News

Sondaj. Ce cred românii despre războiul între Rusia și Ucraina. Cine e de vină pentru toată situația

Ce cred românii despre războiul între Rusia și Ucraina cu privire la cine e de vină pentru toată situația este o întrebare dintr-un sondaj realizat de INSCOP
09.03.2022 | 17:45
Sondaj Ce cred romanii despre razboiul intre Rusia si Ucraina Cine e de vina pentru toata situatia
Un sondaj arată ce cred românii despre războiul între Rusia și Ucraina. sursă foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Un sondaj realizat de INSCOP arată ce cred românii despre războiul între Rusia și Ucraina cu privire la cine e de vină pentru toată situația.

Sondaj. Ce cred românii despre războiul între Rusia și Ucraina

În urma unui sondaj realizat de INSCOP, în perioada 2 -7 martie, pe un eșantion de 1.077 de respondenți, se pare că majoritatea românilor, mai precis 75,2%, consideră că Rusia este principalul vinovat pentru războiul din Ucraina. Sunt și români, cam 4,6%, care cred, însă, că Ucraina este de vină pentru toată situația.

ADVERTISEMENT

Sondajul publicat de Agerpres arată că 7,9% dintre cetăţeni cred că ţările occidentale sunt vinovate pentru acest conflict armat, în timp ce 10,6% nu pot aprecia, iar 1,7% nu răspund.

Votanţii PNL, în proporţie de 90%, ai USR (87%) şi ai PSD (86%) cred acest lucru într-o mai mare măsură decât votanţii AUR (67%).

ADVERTISEMENT

Ce cred românii despre sancțiunile date Rusiei

Sondajul arată că 79,2% dintre cetățeni sunt de acord cu sancţiunile adoptate de Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii împotriva Rusiei. 59,4% dintre aceștia sunt total de acord, iar 19,8% sunt oarecum de acord.

Doar 14,1% dintre români sunt oarecum sau total împotriva sancţiunilor. De asemenea, ponderea românilor care consideră că ţara merge într-o direcţie bună după declanşarea războiului din Ucraina a crescut la 35,9% faţă de 19,9% cât era în februarie.

ADVERTISEMENT

“Pare paradoxal, însă tocmai comparaţia cu situaţia disperată a Ucrainei a dus la perceperea mai clară de către populaţia României a avantajelor noastre reale.

În plus, cu toţii am văzut infinite dovezi de bunătate şi mobilizare excepţională ale oamenilor în sprijinul refugiaţilor ceea ce este posibil să fi influenţat pozitiv modul în care românii îşi evaluează astăzi propria ţară”, este precizat în comunicatul INSCOP, cu privire la explicația pentru care numărul cetăţenilor români care cred că ţara merge într-o direcţie bună a crescut.

ADVERTISEMENT

Potrivit aceleiași surse, nu se ştie dacă acest lucru este doar o emoţie de moment, iar peste câteva săptămâni se va reveni la cifrele obişnuite.

ADVERTISEMENT