News

Sondaj. Ce cred românii despre războiul Rusia – Ucraina. Majoritatea mizează pe neutralitate

Un sondaj realizat în contextul războiului izbucnit între Rusia și Ucraina indică faptul că majoritatea românilor doresc ca țara noastră să își mențină neutralitatea.
02.03.2022 | 12:02
Sondaj Ce cred romanii despre razboiul Rusia  Ucraina Majoritatea mizeaza pe neutralitate
ADVERTISEMENT

De aproape o săptămână, la granițele României se duce un război intens între Ucraina și Rusia. În acest context, o instituție de sondare a opiniei publice a vrut să vadă care e părerea românilor despre acest eveniment.

Majoritatea românilor mizează pe neutralitatea țării în contextul războiului Rusia – Ucraina

Conform unui raport extins de cercetare efectuat de Argument, majoritatea românilor consideră că țara noastră nu ar trebui să se implice în conflictul din est și mizează pe neutralitate.

ADVERTISEMENT

La întrebarea ”Ce ar trebui să facă România, în contextul războiului din Ucraina”, 61% spun că țara noastră trebuie să rămână neutră. Alți 36% spun că România trebuie să sprijine Alianța Vestului (SUA, NATO, UE).

De partea estului (Rusia, China) în acest conflict sunt doar 1% dintre cei chestionați. Un procent de 2% spun că nu vor să se pronunțe.

ADVERTISEMENT
Ce cred românii despre războiul Rusia – Ucraina. Sursa: Argument

În ceea ce privește probabilitatea ca un conflict militar să aibă loc pe teritoriul României după războiul Rusia – Ucraina, 35% dintre români spun că e ”puțin probabil”, 27% că e ”foarte probabil”, 19% ”destul de probabil”, 18% ”deloc probabil”, iar restul nu au răspuns.

AUR, locul 2 în preferințele electoratului

Cei de la Agument au prezentat și preferințele electorale ale Românilor în perioada de debut a conflictului din estul Europei.

ADVERTISEMENT

În continuare, AUR este pe locul secund în intenția de vot, cu 17,8%. PSD conduce cu 27,7%, iar PNL e tot pe 3, cu 14,1%.

La capitolul încredere în personalitățile politice interne, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă se află pe locul 1, cu 19,8%. Surprinzător, pe locul următor este fostul premier Victor Ponta, cu 19,3%, urmat de Florin Cîțu cu 18,8%.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis are 13,5% încredere, puțin peste George Simion, care este la 13,1%. Sub 10% îi avem în top pe Dacian Cioloș (8,2%) și Liviu Dragnea (6,6%).

Sondaj politicieni. Sursa: Argument

Datele cercetării sociologice Argument au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), pe un eșantion de 1017 subiecți (18+), reprezentativ la nivel național, cu o marjă de eroare +/- 3.1%, în perioada 18-25 februarie 2022.

ADVERTISEMENT