News

Șomajul tehnic se acordă și după 1 iunie. Ce categorii vor beneficia de ajutorul guvernului

28.05.2020 | 17:14
Somajul tehnic se acorda si dupa 1 iunie Ce categorii vor beneficia de ajutorul guvernului
Șomajul tehnic se acordă și după 1 iunie. Ce categorii vor beneficia de ajutorul guvernului. Sursa: INQUAM Photos/ Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Șomajul tehnic se acordă și după 1 iunie. Decizia a fost luată în ședința de joi a Guvernului Ludovic Orban și vizează acele sectoare de activitate unde restricțiile încă nu se vor ridica.

Șomajul tehnic se acordă și după 1 iunie. Ce categorii vor beneficia de ajutorul guvernului

Guvernul României a decis să prelungească perioada acordării șomajului tehnic pentru companiile care rămân închise și după relaxarea măsurilor de izolare socială.

ADVERTISEMENT

La ședința de joi, 28 mai, Executivul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care instituie măsuri de sprijin pentru angajaţi şi angajatori, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului.

Astfel, conform noilor prevederi se va stabili o subvenţionare de la stat a indemnizaţiilor de şomaj tehnic pentru salariaţii cu contractele de muncă suspendate. Acest lucru se poate face până la 31 decembrie 2020, pentru toate domeniile de activitate în care se menţin restricții.

ADVERTISEMENT

“Prevederile art. XI şi XV din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2020 (…) se aplică în continuare, fără întrerupere, de la data de 1 iunie 2020, pentru toate domeniile de activitate în care se menţin restricţii în condiţiile stabilite prin acte ale autorităţilor competente, până la ridicarea acestora, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020”, scrie în proiectul de OUG apărut în şedinţa Executivului, conform Mediafax.

Conform reglementărilor, indemnizația de șomaj tehnic este de 75% din salariul de bază, dar statul acoperă cel mult 75% din câștigul salarial mediu brut.

ADVERTISEMENT

În cazurile în care suma de la stat nu acoperă 75% din salariul de bază, firmele pot acoperi diferenţa.

Guvernul va ajuta și companiile care se redeschid

Tot joi, Guvernul a stabilit plata de la buget a 45% din salariul brut pentru angajații întorși din șomaj tehnic, dar și ajutor lunar de 2.500 de lei pentru angajarea tinerilor și persoanelor de peste 50 de ani.

ADVERTISEMENT

”Începând cu data de 1 iunie 2020, angajaţii care au beneficiat de prevederile articolului XI alineat (1) din OUG 30/2020 (…) şi cărora le sunt menţinute raporturile de muncă ulterior reluării activităţii de către angajatori, beneficiază, pentru o perioadă de trei luni, prin intermediul angajatorului, de plata unei părţi din salariu, reprezentând 45% din salariul de baza brut corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 45% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020”, se prevede în proiectul de OUG care va intra în ședința de guvern.

ADVERTISEMENT