News

Sondaj: 70% dintre părinții elevilor nevaccinați vor să-și trimită copilul la școală, dar fără să facă vaccinul

Un sondaj IRES efectuat în luna septembrie arată că numai 16% dintre elevii de 12-18 ani sunt vaccinați, iar 70% dintre părinții copiilor nevaccinați vor să-i trimită la școală fără să li se administreze vaccinul.
10.10.2021 | 21:42
Sondaj 70 dintre parintii elevilor nevaccinati vor sasi trimita copilul la scoala dar fara sa faca vaccinul
ADVERTISEMENT

O cercetare sociologică realizată de către Institutul  Român pentru Evaluare și Strategii (IRES) arată că părinții elevilor de 12-18 ani din România nu vor, în majoritate, să-și vaccineze copii, dar nici să-i țină acasă pentru cursuri online.

Sondajul arată totodată că există o corelație directă între vaccinarea părinților și cea a copiilor, în sensul că elevii vaccinați provin din familii în care și părinții s-au imunizat.

ADVERTISEMENT

Dintre părinții nevaccinați ai elevilor, doar o mică parte dintre ei iau în considerare să își schimbe decizia inițială de a nu se vaccina.

97% dintre copiii nevaccinați au părinți care nu s-au imunizat

Potrivit datelor obținute de către IRES, doar 16% dintre elevii între 12 și 18 ani sunt vaccinați. Dintre părinții elevilor nevaccinați, 70% ar vrea să-i trimită la școală dar fără să fie imunizați, iar alți 10% ar fi de acord ca orele să se desfășoare online, fără să mai fie nevoie de imunizarea copiilor lor. Doar 17% ar fi dispuși să accepte vaccinarea copiilor.

ADVERTISEMENT

2% dintre copiii vaccinați au părinți nevaccinați, în timp ce în cazul a 97% dintre copiii nevaccinați nici părinții lor nu sunt imunizați împotriva COVID-19”,  au descoperit sociologii de la IRES.

În ce privește imunizarea părinților elevilor, 54% au spus că nu s-au vaccinat, iar dintre aceștia au invocat ca principal motiv „lipsa încrederii în  vaccin”, după cum se vede în graficul de mai jos.

ADVERTISEMENT
Sursă: IRES

 

Nu mai puțin de 77% dintre părinții nevaccinați susțin că nu ar putea fi determinați de nimeni și de nimic să se imunizeze.

Atitudinea părinților față de vaccinarea obligatorie

Sondajul a luat în calcul și atitudinea părinților față de vaccinarea obligatorie pentru mai multe categorii profesionale: profesori, personal medical, angajații HORECA sau angajații din comerț. În mod suprinzător, procentajul părinților care se opun vaccinării obligatorii este cel mai mare în ce privește medicii și asistentele medicale:

ADVERTISEMENT
  • Profesori și personal din domeniul educației: 45% sunt în totalitate sau mai degrabă de acord în timp ce 50% sunt mai degrabă sau total împotrivă;
  • Medici și personal medical: 43% sunt în totalitate sau mai degrabă de acord în timp ce 52% sunt mai degrabă sau total împotrivă;
  • Angajați din industria HORECA: 46% sunt în totalitate sau mai degrabă de acord în timp ce 49% sunt mai degrabă sau total împotrivă;
  • Angajați din comerț: 45% sunt în totalitate sau mai degrabă de acord în timp ce 50% sunt mai degrabă sau total împotrivă.

Analiza datelor de sondaj arată un interes scăzut din partea părinților cu privire la informațiile legate de vaccinare în cadrul școlii; o treime dintre aceștia nu sunt nici îngrijorați de faptul că sunt profesori nevaccinați care le predau copiilor lor”, au conchis specialiștii de la IRES.

Sondajul a fost realizat în perioada 16-29 septembrie, pe un eșantion de 1.032 de părinți care au copii cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani.

ADVERTISEMENT
Tags: