Un sondaj CURS comandat de PSD indică faptul că românii consideră că întreaga clasă politică, în frunte cu preşedintele Kalus Iohannis, este responsabilă pentru eşecul aderării României la spaţiul Schengen.
Sondajul a fost efectuat în zilele ce au urmat Consiliului JAI de joia trecută, iar cifrele relevă că preşedintele Klaus Iohannis este considerat de 23% dintre români ca principalul vinovat pentru ratarea aderării României la Schengen.
De asemenea, 12% dintre cei chestionaţi indică întreaga clasă politică drept responsabilă pentru eşec, iar Guvernul, în ansamblul său, ocupă locul trei în topul vinovăţiei, cu un procent de 9%. Premierul Nicolae Ciucă este văzut vinovat de 7% dintre români, în timp ce ministrul de externe Bogdan Aurescu este creditat cu vinovăţie de un procent de 5% dintre respomdenţi. Inclusiv preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, este creditat cu vina ratării admiterii în Schengen, de 3% dintre respondenţi, cu un procent mai mult decât cei care cred că de vină este partidul pe care îl conduce, PSD.
În acelaşi timp, însă, 47% dintre români consideră că faptul că România nu a intrat în Schengen este cauzat mai degrabă de factori externi, iar 41% consideră că eşecul a fost cauzat de factori interni.
În ceea ce priveşte implicarea familiilor politice europene, 36% dintre români cred că stânga europeană a ajutat mai mult România în negocierile de aderare, în timp ce dreapta europeană este cotată cu un procent de 32%. În acelaşi timp, 21% dintre români consideră că ţara noastră nu a primit niciun ajutor.
La întrebarea ”Credeţi că România ar trebui să ia măsuri împotriva intereselor economice ale Austriei în România?”, 56% dintre cei chestionaţi au răspuns afirmativ, în timp ce 40% nu consideră necesare astfel de măsuri.
De asemenea, blocarea achizițiilor statului de la companiile austriece ar fi o măsură care ar trebui luată din punctul de vedere a 56% dintre români, în timp ce 55% spun că este indicată o răcire a relațiilor diplomatice dintre Bucureşti şi Viena.
În plus, 63% spun că românii nu ar mai trebui să meargă în vacanță în Austria, iar 54% spun că nu ar mai trebui să cumpere nimic de la companiile austriece, se mai arată în sondajul CURS.