații. Deși gleznele sunt zona lor preferată, puricii pot ataca orice parte a corpului expusă.
În câteva ore de la mușcătură, zonele afectate se transformă în pete roșii și umflate, însoțite de o mâncărime intensă. Acest răspuns al corpului se datorează salivei puricelui, care ajunge în sânge. Sistemul imunitar recunoaște această substanță ca fiind străină și declanșează o reacție alergică.
Pentru a combate “invadatorul”, corpul eliberează histamină, care este responsabilă pentru roșeață și mâncărime. Iată câteva soluții rapide și la îndemână pentru a combate aceste simptome neplăcute, potrivit csid.ro.
1. Nu te scărpina. Deși tentația de a te scărpina este mare, rezistă! Scărpinatul poate agrava iritația, crește riscul de infecție și prelungi timpul de vindecare.
2. Igienizează și aplică cremă cu steroizi. Spală zona afectată cu apă și săpun pentru a preveni infecțiile. Apoi, aplică o cremă cu steroizi de uz topic, disponibilă fără prescripție medicală. Aceasta va reduce inflamația și va calma mâncărimea rapid.
3. Aloe vera. Gelul de aloe vera are proprietăți antiinflamatorii și calmante. Aplică gel proaspăt direct de la plantă sau folosește un produs comercial pur. Va răcori pielea, va reduce roșeața și va accelera vindecarea.
4. Mierea de albine. Cunoscută pentru proprietățile sale antibacteriene și antiinflamatorii datorită enzimei catalază, mierea poate calma mâncărimea. Aplică un strat subțire de miere pe zonele afectate și lasă să acționeze 15-20 de minute înainte de a clăti.
5. Făina de ovăz. Pregătește o pastă din făină de ovăz și apă și aplică pe mușcături. Lasă să acționeze timp de 10 minute și apoi clătește ușor.
6. Cub de gheață. Aplicarea unui cub de gheață învelit într-un prosop subțire pe zona afectată poate oferi o alinare imediată. Acesta reduce inflamația și amorțește zona, calmând temporar mâncărimea.
7. Ceai de mușețel. Prepară un ceai de mușețel concentrat și lasă-l să se răcească. Aplică cu un tampon de bumbac pe zonele afectate sau pune pliculețul cu ceai direct pe piele. Compușii cu efect antioxidant și antihistaminic vor ameliora roșeața.