News

Sondaj CURS: PSD, lider detașat. Câți români ar vota cu PNL, AUR sau USR dacă duminica viitoare ar fi alegeri

Conform unui sondaj CURS, PSD continuă să fie lider în preferințele românilor. Câți ar vota cu PNL, AUR sau USR dacă duminica viitoare ar fi alegeri.
29.05.2023 | 07:16
Sondaj CURS PSD lider detasat Cati romani ar vota cu PNL AUR sau USR daca duminica viitoare ar fi alegeri
Sondaj CURS: PSD, lider detașat, AUR se apropie de PNL. Sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu
ADVERTISEMENT

Sondaj CURS realizat pentru luna mai a anului 2023. PSD, partid care se pregătește să preia funcția de premier, este lider detașat în preferințele alegătorilor. Câte voturi ar primi PNL, AUR sau USR.

Sondaj CURS: PSD, lider detașat, AUR se apropie de PNL

Nicio surpriză în ultimul sondaj de opinie dat publicității de CURS. Principalul partid parlamentar, PSD, ar câștiga fără probleme viitoarele alegeri, deși nu are majoritate absolută.

ADVERTISEMENT

Formațiunea condusă de Marcel Ciolacu se menține la încredere de vot de peste 30% (31%). Cu toate acestea, pentru a avea controlul unui Executiv stabil, social-democrații au nevoie de alianța cu PNL sau de o înţelegere, puțin probabilă, cu AUR.

Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, PSD ar obține 31%. La mare distanță ar fi PNL, cu 20%. Aceste procente indică faptul că ecuația politică devine una complicată. Și asta pentru că o altă formulă decât PSD+PNL ar fi extrem de greu să facă majoritate.

ADVERTISEMENT

În acest moment, AUR are 17% și pare că și-a adjudecat podiumul fără emoții. USR nu are forță, momentan, să treacă de borna celor 10-11 procente încredere unde se află de mai mulți ani.

Pragul electoral ar mai fi trecut, conform sondajului CURS, de PMP și UDMR, ambele cu 5%. Nu ar intra în Legislativ, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri generale, SOS România (Diana Șoșoacă) și Partidul Umanist social-liberal (PU-SL), ambele cu 4%.

ADVERTISEMENT

Ce spun românii despre greva profesorilor

Pe de altă parte, datele cercetării scot în evidență faptul că românii sunt de acord cu greva profesorilor. Mai exact, 43% dintre cei care au răspuns susțin că profesorii ”au salarii mici și greva e justificată”, în timp ce 39% au precizat că ”au salarii mici, dar greva nu este oportună”, iar doar 16% spun că dascălii au ”salarii suficiente, nu trebuiau să intre în grevă”.

A fost abordată și chestiunea Schengen în sondaj. La întrebarea ”credeți că România va fi primită în Schengen anul acesta?”, 3% au răspuns că ”sigur da”, 12%, ”mai degrabă da”, în timp ce 44% au fost de părere că ”mai degrabă nu”. 26% dintre cei întrebați au fost convinși că sigur România nu va fi primită în Schengen.

ADVERTISEMENT

Metodologia sondajului:

  • Universul de eșantionare: populaţia adultă rezidentă din România, în vârstă 18 ani şi peste;
  • Volumul eşantionului: 1082 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste;
  • Tipul eșantionului: probabilist, multistadial, stratificat;
  • Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%;
  • Metoda de culegere a datelor: față-în-față, la domiciliul respondenților;
  • Perioada de realizare: 19 – 27 Mai, 2023
ADVERTISEMENT