News

Sondaj BestJobs: Trei angajați din 10 lucrează de acasă; Lipsa colegilor și a șefilor crește eficiența

02.04.2020 | 12:30
Sondaj BestJobs Trei angajati din 10 lucreaza de acasa Lipsa colegilor si a sefilor creste eficienta
Angajații sunt mai eficienți când lucrează de acasă
ADVERTISEMENT

Un  sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs arată că 29% dintre cei intervievați lucrează de acasă din cauza epidemiei de coronavirus. Dintre aceștia, mai bine de o treime susțin că lucrează mai bine de la domiciliu,  informează News.ro.

Doar 13% spun că sunt mai puțin eficienți

Aproape 29% din totalul angajaţilor participanţi la un sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs spun că lucrează în acest moment de acasă. Cum tot atâţia sunt de părere că actuala criză generată de coronavirus va mai dura încă aproximativ două luni, principala provocare privind îndeplinirea sarcinilor de serviciu ţine de lipsa unei comunicări eficiente cu colegii (15,7%)”, transmite BestJobs.

ADVERTISEMENT

35% dintre respondenți susțin că le-a crescut productivitatea de când sunt  acasă pentru că  nu mai pierd timp  pe drumul către serviciu și înapoi. Alţi 17,5% spun că acasă nu mai sunt întrerupţi de colegi, iar 10% se simt mai puţin stresaţi ca urmare a lipsei presiunii directe a şefului. Numai 13% au afirmat că le-a scăzut eficiența, deoarece acum trebuie să se ocupe şi de treburi casnice sau să aibă grijă de copii.

Principalele trei provocări privind îndeplinirea sarcinilor de serviciu, pe care le întâmpină angajaţii care lucrează remote, sunt lipsa unei comunicări eficiente cu restul echipei (15,7%), lipsa clarităţii în ceea ce priveşte sarcinile zilnice (11,82%) şi comunicarea deficitară cu clienţii (9,17%). În ceea ce priveşte instrumentele de comunicare pe care le folosesc în prezent, cei mai mulţi dintre angajaţi ţin acum legătura cu managerul direct, cu restul echipei sau cu clienţii prin conversaţii telefonice (13,6%), prin mesagerie instant (Whatsapp, Messenger, Slack etc. – 10,93%), dar şi prin e-mail (9,7%) şi apeluri video (Skype, Zoom etc. – 6,53%)”, a arătat sondajul BestJobs.

ADVERTISEMENT

Două luni, cea mai optimistă durată a izolării

În ce privește durata estimată a izolării, 29,3% dintre angajați au estimat-o la o lună sau două, iar 20,8% au indicat între două şi trei luni. Alți 15,52%  cred că starea actuală s-ar perpetua pe durata a mai mult de trei luni, iar 22,57% dintre cei chestionaţi au evitat să facă o estimare.

Temerile legate de îmbolnăvirea cu coronavirus  sunt reduse, aproape 70% dintre cei intervievați spunând că nu sunt deloc stresați sau puțin stresați că s-ar putea molipsi. În schimb aproape jumătate se declară stresați de incertitudinea legată de prelungirea izolării la domiciliu.

ADVERTISEMENT

În ce privește starea emoțională indusă de izolare,  cele mai multe răspunsuri au indicat singurătatea şi anxietatea (20,1%), stresul (19,05%) şi depresia (7,41%).

Sondajul a fost efectuat pe internet în perioada 16-30 martie 2020, pe un eşantion de 1.022 de persoane.

ADVERTISEMENT