News

Sondaj CURS comandat de PSD, după ratarea intrării în Schengen: Românii îl văd pe Klaus Iohannis drept principalul vinovat

Opinia românilor, după refuzul Austriei de a ne primi în Schengen. Un sondaj CURS comandat de PSD arată percepţia publicului privitor la vinovăţiei clasei politice
12.12.2022 | 14:41
Sondaj CURS comandat de PSD dupa ratarea intrarii in Schengen Romanii il vad pe Klaus Iohannis drept principalul vinovat
România speră să intre în Schengen în 2023 Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un sondaj CURS comandat de PSD indică faptul că românii consideră că întreaga clasă politică, în frunte cu preşedintele Kalus Iohannis, este responsabilă pentru eşecul aderării României la spaţiul Schengen.

Peste 60% spun că românii nu ar mai trebui să meargă în vacanţă în Austria

Sondajul a fost efectuat în zilele ce au urmat Consiliului JAI de joia trecută, iar cifrele relevă că preşedintele Klaus Iohannis este considerat de 23% dintre români ca principalul vinovat pentru ratarea aderării României la Schengen.

ADVERTISEMENT

De asemenea, 12% dintre cei chestionaţi indică întreaga clasă politică drept responsabilă pentru eşec, iar Guvernul, în ansamblul său, ocupă locul trei în topul vinovăţiei, cu un procent de 9%. Premierul Nicolae Ciucă este văzut vinovat de 7% dintre români, în timp ce ministrul de externe Bogdan Aurescu este creditat cu vinovăţie de un procent de 5% dintre respomdenţi. Inclusiv preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, este creditat cu vina ratării admiterii în Schengen, de 3% dintre respondenţi, cu un procent mai mult decât cei care cred că de vină este partidul pe care îl conduce, PSD.

În acelaşi timp, însă, 47% dintre români consideră că faptul că România nu a intrat în Schengen este cauzat mai degrabă de factori externi, iar 41% consideră că eşecul a fost cauzat de factori interni.

ADVERTISEMENT

În ceea ce priveşte implicarea familiilor politice europene, 36% dintre români cred că stânga europeană a ajutat mai mult România în negocierile de aderare, în timp ce dreapta europeană este cotată cu un procent de 32%. În acelaşi timp, 21% dintre români consideră că ţara noastră nu a primit niciun ajutor.

Sondaj CURS
Fragment din sondajul CURS

La întrebarea ”Credeţi că România ar trebui să ia măsuri împotriva intereselor economice ale Austriei în România?”, 56% dintre cei chestionaţi au răspuns afirmativ, în timp ce 40% nu consideră necesare astfel de măsuri.

ADVERTISEMENT

De asemenea, blocarea achizițiilor statului de la companiile austriece ar fi o măsură care ar trebui luată din punctul de vedere a 56% dintre români, în timp ce 55% spun că este indicată o răcire a relațiilor diplomatice dintre Bucureşti şi Viena.

În plus, 63% spun că românii nu ar mai trebui să meargă în vacanță în Austria, iar 54% spun că nu ar mai trebui să cumpere nimic de la companiile austriece, se mai arată în sondajul CURS.

ADVERTISEMENT