News

Sondaj Avangarde. Cu cine ar vota bucureștenii dacă mâine ar fi alegeri pentru Primăria Capitalei

Ce opțiuni ar avea bucureștenii dacă mâine s-ar vota edilul orașului. Nume grele pe lista eventualilor candidați pentru Primăria Capitalei
15.09.2022 | 15:23
Sondaj Avangarde Cu cine ar vota bucurestenii daca maine ar fi alegeri pentru Primaria Capitalei
Sondaj Avangarde, cu cine ar vota bucureștenii. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ar fi un adevărat cutremur pe scena politică dacă mâine ar avea loc alegeri în București. Digi24 a comandat un sondaj în urma căruia au reieșit și principalele nume care ar putea ataca Primăria Capitalei. Nu au fost singurule întrebări la care au răspuns locuitorii celui mai mare oraș al țării.

Cine ar câștiga Primăria Capitalei dacă ar fi alegeri mâine

Mai exact, sondajul „Barometrul opiniei publice” făcut de Avangarde pentru luna în curs a scos în evidență faptul că majoritatea bucureștenilor (72%) sunt „mai degrabă nemulțumiți” de modul în care arată orașul.

ADVERTISEMENT

Un primar de sector este politicianul în care cred cei mai mulți oameni. Nu este vorba despre Ciprian Ciucu, așa cum mulți ar fi crezut, ci despre Robert Negoiță. Pe următoarele două poziții la capitolul încredere sunt Gabriela Firea și Daniel Băluță.

Actualul primar general al Capitalei este undeva departe, doar 16% dintre respondenți alegând să meargă pe mâna lui. Interesant este că în acest top al încrederii a intrat și George Simion, acesta fiind clasat pe ultima poziție.

ADVERTISEMENT

La întrebarea „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, dumneavoastră personal cu ce partid politic ați vota?”, 34%  ar merge pe mâna PSD-ului. Liberalii au reușit, deocamdată, să convingă 25%, în timp ce 13% ar vota cu AUR, 12% cu USR. La final, 6% ar opta pentru PMP și 3% cu Pro România.

Partidul Social Democrat a luat prima poziție și la întrebarea „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Consiliul General al Municipiului București dumneavoastră personal cu ce partid politic ați vota?”. Nu mai puțin de 30% ar vota PSD, în timp ce 27% și-ar da opțiunea PNL-ului. USR a reușit să convingă 15%, AUR, 13%. Și aici, ultimele două poziții aparțin PMP și Pro România.

ADVERTISEMENT

Sunt vești proaste pentru Nicușor Dan. 49% dintre respondenți au transmis că nu ar trebuie să mai candideze. Din cei 21% care au spus că ar mai trebui să o facă, 40%, adică majoritatea, au mers pe varianta de „independent”.

În toate cele șase variante prezentate de Avangarde, PSD câștigă poziția de primar. Gabriela Firea și Alexandru Rafila și-au împărțit creditele, în timp ce Nicușor Dan ar avea șanse mici să intre în turul 2. Ar putea fi învins de eventualul candidat al liberalilor, Ciprian Ciucu.

ADVERTISEMENT

Sectoarele 3 și 4 sunt cel mai bine administrate în București, cel puțin așa reiese din sondaj, în condițiile în care mai toți bucureștenii întrebați au mers pe ideea că „de la alegerile locale din 2019 până astăzi lucrurile au stagnat”.

De remarcat că sondajul a fost efectuat de Avangarde în perioada 07.09.2022 – 14.09.2022 pe un eșantion de 901 oameni. Metoda culegerii datelor a fost CATI (telefonic). Eroarea maximă de eșantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,4%.

ADVERTISEMENT