News

Sondaj. Ce cred românii despre PSD în scandalul moțiunii. A ajuns Klaus Iohannis să decidă în partidul lui Marcel Ciolacu?

Cel mai recent sondaj INSOMAR arată o viziune interesantă asupra Partidului Social Democrat în scandalul moțiunii de cenzură.
09.09.2021 | 11:19
Sondaj. Ce cred românii despre PSD în scandalul moțiunii. A ajuns Klaus Iohannis să decidă în partidul lui Marcel Ciolacu?
Presedintele Klaus Iohannis (C) soseste insotit de presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu (S) si presedintele Senatului, Teodor Melescanu (D), pentru a participa la sedinta solemna dedicata comemorarii a 30 de ani de la momentul Revolutiei Romane, luni 16 decembrie 2019, la Palatul Parlamentului. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO
ADVERTISEMENT

Scena politică din România nu doar fierbe, ci aproape că a dat în clocot în ultima săptămână.

Moțiunea de cenzură urmează să fie citită astăzi, 9 septembrie, în plenul Parlamentului, iar săptămâna următoare ar urma să fie și votată.

Guvernul a și trimis o sesizare la Curtea Constituțională referitoare la procedura moțiunii de cenzură a USR PLUS și AUR. Conform liberalilor, ar exista mai multe probleme de neconstituționalitate referitoare la inițierea, depunerea și comunicarea moțiunii.

ADVERTISEMENT

Cîțu susține că semnăturile celor ce au inițiat moțiunea nu ar fi fost strânse cu respectarea legii. În plus, și comunicarea moțiunii dinspre Parlament către Guvern ar fi fost făcută prea târziu.

Curtea Constituțională așteaptă până pe 15 septembrie ca Guvernul și Parlamentul să se pronunțe cu privire la conflictul moțiunii. Data ședinței de judecată nu a fost stabilită, momentan.

ADVERTISEMENT

Miniștrii USR PLUS au demisionat în bloc din Guvern, interimatul este asigurat, însă tot același partid vrea să-l dea jos pe Florin Cîțu din fruntea executivului.

Între timp, PSD a adoptat o poziție ușor bizară și schimbătoare în ultimele zile, având în vedere declarațiile schimbătoare ale liderului de partid, Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Social-democrații au tergiversat propria moțiune, însă nici nu s-au arătat foarte dornici să voteze moțiunea celor de la USR PLUS și AUR. Aceste amânări și nehotărâri i-au făcut pe unii să acuze un blat între PSD și Florin Cîțu.

INSOMAR a realizat și un sondaj de opinie pentru a afla părerea românilor cu privire la această posibilă înțelegere subterană.

ADVERTISEMENT

Cine este decidentul în PSD, conform românilor

Astfel, la întrebarea ”Considerați că atitudinea PSD din ultima perioadă este consecința unei apropieri de președintele Klaus Iohannis?” – 50,82% dintre români consideră că da, în vreme ce 39,86% sunt de părere că nu.

Oamenii au fost întrebați și dacă ”PSD se îndepărtează de electoratul său din moment ce nu susține moțiunea de cenzură AUR – USR PLUS?” La această întrebare, 47,24% dintre români au răspuns că da, iar 50,34% au fost de părere că nu.

ADVERTISEMENT

O întrebare cu variante interesante de răspuns le-a fost pusă respondenților. Astfel, INSOMAR a dorit să afle ”Cine credeți că decide în PSD în acest moment?”

32,78% dintre români consideră că puterea este încă la Marcel Ciolacu, în vreme ce alți 30,16% sunt de părere că decidentul este Vasile Dîncu. Favoritul la această întrebare este, însă, veșnicul contestatar al social-democraților, Klaus Iohannis, pe care l-au nominalizat 35,69% dintre români.

Oamenii mai cred și că PSD va pierde voturi prin comportamentul față de executivul lui Florin Cîțu. 49,56% sunt de acord cu ideea pierderii de voturi, în vreme ce 46,17% sunt de părere că procentajele partidului nu vor fi afectate.

Cei mai mulți dintre respondenții sondajului au avut vârste cuprinse între 18 – 25 de ani (21,63%), urmați de cei de 26 – 35 de ani (19,5%). Categoria de vârstă 46 – 55 de ani este a treia reprezentată (17,85%), foarte aproape de 36 – 45 de ani (17,17%). Persoanele de 56 – 65 de ani reprezintă 13,97%, iar cele de peste 65 de ani, 9,89%.

La chestionarul INSOMAR au răspuns preponderent femei, 54,70%.

Aproximativ jumătate (49,56%) dintre respondenți au absolvit liceul, iar 48,59% sunt absolvenți de facultate.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1030 de respondenți, din rândul populației adulte, rezidentă în România, în vârstă de 18 ani și peste, eroarea fiind de plus – minus 3,1% la un nivel de încredere de 95%, conform INSOMAR.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 853. 32 pagini + CD Armin Nicoară. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri