Alegeri 2024

Soluţiile Alianţei Dreapta Unită pentru învăţământul românesc: “De ce avem nevoie pentru un sistem de educaţie performant!”

Sistemul de învăţământ este baza educaţiei unui popor, iar reprezentanţii Alianţei Dreapta Unită vin cu soluţii pentru ca acesta să poată performa.
01.06.2024 | 21:30
Solutiile Aliantei Dreapta Unita pentru invatamantul romanesc De ce avem nevoie pentru un sistem de educatie performant
Investiţia în educaţie este cea mai bună garanţie pentru un viitor mai bun Foto: Forţa Dreptei - Alianţa Dreapta Unită
ADVERTISEMENT

Alianţa Dreapta Unită se rezintă la alegerile 9 iunie cu proiecte ambiţioane şi îndeamnă la o viziune bazată pe educaţie, aceasta fiind de fapt constanta care se regăseşte în toate tipurile de alegeri, fie că vorbim de alegeri europene, naţionale sau, de ce nu, personale.

Care este adevărata faţă a şcolii româneşti?

“În viață, pentru a face cele mai bune alegeri avem nevoie să fim informați, să fim la curent cu toate variantele și consecințele pe care le pot avea deciziile noastre, să avem o viziune realistă ca să putem alege și decide în cunoștință de cauză”, transmit cei de la Alianţa Dreapta Unită.

ADVERTISEMENT

Însă, din păcate, când se pune întrebarea dacă este sistemul de învățământ românesc la un nivel performant, capabil să facă față cerințelor pieței şi celor mai competitive modele europene răspunsul nu este chiar atât de simplu.

“Teoretic, am putea spune că da, dacă am lua în considerare performanțele Lotului României la prestigioasele competiții internaționale, unde țara noastră ocupă locul 1 în lume la Olimpiada de matematică, sau locul 1 în Europa la Olimpiada internațională de fizică.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, rezultatele dezolante pe care le obțin elevii din învățământul de masă, la testele PISA, ne surprind mereu, neplăcut”, este contradicţia remarcată de reprezentanţii Alianţei Dreapta Unită.

Şi atunci se pune întrebarea: Care este adevărata faţă a școlii românești, prinsă ca într-o capcană între aceste două extreme? Cei de la Dreapta Unită arată cu degetul spre guvernanţi şi politicile greşite, perimate şi neperformante implementate de atâţia ani, “din inerție, neștiință sau indolență”.

ADVERTISEMENT

“Este evident că școala românească are probleme majore, fiind incapabilă să-i ajute pe tineri, dar în același timp, să fie capabilă să se reformeze singură. Este evident că proiectul de țară „România educată”, lansat acum 6 ani, s-a dovedit a fi un proiect eșuat, din doar o „formă fără fond”, o proiecție golită de conținut”, este semnalul de alarmă tras de reprezentanţii Dreptei Unite.

Aceştia subliniază că proiectul de țară “România educată” nu a reuşit să producă pentru copiii României acele modele pe care aceştia să le poată urma şi care formează caractere. În plus, o altă constatare este că în România se predă o cantitate enormă de informație, fără însă ca elevii să fie învăţaţi un lucru elementar, anume cum să gândească și să integreze “informația primită cu nemiluita”.

ADVERTISEMENT

“De aceea Forța Dreptei și Alianța Dreapta Unită susțin ca prioritate absolută reformarea sistemului actual de educație la standarde europene. Avem nevoie urgent de o reformă curriculară, care să pună accent pe competențe esențiale (științe, tehnologii, inginerie, matematică – STEM).

Avem nevoie urgentă de introducerea unor programe educaționale care să dezvolte abilități practice și gândirea critică, dar și de programe de formare continuă pentru profesori. Avem nevoie urgentă de crearea unei platforme naționale de e-learning, care să ofere acces la resurse educaționale de calitate, pentru toți elevii și care să integreze tehnologiile digitale în procesul de predare-învățare”, sunt priorităţile făcute publice de cei de la Alianţa Dreapta Unită.

Meritocraţie vs. plagiatori

Un alt demers al acestora, legat de însănătoşirea societăţii româneşti, are în vedere creșterea calității educației prin cultivarea meritocrației şi combaterea imposturii academice. De asemenea, se va pune accent pe creșterea atractivității profesiei de profesor/învăţător/educator, se va încurajara înființarea de școli private, se va da o autonomie mai mare școlilor de stat și, foarte important pentru zeci de mii de elevi, se va implementa programul “Școala într-un schimb”.

“Partea bună este că avem fonduri europene pe care le putem folosi pentru modernizarea învățământului și pentru reducerea decalajelor din educație în diferite zone ale țării.

Ce nu avem este voință politică, dedicare, bun-simț și responsabilitate. Este absolut incredibil cum cel mai important program al țării în privința educației a eșuat lamentabil, în timp ce impostura, incultura și plagiatorii, adică exact aceia care au copiat cu bună știință la examene, au ajuns în fruntea țării, să lecții de meritocrație”, susţin cei de la Forța Dreptei și Alianța Dreapta Unită.

Exemple de bună practică ale Europei

Aceştia consideră că alegerile europarlamentare din 9 iunie ne dau șansa de a ne alege politicienii de care avem nevoie, pentru a trăi într-o Românie guvernată după valorile europene şi dau şi câteva exemple de bune practici în acest sens, din alte ţări europene.

Este aminită în acest sens Finlanda, care pune accent pe metode interactive de predare și pe dezvoltarea competențelor creative şi critice ale elevilor. Sistemul de formare a profesorilor este foarte riguros în această ţară, iar aceştia beneficiază de autonomie atât în planificarea, cât şi în predarea lecţiilor.

“Olanda este recunoscută pentru Educația Incluzivă și Multiculturală, sistem care oferă suport personalizat elevilor cu nevoi speciale și promovează diversitatea și incluziunea. Sistemul educațional olandez utilizează metode moderne de predare, inclusiv învățarea bazată pe proiecte și utilizarea tehnologiei în clasă”, este un alt exemplu oferit de Alianţa Dreapta Unită.

Danemarca, recunoscută pentru Învățarea Activă și Colaborativă, îi încurajează pe elevi să lucreze în echipă și să-şi dezvolte abilitățile practice, iar sistemul de educație timpurie de aici le oferă copiilor programe de înaltă calitate înainte dinainte de a începe școala primară.

Germania are şi eaun sistem dual foarte bun de educație profesională, combinând teoria cu practica, în colaborare cu companiile, în timp ce Estonia, lider european în digitalizarea educației, le oferă acces universal elevilor la tehnologie și resurse digitale.

“Astfel, prin adoptarea și implementarea acestor standarde și principii, adecvate la specificul național, România poate îmbunătăți semnificativ calitatea și eficiența sistemului său educațional, asigurându-se astfel, că toți cetățenii beneficiază de oportunități egale de învățare și dezvoltare.

Pentru acest lucru este nevoie de implicarea tuturor părților interesate, nu doar într-o zonă limitată a procesului educațional, ci inclusiv prin participarea la procesul democratic al alegerilor, precum cele europarlamentare din 9 iunie. În acest mod pot fi sprijiniți cei care în mod real pariază pe Educație și își propun să facă diferența în acest domeniu”, este mesajul concluziv al celor de la Alianţa Dreapta Unită.

Material susţinut de Partidul Forța Dreptei – Alianta Dreapta Unita

CMF: 41240007

ADVERTISEMENT
Tags: