News

Sondaj CURS. PSD ar obține 32% din voturile românilor dacă ar fi alegeri. Cât ar lua AUR, USR și PNL

PSD ar obține 32% din voturile românilor dacă ar avea alegeri duminică, fiind urmați de AUR, PNL și USR, conform unui sondaj CURS făcut la comanda PSD.
02.09.2023 | 19:38
Sondaj CURS PSD ar obtine 32 din voturile romanilor daca ar fi alegeri Cat ar lua AUR USR si PNL
Sondaj CURS. PSD ar obține 32% din voturile românilor dacă ar fi alegeri. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Partidul Social Democrat se bazează pe 32% dintre voturile românilor care ar merge la vot, dacă ar fi alegeri duminica viitoare. Asta, în condițiile în care prezența la vot în România e de obicei foarte scăzută, în jurul a 30%. În rest, AUR s-a stabilizat la 19%, în timp ce PNL (19%) și USR (14%) ar completa careul de ași.

Sondaj CURS. PSD ar obține 32% din voturile românilor dacă ar fi alegeri

Cifrele se bat cap în cap cu cele din sondajul INSOMAR din urmă cu două zile, care dau pe AUR aproape de 30%, în timp ce PSD se scaldă undeva la 25%. De reținut că sondajele de opinie sunt comandate de un partid anume, astfel că se explică și diferența dintre cifrele oficiale, fără a lua în considerare marja de eroare.

ADVERTISEMENT

Cert e că în sondajul comandat de PSD social democrații ar fi pe primul loc cu 32%, lucru paradoxal în condițiile în care 74% dintre români declară că țara se duce într-o direcție greșită, așadar prea puțină lume pare să aibă încredere în actuala guvernare. Revenind la sondajul CURS, UDMR ar avea 5%, SOS, partidul Dianei Șoșoacă 5%, iar partidul lui Eugen Tomac (PMP) ar avea 4%.

Cu toate că românii în marea lor majoritate spun că lucrurile merg într-o direcție greșită, apreciază ca fiind ”foarte bune” măsurile guvernului cum ar fi reducerea numărului de angajați la stat (77%), taxe mari pe vicii (71%), impozitarea cu 1% a cifrei de afaceri a multinaționalelor (68%), eliminarea unor facilități fiscale acordate firmelor (54%).

ADVERTISEMENT

Referitor la accidentul din 2 Mai, 51% dintre cei intervievați cred că vinovat e șoferu, doar 15% au o problemă cu traficul de droguri și 15% cu Poliția Română. Totodată există 2% care sunt de părere că pietonii sunt de vină. La fel de șocante sunt și cifrele din cazul Alexandrei, gravida moartă cu zile într-o maternitate din Botoșani.

Aici, 71% cred că medicii sunt de vină, însă există 2% care dau vina pe femeie pentru ”că nu a avut mai multă grijă”. ”Sondajul a fost realizat în perioada 24-31 august, prin metoda față în față, la domiciliul respondenților și a fost realizat pe un eșantion de 1067 de persoane, cu o eroare de +/-3%, la un nivel de încredere de 95%”, transmite G4Media.

ADVERTISEMENT

Revenind la sondajul INSOMAR, făcut special pentru alegerile europarlamentare, AUR se apropie de 30%, cu 29% din voturi, în timp ce PSD ar strânge doar 25%, PNL 15% și USR 7%. UDMR (4%), PMP (3%), SOS (4%) și Forța Dreptei (3%) ar fi restul partidelor alese de români. În același sondaj ar exista cifre la fel de șocante pentru unii, cu Gabriela Firea și Patriarhul Daniel în topul încrederii românilor.

Mircea Geoană și Marcel Ciolacu ar urma în topul încrederii, în timp ce președintele Klaus Iohannis e doar pe poziția a 9-a, depășit doar de Cătălin Drulă sau Laura Codruța Koveși. Interesant, casele de pariuri și-au luat măsuri de protecție și au acordat o cotă de 2.50 lui Mircea Geoană în așteptarea alegerilor prezidențiale.

ADVERTISEMENT

Surprinzător, Geoană e urmat de liderul PNL Nicolae Ciucă, cu cota 5.00, dar și de George Simion, cu cota 6.00. Așadar, la pariuri Marcel Ciolacu primește doar a 4-a șansă să ajungă președinte, fiind cotat cu 7.00. Cu siguranță lucrurile se vor schimba până anul viitor, însă alegerile europarlamentare vor fi primul examen susținut de marile partide din țara noastră în iunie 2024.

ADVERTISEMENT