News

Rusia amenință că oprește tranzitul de gaze prin Ucraina. Ce se va întâmpla în acest caz cu România? Răspunsul Ministrului Energiei

22.05.2019 | 15:33
Rusia ameninta ca opreste tranzitul de gaze prin Ucraina Ce se va intampla in acest caz cu Romania Raspunsul Ministrului Energiei

Problemele de geopolitică dintre Rusia și Ucraina ar putea să afecteze destul de mult România în iarna viitoare. Asta după ce autoritățile de la Kremlin au amenințat că vor sista tranzitul de gaze prin țara vecină, cu care se află într-un conflict de mai bine de cinci ani, în regiunile separatiste Donbas și Donețk, dar și după anexarea peninsulei Crimeea. Într-un răspuns acordat în urma unei interpelări adresate de deputatul USR Cristina Prună, Ministrul Energiei anunță că nu are pregătită vreo strategie în acest sens.

Ce va face România dacă Rusia va opri tranzitul de gaze prin Ucraina

Producția internă de gaze acoperă aproape 85% din necesarul de consum al României. Nevoia de importuri apare pe timpul iernii, când consumul este mult mai ridicat decât în restul anului. Astfel, în iarna 2017-2018, România a consumat circa 7,7 miliarde de metri cubi, iar 1,2 miliarde au venit din import. Toată această sumă vine însă pe filiera rusească, iar dacă administrația de la Kremlin va căuta să oprească livrările prin teritoriul Ucrainei, începând cu 1 ianuarie 2020, atunci România are probleme destul de mari în găsirea unor soluții alternative.

Într-o interpelare trimisă de deputatul USR Cristina Prună pe adresa Ministerului Energiei, autoritățile au răspuns cu o serie de soluții care dau impresia că nu există un plan pe termen lung, în cazul în care importurile privind gazul rusesc vor fi sistate. Astfel, soluțiile imediate pe care ministrul le are la dispoziție par a fi unele făcute pe termen scurt:

  1. Activarea eventualelor capacități de producție, nerentabile în condiții normale. Bineînțeles, pe cheltuiala companiilor. Ar fi costurile de repornire, plus cheltuielile cu funcționarea unor sonde nerentabile.
  2. Majorarea volumelor înmagazinate în depozitele subterane și majorarea volumelor extrase din depozite. O astfel de măsură trebuie gândită din timp, înmagazinarea trebuie pregătită cu câteva luni înainte, iar pentru majorarea volumelor extrase trebuie făcute investiții.
  3. Creșterea cantităților importate pe relația Ungaria și Bulgaria. Accesarea de surse alternative din import. Deocamdată, Transgaz încă lucrează la interconectările cu Ungaria și Bulgaria.
  4. Trecerea producătorilor de energie electrică și termică pe combustibili alternativi. Întreruperea livărilor de gaze către mari consumatori. VEZI DETALII AICI

Răspunsul dat de Ministerul Energiei este criticat de opoziție

Acest răspuns nu a convins-o pe deputatul USR care a depus interpelarea și care a ținut să scoată în evidență greșelile făcute de guvernare prin OUG 114, cel care a „dat peste cap” reglementarea pieței gazelor naturale: „După ce au luat măsuri prin care au descurajat producția internă, acum, această guvernare ar putea să aibă nevoie de ajutorul acestor companii. Atunci se va vedea cât se poate de clar și poate că vom și învăța odată pentru totdeauna ce înseamnă securitatea aprovizionării și de ce nu e bine să te joci cu un echilibru care menține o piață funcțională.

Va urma o iarnă grea pentru Estul Europei, iar România nu va face excepție, dacă Rusia va sista tranzitul de gaze…

Gepostet von Cristina Prună am Dienstag, 21. Mai 2019

O altă soluție identificată de minister este aceea de a crește cantitățile de gaze naturale importate din Ungaria și Bulgaria. În acest caz, responsabilitatea este pasată pe umerii Transgazului care derulează o serie de lucrări pentru majorarea acestor capacități. Sperăm că vor fi finalizate la timp, chiar dacă Ministerul Economiei, acționarul majoritar care reprezintă interesele statului român, habar nu are ce face cu această companie”, a spus parlamentarul USR, pe rețelele de socializare.