News

Sondaj Avangarde. PSD urcă în preferințele românilor, AUR e în cădere liberă. În ce politician au cea mai mare încredere românii

PSD ar fi votat de 37% dintre românii care ar merge la vot, dacă ar avea alegeri. PNL, AUR și USR completează clasamentul, în timp ce UDMR ar trece pragul electoral la limită.
02.08.2022 | 19:39
Sondaj Avangarde PSD urca in preferintele romanilor AUR e in cadere libera In ce politician au cea mai mare incredere romanii
Partidul Social Democrat rămâne favoritul românilor. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Conform unui sondaj Avangarde, PSD e lider în opțiunile de vot ale românilor, cu 37% din intențiile de vot, o creștere față de sondajul anterior de acum o lună. Pe locul secund urmează Partidul Național Liberal, cu 23%, fiind urmat de AUR, cu 11%.

PSD rămâne favoritul votanților, potrivit unui sondaj Avangarde

Partidul condus de George Simion e în cădere liberă și departe de pretențiile de 20% care i-ar permite să ajungă la guvernare în viitor. USR nu se regăsește în continuare și ar primi doar 9% dintre voturi.

ADVERTISEMENT

Din lista partidelor mici, doar UDMR ar trece pragul electoral, cu 5% dintre voturi. Formațiunea lui Liviu Dragnea (APP) și Ludovic Orban (Forța Dreptei) ar strânge 2% din voturi, conform News.ro.

În ceea ce privește încrederea oamenilor, pe primul loc se află Marcel Ciolacu, cu 25% cotă de încredere, urmat de Nicolae Ciucă, cu 18%. Președintele Klaus are un grad de încredere de doar 15%, potrivit sondajului comandat de PSD.

ADVERTISEMENT

Liderul AUR George Simion are o cotă de încredere mică, de doar 11%, în timp ce președintele USR Cătălin Drulă convinge doar 9% dintre Români. Ludovic Orban, cu 8% și Dacian Cioloș (6%) ocupă ultimele locuri ale clasamentului.

Sondajul a fost realizat în perioada 22-31 iulie 2022, pe un eșantion de 902 subiecți, marja de eroare fiind de +- 3,4%.

ADVERTISEMENT

Cifrele sunt extrem de asemănătoare cu un sondaj asemănător publicat de Curs, în urmă cu o săptămână. Potrivit datelor de atunci, PSD ar avea 37% dintre voturi, urmat de PNL (24%), AUR (12%), USR (7%), UDMR (5%) și PMP/PUSL (4%). Sondajul CURS a fost efectuat pe un eșantion de 1005 respondenți, având o marjă de eroare de +/-3.1% la un nivel de încredere de 95%.

Dacă PSD ar câștiga fără probleme alegerile parlamentare, nimeni nu știe cine ar fi învingător în 2024 în urma mult așteptatelor alegeri prezidențiale. Zvonurile prevesteau o luptă între Mircea Geoană și Laura Codruța Kovesi, însă niciunul dintre acești doi potențiali candidați nu pare dispus să candideze. Singurii care și-au anunțat deja intenția de a ajunge președinte sunt Viorica Dăncilă și Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT

De remarcat că toate sondajele iau în considerare faptul că la vot ar merge aproximativ 35% dintre români, o cifră optimistă. Așadar, situația s-ar putea schimba până la viitoarele alegeri în funcție de prezența la vot.

ADVERTISEMENT
Tags: