News

Sondaj AtlasIntel: Mircea Geoană și Laura Codruța Kövesi, favoriți la alegerile prezidențiale. Cine se află pe locul trei în preferințele electoratului

Un sondaj realizat online de către casa de sondare AtlasIntel arată că Mircea Geoană și Laura Codruța Kovesi ar avea șanse mari la alegerile prezidențiale, dacă vor candida.
01.02.2023 | 12:54
Sondaj AtlasIntel Mircea Geoana si Laura Codruta Kovesi favoriti la alegerile prezidentiale Cine se afla pe locul trei in preferintele electoratului
Laura Codruța Kovesi și Mircea Geoană ar avea șanse să intre în finala alegerilor prezidențiale/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cercetarea sociologică a fost realizată în perioada 27-30 ianuarie, pe un eșantion de 2.000 de persoane selectare prin recrutare digitală aleatorie, sondajul având o marjă de eroare de 2% și un nivel de încredere de 95%.

Trei scenarii pentru alegerile prezidențiale

Casa de sondare AtlasIntel a ales trei scenarii privind candidatul PSD. Primul este situația în care social-democrații l-ar avea drept candidat pe actualul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, iar scenariul 2 este cel cu Marcel Ciolacu candidat. În fine, în ultima variantă atât Geoană, cât și Ciolacu s-ar înscrie în cursa pentru președinția României în 2004. O constantă a celor trei scenarii este candidatura fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kövesi.

ADVERTISEMENT

În scenariul 1, în turul II al alegerilor prezidențiale ar intra Geoană și Kövesi, aceștia obținând 22,6%, respectiv 16,4%. Cei doi ar fi urmați de George Simion – 10,6%, Cătălin Drulă – 8%, Diana Șoșoacă – 6,1%, iar potențialul candidat al PNL, Nicolae Ciucă, ar obține 4,9%. Procentajul cumulat al indecișilor și al celor care și-ar anula votul ar fi de circa 20%.

sondaj1-prezidentiale
Sursă: AtlasIntel

 

Social-democrații ar fi reprezentați în turul II și dacă Marcel Ciolacu ar fi candidatul lor, însă în acest caz acesta ar fi depășit de Kövesi.

ADVERTISEMENT
sondaj2-prezidențiale
Sursă: AtlasIntel

În scenariul III, în care vor candida atât Geoană, cât și Ciolacu, Kövesi ar intra în turul II tot de pe prima poziție, urmată de Geoană. În această variantă, președintele PSD ar obține doar 6,2%, fiind depășit chiar și de către liderul AUR, George Simion, cu 9,7%.

sondaj3-prezidentiale
Sursă: AtlasIntel

Rezultatele pentru opt variante privind turul II

Pentru turul II, lucrurile se complică în funcție de cine ar fi cei doi candidați. Cercetătorii de la Atlas au luat în calcul chiar și varianta ca președintele AUR, George Simion, să intre în marea finală, însă acest lucru ar fi posibil doar în cazul în care nu ar candida senatorul Diana Șoșoacă. Candidatul probabil al PNL, Nicolae Ciucă, nu este cotat suficient în niciunul dintre trei scenarii pentru a avea șanse să acceadă în turul II.

ADVERTISEMENT

Posibilii candidați ai PSD, Mircea Geoană și Marcel Ciolacu sunt evaluați fiecare în funcție de șansele de succes pe care le-ar avea cu patru posibili adversari: Nicolae Ciucă, George Simion, Emil Boc și Laura Codruța Kövesi. Geoană ar învinge în toate cele patru cazuri, în timp Ciolacu ar câștiga doar în fața lui Simion și a lui Ciucă. Trebuie însă precizat că proporția de non-răspunsuri crește când este vorba de turul II.

sondaj4-prezidentiale
Sursă: AtlasIntel

În ce privește intenția de vot pentru alegerile parlamentare, cei de la AtlasIntel dau AUR ca depășindu-i ușor pe liberali. Astfel, partidul lui George Simion apare cu 15,8%, în timp ce PNL are doar 15,3%. Pe primul loc se află PSD, cu 21,9%. În afara podiumului se situează USR – 11%, UDMR – 5,6%, PMP – 5,2%, Pro România – 3,5%, Forța Dreptei – 2,5%, REPER – 1,7%, SOS România – 1,1% ș.a. Non-răspunsurile însumează 11,7%.

ADVERTISEMENT

În comparație cu ultimele alegeri parlamentare, doar AUR demonstrează o evoluție ascendentă în schimb ce PSD, PNL și USR și-au pierdut din susținători”, precizează cei de la Atlas Intel.

Sondajul conține și o secțiune dedicată imaginii liderilor politici români, pe primele locuri în ce privește aprecierile pozitive fiind, în ordine, Mircea Geoană, Emil Boc, Ilie Bolojan, Laura Codruța Kövesi și Gabriela Firea.

sondaj5
Sursă: Atlas Intel

AtlasIntel este companie de sondare a opiniei publice în format exclusiv digital, realizând sondaje în timpul ultimelor alegerilor prezidențiale din Statele Unite, precum și în cadrul mai multor tipuri de scrutin din Argentina, Brazilia, Chile și Columbia.

ADVERTISEMENT
Ucrainenii au făcut prăpăd cu o singură rachetă HIMARS. Două camioane, pline cu...
Ucrainenii au făcut prăpăd cu o singură rachetă HIMARS. Două camioane, pline cu soldaţi ruşi, făcute una cu pământul dintr-un singur foc
La 25 de ani, sportiva din România a depășit 1 milion de dolari...
La 25 de ani, sportiva din România a depășit 1 milion de dolari din câștiguri
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Tânăra care s-a iubit cu Ilie Dumitrescu a apărut în ipostaze fierbinţi într-o...
Tânăra care s-a iubit cu Ilie Dumitrescu a apărut în ipostaze fierbinţi într-o vacanţă de lux. Diferenţă de vârstă de 25 de ani
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost...
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
S-A MOBILIZAT ARMATA chiar acum! Un nou război este pe cale să înceapă
S-A MOBILIZAT ARMATA chiar acum! Un nou război este pe cale să înceapă
Vești foarte proaste pentru Lili Sandu. Medicii i-au pus diagnosticul
Vești foarte proaste pentru Lili Sandu. Medicii i-au pus diagnosticul
Gheorghe Turda șterge pe jos cu Saveta Bogdan, după ce artista a spus...
Gheorghe Turda șterge pe jos cu Saveta Bogdan, după ce artista a spus că a cerut-o în căsăstorie: ''Mă vedeți pe mine să am asemenea gusturi?''
Uluitor! Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu, după ani întregi de...
Uluitor! Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu, după ani întregi de carieră: „Mi-am redus la minimă necesitate cheltuielile. Dacă știam ce vremuri vin...”
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala...
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala Laminor. Se fac blocuri lângă mallul de 133 de milioane de euro al lui Robert Negoiță
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc...
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc banii de ele și se schimbă totul la locul de muncă
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune...
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune niciodată? Cum arată 24 de ore în 30 de secunde!