News

Sondaj Avangarde. Cine este cel mai mare dușman al României. Ce cred românii despre trecerea la euro

Potrivit unui sondaj realizat de Avangarde românii se tem cel mai tare de Rusia.
03.06.2021 | 09:33
Sondaj Avangarde Cine este cel mai mare dusman al Romaniei Ce cred romanii despre trecerea la euro
Sondaj Avangarde. Cine este cel mai mare dușman al României. Ce cred românii despre trecerea la euro
ADVERTISEMENT

Într-un sondaj realizat de Avangarde în colaborare cu News Hour with CNN românii și-au exprimat părerea despre dușmanii României, relațiile internaționale sau trecerea la moneda euro.

Potrivit sondajului, 24% dintre persoanele chestionate spun că Rusia este cel mai important dușman al României.

ADVERTISEMENT

Sondaj Avangarde. Cine este cel mai mare dușman al României

Sondajul Avangarde a fost realizat în perioada 25 – 31 Mai. Au fost chestionate 950 de persoane, prin metoda CATI (interviuri telefonice), cu o marjă de eroare de 3, 5%.

Din sondajul realizat a rezultat că 24% dintre români se tem de Rusia, pe care o consideră dușmanul numărul 1. În schimb, cei mai importanți prieteni ai României sunt SUA și Republica Moldova. Dintre țările vecine, Republica Moldova e considerată cel mai bun prieten (45%), urmată de Bulgaria (11%) și Serbia (8%).

ADVERTISEMENT

Românilor li s-a cerut părerea și în privința noului președinte al SUA. 27% cred că faptul că Joe Biden e noul președinte al SUA este un lucru bun pentru România, iar 33% nici bun, nici rău.

Ce cred românii despre politica externă a României

Întrebarea care le-a fost adresată subiecților a fost: Dacă personal ați putea decide privind strategie pe următorii 10 ani privind politica externă a României, pe ce axă de putere ați prefera să meargă România?

ADVERTISEMENT

29% au ales aleg axa Londra – Washington, 28% aleg Paris – Berlin și 8% Moscova – Beijing.

Au existat și întrebări legate de Uniunea Europeană și trecerea la moneda euro.  50% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, în timp ce doar 23% au spus că nu au încredere în blocul comunitar. Cei mai mulți români (60%) au declarat că sunt împotriva trecerii la moneda euro.

Totuși, 53% dintre persoanele chestionate consideră că apartenența la UE este foarte importantă. 36% consideră că eurodeputații români nu reprezintă bine interesele țării, în timp ce 34% se declară mulțumiți.

ADVERTISEMENT

19% dintre români au declarat că Parteneriatul Strategic cu SUA este prioritar. În plus 31% doresc ridicarea vizelor de către SUA. De asemenea, 57% dintre cei chestionați cred că România ar trebui să intre în Spațiul Schengen.

Cei chestionați au răspuns și la întrebări legate de relațiile cu Rusia. 36% dintre români s-au declarat în favoare, în timp ce 24% o consideră un potențial dușman. Doar un procent de 19% este în favoarea unei relații cu China.

În același timp, 21% dintre români cred că Israelul are dreptate în conflictul cu Hamas. 54% dintre cei care au răspuns la întrebări  cred că România nu ar trebui să se amestece în conflictul intern dintre Israel și Palestina .

ADVERTISEMENT