News

Sondaj CURS: PNL și PSD, scoruri apropiate în perspectiva localelor. 8% dintre români cred că virusul nu există

07.08.2020 | 23:12
Sondaj CURS: PNL și PSD, scoruri apropiate în perspectiva localelor. 8% dintre români cred că virusul nu există
Sondaj CURS despre opțiunile electorale ale românilor/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un sondaj CURS realizat la nivel național în perioada 29 iulie – 5 august a arătat intenții de vot relativ apropiate ca pondere între liberali și social-democrați. Sondajul a fost difuzat vineri seară de Antena 3, transmite stiripesurse.ro.

Potrivit sondajului difuzat vineri de Antena 3, ierarhia partidelor politice în preferințele electoratului este următoarea: Partidul Național Liberal (PNL) – 31%, Partidul Social Democrat (PSD) – 28% și Alianța USR PLUS – 14%

ADVERTISEMENT

Voturi suficiente pentru a trece de pragul electorale ar obține, în cazul unor alegeri parlamentare, și următoarele formațiuni  politice: Partidul Pro România – 7%, Partidul Mișcarea Populară (PMP) – 5% și Alianța Liberalilor și a Democraților (ALDE) – 5%

La întrebarea ”În opinia dvs. ar trebui să se organizeze alegeri în timpul stării de alertă sau ar trebui să se amâne?”, 48% dintre cei intervievați au răspuns afirmativ, 41% negativ, iar 11% nu știu sau nu au răspuns la întrebare.

ADVERTISEMENT

Românii sunt mai degrabă sceptici față de virus și periculozitatea lui

Sondajul CURS a avut o secțiune dedicată modului în care românii  percep epidemia de SARS-CoV-2. La întrebarea ”care este părerea dvs personală cu privire la pandemia de coronavirus?”, răspunsurile au fost următoarele:

Virusul există dar nu este atât de periculos pe cât susţin autoritățile – 45%
Virusul există şi e foarte periculos – 40%
Virusul nu există, e doar o manipulare mondială – 8%
NS/NR – 7%

63% dintre respondenți au spus că starea de alertă ar trebui  menținută, 29% că ar trebui ridicată, iar 5% nu au oferit un  răspuns.

ADVERTISEMENT

Întrebarea ”dumneavoastră sunteți satisfăcut sau nu de modul în care gestionează autoritățile problema Covid-19?” a generat următoarele răspunsuri: nesatisfăcut – 33%; foarte nesatisfăcut – 26%; satisfăcut – 30%; foarte satisfăcut – 4%; NS/NR – 7%.

Circa 55% dintre români cred că autoritățile au informat populația în ce privește epidemia mai degrabă prost, deficitar – 55%, iar 35% cred au informarea a fost mai degrabă bună.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1100 de  persoane, cu o marjă de eroare de +/-3% la un nivel de încredere de 95%. Cercetarea sociologică a fost realizată prin metoda CATI (interviuri telefonice asistate de calculator). Datele sunt neponderate.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri