News

Sondaj Avangarde: AUR își continuă ascensiunea, în timp ce USR mai pierde un procent. Cum se prezintă PSD și PNL

Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde a prezentat rezultatele unui sondaj de opinie despre intenția de vot a românilor în luna decembrie. PSD se află în topul preferinţelor românilor
30.12.2021 | 14:52
Sondaj Avangarde AUR isi continua ascensiunea in timp ce USR mai pierde un procent Cum se prezinta PSD si PNL
Sondaj Avangarde: AUR își continuă ascensiunea
ADVERTISEMENT

Viața politică din România anului 2021 s-a dovedit extrem de tumultoasă. Pandemia, schimbarea guvernelor și congresele pentru președinția PNL și USR au schimbat dinamica dintre partide, dar și din interiorul acestora.

Date fiind deciziile pe care guvernanții au trebuit să le adopte, dar și pozițiile diferitelor partide față de acestea au produs schimbări semnificative în ceea ce privește preferințele electoratului.

ADVERTISEMENT

De-a lungul anului, partide ca USR sau PNL, precum și liderii acestora, au pierdut din încrederea electoratului. În schimb, în ultimele luni PSD și AUR au fost partidele care și-au îmbunătățit scorul electoral.

Cum stau partidele la finalul anului?

Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde a dat publicității un sondaj de opinie care surprinde intențiile electoratului român la finalul lunii decembrie. Acest studiu sociologic a fost realizat la comanda PSD și are o marjă de eroare de 3,1%.

ADVERTISEMENT

Datele obținute de către sociologi arată faptul că PSD continuă să fie prima opțiune a electoratului român. Cu toate acestea, în decembrie au 39% din intenția de vot, o scădere de un procent față de sondajele anterioare.

Sondaj Avangarde
Sondajul de opinie a avut un eșantion de 907 respondenți. Credit foto: Avangarde

Totuși, dacă analizăm intenția de vot din decembrie 2021 în raport cu rezultatele obținute de către PSD la alegerile parlamentare, putem observa o creștere de 10%, asta dacă luăm în calcul și marja de eroare a sondajului.

ADVERTISEMENT

PNL, aflat la guvernare din noiembrie 2019, înregistrează o ușoară revenire, de doar un procent față de sondajele anterioare, ajungând la 18%. Totuși, această evoluție nu acoperă marja de eroare a sondajului și nici capitalul electoral pierdut de la alegerile parlamentare din 2020.

În lumina ultimelor evenimente politice și sociale, dar și pe fondul unor proiecte precum certificatul Covid, AUR a înregistrat o creștere de 2% în preferințele românilor. Raportat la rezultatele de la alegerile parlamentare, această formațiune se află pe un trend ascendent, fiind aproape de dublarea cotei electorale.

ADVERTISEMENT

USR, la rândul său, prezintă o ușoară tendință de scădere în preferințele electoratului, doar 11% dintre respondenți explicând că ar vrea să îi voteze.

UDMR se menține la limita intrării în Parlament cu 5% din intenția de vot. Cu toate acestea, procentul se înscrie în limitele cu care ne-a obișnuit acest partid și bazinul său electoral.

În sondajul de opinie realizat de către Avangarde au fost incluse și câteva partide care nu se află în Parlament. Printre acestea se numără PPUSL (4%), PMP (3%), Pro România (2%) și APP (1%), partidul fondat de către Liviu Dragnea.

Ce părere au românii despre personalitățile politice?

Datele oferite de către Avangarde, arată că figurile publice din PSD se află în topul preferințelor electoratului român. Astfel, Alexandru Rafila, Marcel Ciolacu și Gabriela Firea se bucură de o părere bună în proporție de 41%, 32% și 30%.

Dintre foștii premieri, românii au o părere bună despre Emil Boc (29%), Sorin Grindeanu (22%), Victor Ponta (16%), Ludovic Orban (15%) și Dacian Cioloș (12%). Florin Cîțu se află în cădere, doar 4% din electorat având o părere bună despre el.

Datele sociologilor arată că Klaus Iohannis, președintele României, se bucură de o părere bună din partea a 22% dintre români. Procentele sale sunt depășite de figuri publice ca George Simion (23%) sau Raed Arafat (27%).

ADVERTISEMENT