News

Sondajul CURS care dă fiori liberalilor. PSD intră în forță la guvernare, în timp ce PNL se prăbușește în preferințele românilor

PSD, PNL și UDMR sunt gata să intre la guvernare, având și un prim-ministru desemnat, însă preferințele românilor nu le dau prea multe motive de bucurie liberalilor.
22.11.2021 | 16:45
Sondajul CURS care da fiori liberalilor PSD intra in forta la guvernare in timp ce PNL se prabuseste in preferintele romanilor
Nicolae Ciucă a primit girul lui Klaus Iohannis pentru a forma (din nou) un Guvern. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Un nou sondaj CURS, desfășurat în ultimele zile în România, prezintă cifrele unui adevărat dezastru public pentru Partidul Național Liberal. Pe măsură ce conflictul politic s-a metamorfozat într-o alianță cu ”inamicul public numărul 1”, intențiile de vot ale cetățenilor pentru PNL dispar și ele, încet dar sigur.

La mai puțin de un an de la ultimele alegeri parlamentare din România, proiectul politic demarat în decembrie 2020 s-a destrămat și acum face loc unei reveniri a alianței ”stânga-dreapta”, formată de către PSD și PNL, cărora li se alătură și UDMR. Totuși, această schimbare de paradigmă a liberalilor, renunțarea la o alianță de centru-dreapta și poziția slabă de negociere a partidului în ultimele runde de discuții cu social-democrații se văd în procentele în scădere ale PNL-ului.

ADVERTISEMENT

Astfel, în cel mai recent sondaj CURS, desfășurat la comanda PSD și prezentat chiar în ședința Biroului Național de luni dimineață, românii au fost întrebați despre intențiile de vot pe care le au în prezent. Liberalii sunt în scădere încă de la începerea mandatului. Au pierdut cam 10 procente în mai puțin de un an, astfel că acum ar mai fi votați de doar 18% dintre cetățeni. Surpriza care le dă fiori reci liberalilor vine tocmai de la noul partener de guvernare. PSD-iștii au intrat în negocieri pe o poziție de forță, dată de faptul că ei au fost primii în preferințele românilor și la alegerile din iarna lui 2020, iar acum sunt pe cai mari. Dacă social-democrații aveau în jur de 29% la alegeri, acum sunt cotați cu 38%, un procentaj destul de confortabil pentru partidul lui Marcel Ciolacu.

sondaj alegeri romania curs
Preferințele românilor la vot, în context actual. Sursa foto: CURS.

Cine e de vină pentru criză? Depinde pe cine întrebi

USR, proiectul politic în care 15% dintre cetățeni și-au pus speranța la alegerile din decembrie, ducând astfel partidul pe a treia poziție în stat, este tot pe o pantă descendentă după ieșirea de la guvernare. Intrarea în opoziție îi găsește pe cei de la USR la un scor de aproximativ 11%. Locul lor este luat, astfel, de partidul lui George Simion. Liderul foarte vocal al celor de la AUR reușește, într-un fel sau altul, să se afirme în fața românilor și să-și ducă partidul la 14%. Se prefigurează pentru viitor un Parlament cu aceeași structură de cinci partide, având în vedere prezența constantă a UDMR.

ADVERTISEMENT

Firește, asta e însă o abordare simplistă care nu ia în calcul demisia lui Ludovic Orban din PNL, demisie care va fi urmată, cu siguranță, de apariția unei noi forțe politice de dreapta în Parlament (Orban având aproape în jur de douăzeci de liberali gata să-l urmeze). Astfel, peisajul din 2024 ar putea fi unul destul de divers și ar putea produce surprize la urne. Astfel, rămâne reală posibilitatea revenirii în Parlament a unor partide precum PMP sau Pro România. În egală măsură este posibilă și revenirea lui Liviu Dragnea în politica națională, datorită Alianței pentru Patrie.

Sondajul CURS a dorit să afle și cine cred românii că este vinovat pentru criza politică din țară. 35% consideră că președintele Iohannis este principalul vinovat, în vreme ce un sfert dintre cetățeni spun că responsabilitatea se împarte egal între PNL și USR. 9% consideră că PNL e de vină, 7% cred că PSD e responsabil, 5% se uită către USR, 2% către AUR și 1% aruncă vina pe UDMR. Varianta aleasă de 12% dintre români este că ”toți în egală măsură” sunt de vină pentru criza actuală.

ADVERTISEMENT

În sondajul de opinie, românilor le-a mai fost cerută opinia și pe câteva subiecte de interes în prezent, parte din programul de guvernare. Dacă mulți sunt de acord cu creșterea salariului minim și cu majorarea pensiilor, nu prea mulți aprobă taxarea celor cu venituri excepționale sau chiar desființarea Secției Speciale.

romania intrebari sondaj curs
Românii, despre anumite măsuri discutate recent la negocierile pentru guvern. Sursa foto: CURS.

Florin Cîțu, marele pierzător în ochii românilor. Ciolacu a tras lozul câștigător

Românii au fost întrebați și cum consideră că și-au jucat cărțile principalii actori politici din România. Este vorba despre Marcel Ciolacu, Klaus Iohannis, Dacian Cioloș și Florin Cîțu. Liderul social-democrat este cotat cu 43% de către cei care consideră că a acționat mai degrabă bine. Privind rezultatul negocierilor dintre cele două mari partide ale coaliției, se vede că PSD a avut mult de câștigat, Ceilalți ”jucători” n-au scos-o prea bine la capăt, marele pierzător fiind Florin Cîțu, despre care 89% dintre români cred că a acționat mai degrabă prost.

ADVERTISEMENT

Cam jumătate dintre intervievați sunt de părere că guvernul ce se conturează în aceste momente, premierul fiind deja nominalizat de președinte, este varianta potrivită. Dacă 47% văd astfel lucrurile, doar 18% mai cred că PNL-USR-UDMR ar fi soluția. Unul din zece români crede că alegerile anticipate (un subiect intens dezbătut în săptămânile anterioare, mai ales de Marcel Ciolacu, în vremea în care încă nu se întrezărea intrarea la guvernare alături de liberali) ar fi varianta potrivită.

sondaj curs ciolacu iohannis ciolos citu
Florin Cîțu, marele pierzător al negocierilor. Sursa foto: CURS.

Ultima întrebare este mai ușor de înțeles având în vedere că sondajul CURS a fost realizat la comanda PSD. Această întrebare dorea să afle dacă românii cred că PSD ar trebui să intre la guvernare sau să stea în opoziție. Având în vedere că 47% dintre cetățeni consideră că drumul guvernării este cel potrivit, întrebarea furnizează muniție de calitate în retorica social-democrată.

Cu un PSD care are mai mult decât dublul intenției de vot a românilor comparativ cu partidul al doilea din coaliție, PNL se găsește acum într-o poziție inversată față de cea din care a plecat în urmă cu câteva luni.

Liberalii au ieșit dintr-o coaliție în care erau elementul central, pentru a intra acum într-o altă coaliție în care, deși au premierul, vor gravita în jurul social-democraților. Rămâne, astfel, să vedem cât de mult va rezista coaliția stânga-dreapta și cum se va comporta aceasta la momentul ”rotativei” – pentru că Nicolae Ciucă are un mandat limitat în timp și va trebui să facă loc unui premier social-democrat. Un premier PSD pe care Klaus Iohannis se va vedea obligat să-l gireze, cu toate că nu a părut dornic de a mai acorda ”șanse” PSD-ului, după experimentul Grindeanu-Tudose-Dăncilă.

ADVERTISEMENT