Alertă pentru fauna din Delta Dunării. Somnul african, o specie agresivă de pește răpitor, a fost găsită în apele din zonă.
Specialiștii trag un serios semnal de alarmă și spun că acesa pește ar putea afecta celelalte specii. Momentan nu este cunoscut modul cum a ajuns somnul african în Delta Dunării.
Amenințarea pentru fauna Deltei este cu atât mai mare cu cât acest peste, originar din fluviul Nil, nu are prădător natural la noi și obișnuiește să se hrănească cu icrele depuse de sturioni, dar și cu puiet din această specie pe cale de dispariție.
În acest moment, deși încă nu se știe cu exactitate proveniența somnului african, autoritățile iau în calcul mai multe piste. Fie acești pești au fost scăpați dintr-o crescătorie autorizată din țară, fie din răul Someș unde ar fi fost eliberate mai multe exemplare.
Imediat după ce a constatat captura, omul a sunat autoritățile pentru că a recunoscut specia și și-a dat seama că este un pericol pentru ecosistemul din Delta.
Cătălin Țibuleac, președintele Asociației Delta Dunării, a spus că populația de pește din Deltă era oricum în declin, iar apariția acestei specii ”aduce un plus de pericol asupra populațiilor de speci autohtoni”.
”Din datele pe care le avem, somnul african atacă aproape toate speciile de pește, inclusiv puietul de sturion, specie protejată aflată sub prohibițe.
Pe de altă parte, prezența somnului african corelată cu ordinul de prohibiție actual, care nu permite reținerea a patru specii, inclusiv a somnului autohton, poate crea confuzie în rândul pescarilor pentru eliberarea în mediul natural a acestei categorii de pești.
Nu e de joacă cu această specie. Practic, mănâncă tot şi vom avea un declin la toate populaţiile de peşti. Dacă mănâncă orice, vă daţi seama ce se va întâmpla cu puii de sturion! Singura soluţie este să-l prinzi şi să-l elimini”, a explicat acesta, la Digi24.
Țibuleac spune că, o primă măsură după această descoperire, ar fi informarea pescarilor asupra evenimentului. Aceștia sunt îndemnați să nu mai redea mediului acești pești după capturare.
”O primă măsură ar fi o informare corectă a pescarilor cu privire la această specie de pește, pentru a nu o reda mediului natural indiferent de dimensiuni, de perioadă de înmulțire, indiferent de situație.
Un al doilea aspect, ar trebui lucrat la ordinul de prohibiție, poate amendat la sistemul catch and release măcar la somnul autohton, tocmai pentru a nu crea confuzie în rândul pescarilor”, a mai spus Țibuleac.